USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Перший прапор Ківерець, датований 1990 роком, передали до музею

27 Березня 2016 23:30
Жовто-синє знамено першого національного прапора Ківерець рухівці передали до Ківерцівського краєзнавчого музею.

Про це повідомляє Музейний простір Волині.

З нагоди 17–ої річниці від дня смерті політичного діяча України, журналіста та одного із засновників Народного руху України В’ячеслава Чороновола голова Ківерцівського районного осередку НРУ, депутат районної ради Ігор Мисковець, його заступник по роботі з молоддю Богдан Котельчук, почесний голова районного Руху Петро Вілінець подарували Ківерцівському районному краєзнавчому музею жовто–блакитне знамено 1990 року, яке вперше підняли у Ківерцях на першотравневій демонстрації.



Петро Калістратович розповів про перші кроки ківерчан на шляху до вільної, незалежної держави. 4 лютого 1990 року створена Ківерцівська районна партія НРУ. Найбільший осередок рухівців був на Ківерцівському механічному заводі. Ідею Петра Вілінця – пронести стяг України на параді перед трибунами радянських чиновників – підтримали його товариші.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗЕМФІРА ВИМАГАЛА ПРИБРАТИ ПРАПОР УКРАЇНИ НА КОНЦЕРТІ У ЛИТВІ

Всі роботи по виготовленню прапора проводились таємно. Людмила Слісарчук пошила полотнище, Ігор Беднарук викував тризуб, Генадій Горшкальов приніс древко до стягу. Петро Вілінець прапор зібрав дома.... А 1 травня 1990 року робітники підняли жовто–блакитне полотнище у колоні демонстрантів. За такі дії могли отримати покарання не тільки учасники задуму та виконавці, але і члени їх сімей. 26 років зберігав Петро Калістратович цей стяг. І сьогодні, зі словами побажань для нащадків і вірою, що прапор стане початком нової експозиції, він передав полотнище краєзнавцям.



Науковий співробітник музею Галина Слатініна подякувала активістам НРУ за такий символічний подарунок.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus