USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Перший «серйозний» ювілей відзначає Василь Гей. ФОТО

14 Січня 2012 21:01
У Луцьку відзначили 70-річний ювілей волинського письменника, Заслуженого діяча мистецтв України Василя Гея. Творчий вечір із цієї нагоди відбувся 14 січня в обласному академічному театрі ляльок.

У холі театру для ювіляра та гостей грав духовий оркестр, охочі могли оглянути виставку книг про Василя Гея, а також тих, які створив він сам.

Ведучий свята Андрій Роїк розповів про родину ювіляра і край, де той народився, нагадав присутнім, що Василь Гей був сьомою дитиною й водночас першим хлопчиком у сім’ї. Зауважив ведучий також про творчий доробок письменника, а це – понад 30 книг поезії, прози та публіцистики. Впродовж 19 років Василь Гей очолював літературну студію «Лесин кадуб», 17 років – обласну організацію Спілки письменників України.

Нинішній керівник осередку, письменниця Ніна Горик, вітаючи ювіляра, зауважила, що почувається по-особливому, адже її творче становлення відбувалося «під пильним і доброзичливим оком».

«Але нас єднає не тільки це. Ми обоє з Любомльщини, з поліських сіл. Щось таке в тому є тепле і тому мені надзвичайно приємно бути на цьому святі, бачити Василя Степановича, в його ніби поважні роки, молодим, цікавим, завзятим», - сказала вона.

Привітати Вітали Василя Гея з поважним ювілеєм прийшли колеги, рідні, товариші, а також представники влади.

Розпочався творчий вечір віншуваннями до Дня Святого Василя. На сцені співали щедрівок, колядок й вітальних пісень для письменника. Зокрема, виступили Заслужений народний ансамбль «Колос», Народний артист України Василь Чепелюк.



Привітати Василя Гея з 70-літтям завітав з Києва відповідальний секретар Національної спілки письменників України Володимир Барна. Він приїхав не з порожніми руками – привіз і під час творчого вечора вручив письменникові грамоту НСПУ. У вітальному слові він зауважив, що Василь Гей завжди був і залишається активним членом спілки, небайдужим до проблем і здобутків письменницького об’єднання.

«В нього сьогодні перший серйозний ювілей. Я завжди пам’ятаю Василя усміхненим. Вусатим як і я. Хочу його від «вусатої» фракції привітати. Від Нацспілки зичимо не здаватися, хай не дочекаються!...Тричі крикнути «Гей!» годиться для Гея! (вигукує, - «ВН»)» - так вітав ювіляра Володимир Барна.

Творчий вечір письменника відвідали також голова обласної ради Володимир Войтович, заступник голови ОДА Олександр Курилюк і Луцький міський голова Микола Романюк. Вони вручили ювілярові відзнаки й цінні подарунки, висловили захоплення його творами, а також побажали творчої наснаги, здоров’я і добробуту.

Під час дійства артисти читали поезії Василя Гея, співали пісні на слова його віршів. Письменник також відповідав на запитань ведучої. Зокрема про те, як живеться нині творцям поетичного слова.

«Сьогодні письменник – аматор неіснуючої професії», - сказав прозаїк Анатолій Дімаров. Мається на увазі відсутність оплати письменницької праці. Але ж я думаю, письменник – це людина ремесла тільки? Чи можливо, це людина покликання? Якщо людина покликання, а це мабуть істина, то кимось він покликаний до цієї праці. Крім того, сьогодні, на щастя, відсутня ідеологічна цензура. І це є великим стимулом до творчості» - зауважив ювіляр.

Довідково:

Народився 14 січня 1942 року в селі Заболоття Любомльського району. Після закінчення школи працював завідувачем сільської бібліотеки та клубу, вчителював, служив у війську. Після служби в армії працював кореспондентом Любомльської районної газети. Потім кореспондентом, завідувачем відділу в обласній молодіжній газеті в Луцьку, також очолював літературну студію «Лесин кадуб».

Закінчив редакторський факультет Українського поліграфічного інституту імені Івана Федорова у Львові. З 1974 року - член Національної спілки письменників України. У 1989-2006 роках очолював Волинську організацію НСПУ. Поет, прозаїк, критик, публіцист. Лауреат літературної премії імені Андрія Головка, літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського та міжнародної премії імені Дмитра Нитченка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анастасія Передрій Показати IP 14 Січня 2012 23:02
ювілей - це коли багато квітів, і ніхто не вмер:)
Бояринъ Показати IP 15 Січня 2012 14:34
Знову лихо та біда прийшла на ту Окраїну. Будемо журитись та плакать на тую могилку що за берізонькою ...
Лучанка Показати IP 15 Січня 2012 19:51
Хитрий ікорисливий полішук
) Показати IP 15 Січня 2012 20:18
доволі посередній автор...
Ольшевський, філолог Показати IP 16 Січня 2012 13:09
Коли в мордовському таборі вбивали Василя Стуса - гей прославляв кпрс...сором і ганьба за такий "ювілей"!
ГейШа Показати IP 16 Січня 2012 22:09
Найстаріший ГЕЙ України))
Надія Корнійук Показати IP 13 Березня 2016 15:16
Ця сумна новна вразила несподіванкою. Царство Тобі, небесне, пане Василю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus