USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Під час спроби держперевороту в Судані згорів український літак

15 Квітня 2023 19:39
У столиці Судану Хартумі було чути стрілянину та вибухи в суботу після кількох днів напруженості між армією країни та іншою силовою структурою, Силами швидкого реагування (RSF).

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ.

Суперечка зосереджена навколо запропонованого переходу до цивільного правління. Внаслідок військового перевороту 11 квітня 2019 року була призупинена діяльність парламенту та дія Конституції країни. Відтоді уся влада перебуває у руках Військової ради Судану.

Неподалік від штабу армії в центрі міста чули стрілянину. У Силах швидкого реагування (RSF), якими командує віцепрезидент Військової ради генерал Мохамед Хамдан Дагало, кажуть, що взяли під контроль аеропорт і президентський палац.

Раніше RSF заявили, що на один з їхніх таборів на півдні Хартума було здійснено напад. Зі свого боку армія заявила, що бійці RSF намагалися захопити військовий штаб.

Посол США у Судані Джон Годфрі закликав вище військове керівництво країни припинити бої. Описуючи ситуацію в місті, він сказав, що прокинувся від дуже тривожних звуків стрілянини та бою і зараз перебуває в укритті з командою посольства, як це роблять суданці в Хартумі та інших місцях.

Згідно з даними профспілки лікарів, під час сьогоднішніх зіткнень загинули щонайменше троє мирних мешканців.

Окрім того, ВВС повідомляє, що кореспондента BBC News Arabic’s у Хартумі Мохамеда Османа побив суданський солдат. Військові зупинили машину журналіста в місті Омдурман. Потім військові відвезли його у штаб армії. Під час пояснення одному з офіцерів причини перебування на вулицях міста один з солдатів вдарив журналіста ззаду по голові.

Також під час спроби державного перевороту в Судані загорівся літак українського лоукостера SkyUp Boeing 737, пише Avianews.

Літак SkyUp загорівся під час захоплення аеропорту в Хартумі спецпідрозділом Судану, який протистоїть регулярній армії.

«На даний момент відомо, що в Судані на умовах мокрого лізингу працювали українські екіпажі та два літаки SkyUp. Це Boeing 737-800 з номерами UR-SQA та UR-SQH», – йдеться в повідомленні.

У SkyUp зазначили, що наразі відомо про спрацювання аварійного радіобуя на одному з двох літаків авіакомпанії SkyUp, що знаходяться в аеропорту міста Хартум. Встановити стан літака та можливі пошкодження на даний момент неможливо.

Також МЗС України спростувало інформацію про захоплення українських заручників.

«Під час загострення ситуації в міжнародному аеропорту Хартума перебували члени українського авіаційного екіпажу. Цю групу людей вдалося вивезти. Зараз вони перебувають у безпечному місці. Ними опікується український почесний консул в Судані. МЗС та посольство України в Єгипті тримають питання безпеки українських громадян в Судані на особливому контролі», – повідомили в міністерстві.

Додається, що літаки SkyUp перебувають в Судані в рамках контракту на умовах ACMI з авіакомпанією Sun Air. Від початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Єгипет), Ер-Ріяда та Джидди (Саудівська Аравія).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus