USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Під «Ластівчиним гніздом» бурять скелю

18 Вересня 2017 11:44
Окупаційна влада в Криму здійснює незаконні розкопки, бурять скелю, на якій стоїть палац "Ластівчине гніздо". Про це йдеться у доповіді ЮНЕСКО, присвяченій ситуації в Криму.

Доповідь датована 18-м серпня, лише на днях її прокоментували у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій, повідомляє BBC-Україна.

Там зазначили, що українська влада збирає докази для початку кримінального переслідування так званих археологів, які, порушуючи міжнародні конвенції, "проводять незаконні розкопки на окупованій території України".

"Стало відомо, що окупаційна влада приступили до проведення незаконних розкопок й інженерних геологічних робіт, а саме до буріння скелі, на якій знаходиться пам'ятник національного значення палац "Ластівчине гніздо", - йдеться у тексті документу.



Російська влада продовжує проводити та території Криму незаконні археологічні дослідження та розкопки, на які українська влада не давала дозволу.

Ситуація у сфері культури на півострові продовжує викликати серйозну стурбованість, особливо щодо стану збереження об'єктів культурної спадщини України, зазначили у ЮНЕСКО.

Так, у ЮНЕСКО занепокоєнні через стан збереження Ханського палацу у Бахчисараї, який включили до попереднього списку всесвітнього спадку.



Над передньою частиною Ханського палацу хочуть побудувати металевий навіс.

"Найбільшу тривогу викликає той факт, що ці реставраційні роботи здійснюються під керівництвом будівельного персоналу, що не має ні досвіду, ні кваліфікації в галузі реставрації історичних будівель", - йдеться у доповіді ЮНЕСКО.

З квітня 2017 року у Криму проводять масштабні археологічні роботи у зв'язку з будівництвом під'їзних доріг до майбутнього Керченського мосту. В результаті цих розкопок були знищені фрагменти стародавнього Тірітакського оборонного валу.

В ЮНЕСКО говорять про плачевну ситуація зі збереженням Судацької фортеці, пам'ятки VI-XVI століть. "На жаль, з самого початку періоду окупації цей унікальний історичний об'єкт …буквально покинутий, що веде до поступового погіршення його основних архітектурних елементів", - заявили в ЮНЕСКО.

Після анексії Криму Росією Україна втратила контроль над 15 тис. історичних та архітектурних пам'яток та близько 100 музеями.

Ще в березні 2016 року 38 картин з колекції Національної картинної галереї ім. Айвазовського у Феодосії вивезли до Москву у Третьяковську галерею. Лише деякі з картин згодом повернули.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Мамай Показати IP 18 Вересня 2017 11:54
Закон окупанта що хочемо те робимо.
ВВ Показати IP 18 Вересня 2017 12:13
За втрату контролю, тобто просто здачу Криму хтось відповідальність поніс?
Бодя до ВВ Показати IP 18 Вересня 2017 14:45
На момент здачі Криму ТВО презика був Турчинов.
Всезнайко Показати IP 18 Вересня 2017 13:19
Ви що, думаєте, що російські археологи дурніші за українських?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus