USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Підсумки виборчої кампанії на Волині: частішає чорний піар і з’являється прихована реклама

29 Березня 2019 13:36
Напередодні «дня тиші» на користь кандидатів розміщують приховану рекламу, а випадки поширення чорного піару у березні на Волині значно почастішали.

Про це йшлося під час прес-конференції «Підсумки довготермінового спостереження ОПОРИ на Волині: основні тенденції виборчої кампанії» 29 березня в Луцьку.

Про підсумки довготермінового спостереження мережі ОПОРА розповіла регіональний координатор Катерина Шарпата. З її слів, загалом хоча б одну з форм активності у березні на Волині використовували 19 з 39 кандидатів у президенти. Зокрема, відбулося 10 особистих візитів кандидатів на Волинь. Двічі приїздив Олег Ляшко, приїздили Анатолій Гриценко, Руслан Кошулинський, Юрій Дерев’янко, Олександр Шевченко, Петро Порошенко, Валентин Наливайченко, Юлія Тимошенко, Віктор Кривенко.

На транспортних засобах використовували рекламу Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Олег Ляшко. 12 кандидатів використовували білборди та сіті-лайти, 9 – агітаційні намети.

В онлайн-ЗМІ представники ОПОРи виявили 145 позитивних матеріалів на користь кандидатів, з них 49 – на користь Гриценка, 26 – на користь Наливайченка, 16 – на користь Порошенка, 14 – на користь Кошулинського, 13 – на користь Володимира Зеленського, 12 – на користь Юлії Тимошенко, 7 – на користь Юрія Тимошенка, по 4 – на користь Олександра Шевченка та Ляшка, 2 – на користь Дерев’янка та 1 – на користь Олександра Вілкула.

53 таких матеріали виявили у друкованих ЗМІ, з них по 16 – на користь Юлії Тимошенко та Олександра Шевченка, 8 – на користь Порошенка, 4 – на користь Кошулинського, 3 – на користь Гриценка, по 2 – на користь Ляшка та Олександра Мороза, по 1 – на користь Наливайченка та Бойка.

Виявили п’ять фактів пошкодження друкованої агітаційної продукції на користь кандидатів Гриценка (один випадок) та Олександра Шевченка і Юлії Тимошенко (по два випадки).

Окрім того, у березні побільшало матеріалів, що містять ознаки чорного піару чи негативної інформації про кандидатів. Найчастіше такі матеріали поширювали про трьох ключових кандидатів – Зеленського, Тимошенко та Порошенка, окремі матеріали стосувалися Гриценка. Виявили чотири випадки поширення друкованих матеріалів без вихідних даних - два щодо Кошулинського та по одному щодо Олександра Шевченка та Ігоря Смешка. Також виявили три факти поширення соцопитувань без необхідних реквізитів, газети без вихідних даних поширювали в агітаційних наметах Юлії Тимошенко та Гриценка. Вісім фактів агітації в заборонених місцях виявили на користь Ляшка, Кошулинського та Порошенка.

Всього за час виборчої кампанії Волинь 14 разів відвідували кандидати особисто, зокрема, по два рази Наливайченко та Ляшко. Зовнішню рекламу використовували на користь 14 кандидатів, 284 матеріали розмістили в онлайн-ЗМІ та 115 – у друкованих ЗМІ. Хоча б один вид активності використали на Волині 24 кандидати з 39 зареєстрованих.

Катерина Шарпата наголосила, що вчора був останній день публікації результатів соцопитувань, а сьогодні опівночі комунальники повинні прибрати всю агітаційну продукцію, адже її поширення завтра та в день виборів заборонене законодавством. Водночас, з’являється чимало прихованої реклами на користь кандидатів, яку не прибиратимуть. Також не регламентує закон агітацію в ці дні у соцмережах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus