USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Підземний перехід у Луцьку хотіли «узаконити» без гарантій

6 Липня 2016 13:43
Члени міськвиконкому розглянули проект рішення про затвердження детального плану території Театрального майдану для будівництва підземного переходу. Проект рішення винесений на засідання додатково, членам виконавчого комітету його надіслали напередодні ввечері. Ініціатором позачергового винесення проекту став інвестор, який обурюється, що його вже декілька років «водять за носа», не даючи розробити проект. Та частина членів міськвиконкому і депутатів міськради зазначили: ані обґрунтованої доцільності цього об’єкту, ані гарантій, що він буде реалізований в строк, – немає.

Про це стало відомо під час засідання міськвиконкому сьогодні, 6 липня.

Так, до порядку денного засідання міськвиконкому позачергово внесли проект рішення про затвердження детального плану території Театрального майдану. Зі слів головного архітектора міста Леоніда Герасимюка, містобудівна рада висловила чимало зауважень до цього плану, та інвестору вже «уривається терпець», мовляв вже декілька років це питання обговорюється, оренду вони платять, а їм навіть не дають містобудівні умови і обмеження.

Це питання без обговорення не обійшлося: депутат Ігор Поліщук зауважив, що згідно договору оренди, орендар мав прибирати, висаджувати квіти, а це робила міська рада. Представник ТзОВ «Магніт», екс-депутат міськради Сергій Волик виправдовувався: підприємство протягом 2008 року сплачує орендну плату і вже сплатив до бюджету міста 1,2 мільйона за цю земельну ділянку. «Думаю, це більше, ніж вартує прибирання», - зауважив він. Та, він не врахував, що орендар мав би сплачувати за прибирання окремо.

Депутат Микита Рабан поцікавився, чи створений гарантійний фонд, щоб всі лучани мали впевненість, що інвестор закінчить такий грандіозний проект, а не полишить довгобуд з катастрофічними наслідками для Луцька. Адже є побоювання, що інвестор «не потягне» це будівництво. На що отримав відповідь: такого фонду немає, але перед початком будівництва будуть акумульовані кошти.

На запитання, чи було дослідження автомобілепотоку, пасажиропотоку, чи потрібно там розвантажувати рух, Сергій Волик переконував: таке дослідження виконане однією міжнародною компанією на замовлення інвестора. Та заступник міського голови Юрій Моклиця зауважив, що в міській раді це дослідження не бачили, і не виключено, що цифри там надумані.

«Чи доцільний тут підземний перехід? Такі переходи доцільні на транзитних вулицях. В одиничному випадку він не вплине на покращення транспортної ситуації. Заторів там нема, а якщо й бувають, то вони пересунуться на сусіднє перехрестя. А звіти міжнародної компанії про дослідження хотілося б побачити», - зауважив чиновник.

До слова, будівництво підземного переходу передбачає зруйнування асфальтового покриття, бруківки на Театральному майдані, знищення скверу навпроти ГУ Нацполіції, зміну організації руху транспорту, перенесення газопроводу та водопроводу. А представники забудовника пообіцяли: усі підземні роботи думають завершити за півроку, потім відновлять наземну частину а під землею продовжать облаштування. Та, зауважив депутат Ігор Поліщук, лише перенесення комунікацій та археологічні розкопки можуть зайняти півроку, тож термін півроку – неправдоподібний.

Крім того, якщо говорити про археологію (зі слів представників інвестора, всі роботи мають проводитися під наглядом органів охорони культурної спадщини) ще невідомо, наскільки вони затягнуться, якщо почати розкопки. Адже це місце – історична частина, яка прилягає до монастиря бернардинів. А, як додав депутат Павло Данильчук, копати мають небезпечно близько від підземель монастиря.

Слова попросив інший представник інвестора – депутат облради Олександр Свирида, який нарікав, що інвестора водять «за ніс». Мовляв, без затвердженого ПДП, інвестор не може завершити проект і представити громаді. А тим часом платить гроші за оренду.

Та його аргументи членів виконкому не переконали. Зауважували присутні на засіданні і про те, що підземний перехід з підземним торговим центром не лише не розвантажить рух в центрі, а навпаки – збільшить потік та поглибить проблему з відсутністю парковок у центрі. До слова, пропонується, що мають бути 2 вантажні ліфти, якими доставлятимуть товар до павільйонів. Шахту, свого часу, пропонували облаштувати навпроти драмтеатру, поруч пам’ятника Лесі Українці.

Депутат міськради Ігор Поліщук додав: на містобудівній раді було чимало зауважень до цього будівництва.

«Немає гарантійного фонду і є небезпека, що в забудовника закінчаться гроші. По строках - за півроку цей проект не реалізують, бо мінімальні археологічні дослідження і перенесення комунікацій займуть стільки часі. Крім того, немає зобов’язань і штрафу за недотримання строків. Тобто, в Луцьку може бути черговий довгобуд», - пояснив депутат.

А його колега Микита Рабан нагадав історію відносин з одним із інвесторів по іншому об’єкту. Свого часу, у 2008 році, це підприємство хотіло будуватися навпроти «Променю», та будівництва «не потягнуло». Натомість, намагаючись повернути аванс попередньому власнику, всіляким чином «Магніт» блокував продаж іншим покупцям цієї земельної ділянки.

Урешті, в залі не набралося необхідної кількості голосів для затвердження ПДП. Та це не надто сподобалося міському голові, який одразу ж почав говорити, що в це питання приплели політику, щоправда, не уточнив, яким чином.

«Міська рада має бути правонаступником рішень попередніх прийнятих рішень. Що ж, помогли, щоб місто далі не розвивалося. Хай соромно буде: не можна знущатися над людьми і над інвесторами. Основне – мають бути жителі міста, а не політика. Люди надіються на членів виконкому, за оренду платять», - емоційно висловився градоначальник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
громадянин Показати IP 6 Липня 2016 14:11
а чому ніхто не запитав простих лучан чи хочуть вони позбутись театрального майдану на догоду якомусь інвестору, який вже й оренду почав платити
Anonymous Показати IP 6 Липня 2016 14:35
Той "Гамніт" уже раз намагався будувати перехід., так навіть за проектні роботи не розрахувалися. типу "передумали ми". Гнати в шию!
бе Показати IP 6 Липня 2016 15:27
Скільки можна? Та виділіть ім ділянку на 40кв і хай що хочуть те будують! Театральна площа сформована а ці псевдоінвестори вчепились як нечистий за суху вербу!
Лучанин Показати IP 6 Липня 2016 15:35
Я не хочу щоб на театральному майдані був такий підземний перехід. Він там конче необхідний, але простий, без генделиків. Для його облаштування не потрібно стільки затрат та часу! Відносно висловлювання мера: я теж ніколи не розумію його, особливо в його справах. Але в даному випадку виступлю тлумачем для недалеких. Він сказав що треба займатися потребами жителів міста, а не обговорювати кожен день політику, чим і займаються постійно депутутки. Міська рада створена для вирішення проблем міста та його громади, а не обговорення політичних рішень. Для цього існують інші органи!
хі-хі до Лучанин Показати IP 6 Липня 2016 16:42
перехід для переходу ніхто без" підземелля" будувати не буде-це зрозуміло! не зрозуміло чого в великих містах США всі користуються наземними переходами і нікому в голову не приходить будувати торг центр під землею в не великому місті?
8777 Показати IP 6 Липня 2016 17:17
Яковлев ніяк не нажереться
Анонім Показати IP 6 Липня 2016 18:56
Хай дійсно розроблять проект повітряного переходу!!! Але певно ні в повітрі ларька неповісиш)))) і вони за це і не візьмуться ))) Вигода потрібна !
Лучанка Показати IP 7 Липня 2016 14:34
Ніякого переходу нам не потрібно!!!Досить копати-перекопувати, трощити. Місто маленьке.Гарнюнє. Більше би зелених насаджень.Не туди Романюк спрямовує свою "енергію".
Світлана Показати IP 7 Липня 2016 14:38
Зробіть хоча щось маленьке для людей, що обіцяли. Квітників приберіть з подвір"я пр. Волі. Вже скільки було балачок, а "віз і нині там".
теж лучанка Показати IP 7 Липня 2016 22:17
А хто обговорював із лучанами, чи потрібний цей перехід взагалі? Проведіть дискусії спочатку! Цей перехід не потрібний! Там стоять високі будови, архітектурні памятки, а ще там розведуться усякі "угрупування", що страшно буде пізно ходити! Місто копактне, торговельних точок достатньо - не потрібно щось робити для "галочки!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus