USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Пікапи-примари? Чи доїхали на фронт нові автомобілі від фонду Гупала

12 Вересня 2023 14:56
Фантомні пікапи: звідки взялися – незрозуміло, де врешті опинилися – невідомо. Досить часто різні благодійники один поперед одним хизуються тим, як закупили й передали нові автомобілі на фронт. Однак схоже, що із якихось причин транспортні засоби на передову не доїжджають. Адже військові щоразу звертаються до людей із проханням допомогти придбати підрозділу бодай стареньку машину.

У питанні забезпечення військовослужбовців автомобілями існують дві паралельні реальності. В одній новенькі пікапи сотнями передають на фронт благодійники, зокрема організації, торгові мережі, підприємці. У другій – бійці з передової, називаючи свої підрозділи, просять знайомих, колег, односельчан допомогти їм зібрати кошти на хоча би один старий автомобіль, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Порівнюючи ці дві картини, мимоволі напрошується питання: де ті тисячі подарованих фронту нових пікапів, про передачу яких неодноразово розповідали в ЗМІ та соцмережах?

Найбільше питань виникає до тих благодійників, які, крім гарних фото і самовихваляння, не надають жодної конкретної інформації, зокрема за які кошти закуплено транспортні засоби й кому саме їх відправлено.

Журналісти вирішили звернутися з цими запитаннями до представників місцевих благодійних організацій.

Нагадаємо, десять нових Mitsubishi L 200 армії передавав фонд «Віримо в Україну», в засновниках якого – заступник голови Волинської ОДА Юрій Гупало. Однак, крім фото на фоні автомобілів, немає жодної інформації.

Журналісти кілька разів їздили до офісу фонду, телефонували керівництву, писали повідомлення та запити, однак безрезультатно. Врешті репортерам вдалося застати керівника та засновника фонду в одному із закладів відпочинку.

«Десять закуплено і десять передано. Кажу офіційно. Жодна адміністрація до цього відношення не мала. Автомобілі були ввезені на митну територію України на наш фонд... Ми не можемо сказати, якій військовій частині передали, бо це конфіденційна інформація», – сказав керівник БФ «Віримо в Україну» Анатолій Шваб.

Натомість Юрій Гупало назвав іншу кількість транспортних засобів у коментарі Insider Media Group.

«За сприяння нашого фонду було передано понад 30 нових автомобілів L 200», – зазначив він.

То 10 чи 30 автомобілів? Уточнити інформацію безпосередньо в Юрія Гупала журналістам не вдалося. Побачивши знімальну групу, він швидко зник.

Своєю чергою, керівник фонду Анатолій Шваб сказав, що авто придбали за кошти волонтерів. Про яку суму йдеться, одразу згадати не зміг.

«Я сумніваюся, чи можна оприлюднювати, кому ми передали ці автомобілі... Я не буду давати вам номер військової частини, куди саме передали. Якщо у вас є сумніви, то зверніться в правоохоронні органи», – сказав Анатолій Шваб.

До слова, аби дізнатися, чи, можливо, ці автомобілі не були передані на адміністрацію в рамках якоїсь урядової програми для подальшої передачі на фронт, журналісти неодноразово зверталися до Волинської ОВА. Чекають відповідей досі.

«Ми приїхали, ми підписали акти приймання-передачі. Перед цим був фонд Притули, який значно більшу кількість автомобілів передав. Перед цим на цей підрозділ було пригнано... Не буду казати що. І вони до цього ставляться з повагою, бо розуміють. Ці автомобілі були пригнані не на різні фонди, а на фонд «Віримо в Україну». Ці десять автомобілів було передано структурному підрозділу Міністерства оборони України, який далі передав їх військовим частинам. Ми їх ввезли на територію України, залучили інвесторів, залучили власні кошти та передали міністерству», – прокоментував Анатолій Шваб.
Як мінімум кілька джерел походжень нових авто, які мали би передати українським військовим, таки вдалося встановити. Наприклад, 40 Mitsubishi L 200 передало Американське посольство в рамках технічної допомоги для Держприкордонслужби. Уряд Німеччини передав 80 пікапів Toyota та Mitsubishi, уряд Японії – 100 автомобілів. 100 машин SsangYong Корейське Агентство міжнародного співробітництва передало для ДСНС. 50 позашляховиків Chevrolet Tahoe американська компанія General Motors передала для евакуації поранених із прифронтових зон. До речі, однією з них щодня вулицями Києва їздив заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

І ще цікаве спостереження на прикладі Mitsubishi L 200: до того, як уряд США не надав їх Україні, такі машини не передавали й вітчизняні благодійники. Мимоволі виникає питання: а чи бува машини, які надав іноземний уряд, не є в окремих випадках одними і тими ж авто, які передавали військовим окремі благодійники? Бо ж справжній фотобум із передачею однакових автівок від благодійників розпочався саме після того, як іноземці вручили українській стороні ключі від машин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сергій Показати IP 12 Вересня 2023 16:12
Злодій на злодію,вони могли то один в одного крали !
Радувець Ларіса Показати IP 14 Вересня 2023 10:24
Колись і до них черге дійде, хлопці за все спитають
Аннонім Показати IP 18 Вересня 2023 01:38
Та вищо це ж найчесніші люди ,не може такого бути щоб вони їх приховали це ж не те що порошенко зі своїм піаром .возить своїх журналістів і на всю країну піариться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus