USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Після школи – армія і війна»: історія трійнят, які служать на Волині та разом боронили Київщину

22 Серпня 2023 08:09
Роман, Андрій і Богдан – 20-річні трійнята, що служать у Нацгвардії вже два з половиною роки.

Хлопці родом із Буковини. Строкову службу проходили в складі бригади «Червона калина». З початком повномасштабного вторгнення, коли на відсіч ворогу було кинуто всі наявні сили оборони, вони також опинилися у вирі подій. Про це пишуть на сторінці військової частини 1141 Національної гвардії міста Луцька у Фейсбуці.

Усі троє були в складі мінометних розрахунків, і завдяки пройденій підготовці добре знали роботу з мінометом 120 калібру.

«Для нас війна почалася 26 лютого, – розповідає Андрій. – Ішли бої за Васильків. Ворожа авіація, вибухи, адреналін. Але жодної паніки ми не відчували. Попередньо пройшли бойові навчання на двох полігонах і розуміли, що якщо буде завдання, то зможемо його виконувати. Крім того, у підрозділі було достатньо досвідчених офіцерів з бойовим досвідом, це теж додавало впевненості».
Читати ще: «Не розумію тих, хто бігає від ТЦК. Країну треба захищати», – парамедик з Волині про службу на передовій

Почався гарячий березень 2022 року. Гвардійці вели бої за Мотижин і житомирську трасу, кілометр за кілометром витискаючи окупантів.
«Коли вранці наш підрозділ ішов у наступ, ми як мінометники працювали по ворожих позиціях, а вже увечері заходили на них. Бачили там речі, які покинули окупанти, – одяг, сухпаї. А головне – здобували трофеї. Часто це був боєкомплект, зокрема постріли до РПГ», – згадує Роман.

Бійці бригади «Червона калина» спільно з іншими складовими Сил оборони звільняли більш ніж 20 населених пунктів Київської області. 27 липня 2022 року Президент України нагородив частину почесною відзнакою «За мужність та відвагу».
Читати ще: Повернулася з Іспанії, щоб боронити Батьківщину: волинянка служить в Донецькій бригаді ТрО

Після звільнення Київщини троє братів допомагали облаштовувати позиції на випадок нового наступу ворога на столицю. Зараз хлопці продовжують службу у волинському підрозділі НГУ.
«Звичайно, нам набагато легше в усіх ситуаціях, тому що від початку були втрьох. Ми разом пройшли бойові дії і раді, що продовжуємо службу разом», – каже Богдан.

Планувати майбутнє хлопці, як і багато українців, не поспішають. На все свій час, кажуть.
«Нам по 20 років. Після школи – відразу армія і війна. Все дуже стисло. Якось ніколи було обирати собі цивільні спеціальності й планувати освіту. Але все ще попереду», – впевнений Роман.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 22 Серпня 2023 10:42
Хай Бог вас береже, діти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus