USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Очільник волинської Солідарності почав їздити на новій іномарці після звільнення з ОДА

28 Лютого 2019 22:08
У сім’ї колишнього директора Департаменту інфраструктури і туризму Волинської облдержадміністрації Івана Мирки після звільнення з’явилася іномарка за 700 тисяч гривень.

Екс-посадовця, а нині керівника Волинської територіальної організації Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Івана Мирку за кермом нової «Mazda CX-5» 2018 року випуску неодноразово фіксували журналісти Центру журналістських розслідувань «Сила правди». Попри те, що автомобіль зареєстрований на 61-річну матір, користується ним саме Іван Мирка, пише Громадське Волинь.

ЧОТИРИ РОКИ «НАЙВІДКРИТІШОГО» ЧИНОВНИКА У ВОЛИНСЬКІЙ ОДА

Директором Департаменту інфраструктури та туризму Івана Мирку призначив ще Григорій Пустовіт, поки був головою Волинської ОДА. Відбулося це у червні 2014-го року, на оптимістичній хвилі змін після Революції Гідності. Громадський сектор підтримав таке призначення, адже Мирка – член революційного громадського об’єднання «Самооборона Волині».
У 1997-му Іван Мирка почав працювати на батьковому підприємстві «Шлях», яке займалося будівництвом та ремонтом доріг та інфраструктури. У 2002-му очолив іншу сімейну компанію «Єврорембуд», на якій і працював до призначення в ОДА з невеликою перервою у 2006-2007 роках.

В облдержадміністрації Іван Мирка попрацював до серпня 2018 року, після чого поміняв держслужбу на політичний напрямок – вже за два тижні після звільнення його обрали головою волинського осередку «Солідарності».

Серед головних напрацювань на посаді за чотири роки Іван Мирка називає створення дорожнього фонду в області та програми розвитку інфраструктури до 2022 року, ремонт доріг Луцьк-Львів, Луцьк-Володимир, Луцьк-Рованці, Луцьк-Ковель тощо.

Протягом роботи в ОДА навколо Мирки і бізнесу його сім’ї кілька разів спалахували скандали. Перший стався уже за кілька тижнів після призначення його на посаду. Адже МП «Шлях», яке належить його родині, виграло тендер на ремонт доріг на Ратнівщині один раз, а згодом і вдруге. Однак, сам чиновник тоді пояснив, що перший тендер провели ще до його призначення, а другий проводила місцева сільрада, тож Волинська облдержадміністрація до цього не має ніякого відношення. Але з призначенням головою Волинської ОДА Олександра Савченка крісло під Миркою захиталося. Заговорили, що до нього має питання Національне антикорупційне бюро і відкрили дисциплінарне провадження в самій облдержадміністрації, яке, проте, нічим не завершилося. Разом з тим, у волинських ЗМІ Мирку охрестили «найвідкритішим» чиновником. Мовляв, і з журналістами контактує, і соцмережі веде активно. Однак, не знайти в соцмережах, що віднедавна політик і колишній держслужбовець почав їздити на новій японській іномарці.

НОВА «MAZDA» І ВДОМА, І НА РОБОТІ

Червону «Mazda CX-5» «Сила правди» неодноразово фіксувала як у дворі будинку, де і проживає екс-посадовець Волинської облдержадміністрації, так і поблизу офісу обласної організації «Солідарності», на території заводу автомобільної компанії «Богдан Моторс» на вулиці Рівненській, 42, де він зараз працює.
Автомобіль «Mazda CX-5» 2018 року випуску зареєстрований матір’ю Івана Мирки 61-річною лучанкою Світланою Миркою 15 грудня 2018 року. Вартість такого японського кросовера в автосалонах офіційних дилерів коливаєтьсявід 680 до 880 тисяч гривень (25-32 тисячі доларів США) залежно від комплектації. Ну і, звісно, що новий автомобіль не потрапив до декларацій про майно і доходи екс-посадовця, бо вони оприлюднені ще до нового придбання.
З останньої ж електронної декларації, яку Мирка подав перед звільненням з облдержадміністрації, можна припустити, що чоловік мав фінансову можливість особисто придбати таке авто. Він задекларував 218 тисяч гривень зарплати отриманої у січні-серпні, а також 131 тисячу гривень спадщини (ймовірно, це оцінка отриманого в спадок автомобіля, – авт.). Крім того – 17 тисяч доларів готівки. Та все ж, політик каже, що авто насправді придбала мама.

Серед нерухомості в нього спільна із братом Тарасом батьківська квартира в Луцьку на 46,6 кв. м., земельні ділянки у селі Світязь (8,5 соток), селі Струмівка (9,72 соток) та Тарасовому (6 соток), два будинки в стані будівництва у селі Світязь (122 кв. м.) та Струмівці (163,29 кв. м.). Також на праві користування вказаний ще один недобудований будинок в Луцьку на 173 кв. м., який належить родинній компанії «Шлях».
У дружини зареєстрована ділянка у Луцьку (5,92 сотки) та у селі Дерно (11,39 соток) з будинком на 63,10 кв. м., недобудований будинок в Луцьку на 264,6 кв. м. Також Іван Мирка декларує чотири транспортних засоби: «Subaru Impreza» 2005 року випуску, «Daewoo Lanos» 1998 року випуску, причіп ПФ 2007 року випуску та отриманий у спадок автомобіль «Chevrolet Aveo» 2006 року випуску.

ІВАН МИРКА: МАМА КУПИЛА, Я ЧАС ВІД ЧАСУ ЇЖДЖУ

Журналіст «Сили правди» зустрів Івана Мирку безпосередньо біля нової іномарки та робочого офісу. Ось як політик пояснює появу автомобіля:

"Я їжджу час від часу на цьому автомобілі, але це все, що я можу про це сказати, – починає Іван Мирка. Тобто, це не ваш автомобіль? – перепитуємо. Ну ви ж мене про що питаєте? Чи ви його купували чи мама все таки? Мама все таки, так. А чому ви ним користуєтесь? В мене немає ніяких секретів. В моєї родини є бізнес. Я їжджу на різних автомобілях кожен день. В мене є свої персональні, які на мене зареєстровані, є батьківські. Я їжджу і на автомобілі батька, який помер, час від часу на маминому. В нас так всі їздять. Моя мама керівник підприємства «Шлях», і власник крім того всього. Це не є секрет. В моєї родини є бізнес і я не став би професіоналом, якби не пропрацював у батька на дорогах все життя. Кожного року вони щось купують: чи каток, чи легковий автомобіль, чи вантажний автомобіль. Тут немає ніяких секретів. Чи є в мене гроші, щоб купити автомобіль? В моїй декларації все зазначено. Прийшовши на свою посаду в 2014 році, не чекаючи заповнення декларацій я повністю написав все про свої статки, навіть ті, які неможливо було зазначити в декларації. Воно є у відкритому доступі. Нічого в мене не збільшилося в моїх статках за час перебування в Департаменті інфраструктури. Єдине, що у мене збільшилося, це те, що я отримав деякі спадки і моя дружина. В нас був період, що повмирало багато наших батьків, дідусі, бабусі. Тому додалася батьківська квартира, автомобіль, добавилося в дружини від бабусі. А мама не їздить на цій «Мазді»? Їздить дружина з мамою постійно на цій машині. Що ж до будівництва кількох будинків, Іван Мирка каже, що їх зведення давно призупинене. На жаль, я не маю змоги будуватися, продовжувати будівництво. Можливо, коли я знову займуся бізнесом. Але не вбачаю в цьому сенс поки що. Поки що в мене немає проблем з житловим фондом", – каже політик.
Однак, родинний бізнес, а це мамина з братом компанія «Шлях» та зареєстрована на дружину компанія «Єврорембуд», не показує останнім часом хороших прибутків…

ПРИБУТКИ РОДИННИХ КОМПАНІЙ ЗАЛЕДВЕ ПЕРЕКРИВАЮТЬ ЗБИТКИ

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував доходи і прибутки за 15 років компаній «Шлях» та «Єврорембуд», які належать родині Івана Мирки. За даними фінансових звітів компаній, які містить аналітична система «YouControl», до 2014 року обидві компанії отримували до 1,1 мільйона гривень доходу на рік, відповідно – від 260 тисяч гривень збитку до 280 тисяч гривень прибутку на рік. Доходи «Шляху» значно зросли з 2014 року. Саме тоді компанія почала брати участь в тендерах. Однак, в тендерах Волинської ОДА компанія участі ніколи не брала, тож конфлікту інтересів в його класичному розумінні не було. Основні замовники їхніх послуг – «Волиньобленерго», Служба автомобільних доріг у Волинській області, Департамент ЖКГ Луцька, сільські ради.
З останніх п’ятнадцяти років вісім підприємство «Шлях» закінчило із збитками. Найзбитковішими були 2012, 2013 та 2014 роки (до півмільйона гривень річного збитку). Найприбутковіший – 2015 рік (близько 330 тисяч гривень чистого прибутку). Тож офіційні прибутки за цей період заледве перекривають збитки останніх років.

Що ж до «Єврорембуду», яке належить дружині політика Альоні Мирці, то це підприємство найбільш активну діяльність проводило до 2010 року (від 120 до 410 тисяч гривень річного доходу, до 140 тисяч гривень прибутку на рік). З 2014-го звітує лише про збитки.

Тож, пояснення Мирки, що авто придбано мамою, яка має хороший бізнес, судячи з фінансових звітів компанії, виглядають не дуже переконливо…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Егегей Показати IP 28 Лютого 2019 22:25
Мирка - продажна дирка!
ор Показати IP 28 Лютого 2019 23:10
продавати всі маршрути за бабки для перевізників
Алекс Показати IP 28 Лютого 2019 23:34
Та нормальний бувший чиновник. Як усі інші. Нічим не гірший, але й не кращий. Була ситуативна можливість- урвав шмат зі столу. Біда в тому, що скоро рвати не буде що. Закінчиться. На всіх не хватить.
Микола Показати IP 1 Березня 2019 00:39
Церковна миша. Надіємся після виборів буде сидіти по призначенн~ в Маневичах.
Шепіт гусей Показати IP 1 Березня 2019 07:09
З гафіків і таблиць видно що гроші були щоб купити, то в чому фішка статті?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus