USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Плита з янголом і напис: у найменшому місті Болгарії знайшли артефакти Середньовіччя

3 Березня 2024 00:19
Археологи виявили 124 середньовічні артефакти з каменю, кераміки та металу в найменшому місті Мелник на південному заході Болгарії.

Особливою знахідкою став фрагмент середньовічного напису церкви та мармурова плита з серафимами, які виявили під час розкопок у церкві Пресвятої Богородиці, пише УП. Життя з посиланням на Arkeonews.

Вчені кажуть, що ці скарби допоможуть їм зазирнути в середньовічне життя цього болгарського містечка. Ба більше, якщо після таких знахідок маленький Мелник стане туристичним містечком, то отримає нове життя.

Читати ще: У Данії знайшли рідкісну 1500-річну золоту каблучку

Загалом учені знайшли понад сотню середньовічних та ранньомодерних елементів, але дві знахідки особливо виділялися з-поміж інших.

Це фрагмент середньовічного напису XIII-XIV століть і фрагмент мармурової рельєфної плити XVIII або початку XIX століття із зображенням серафимів (у християнстві – шестикрилі янголи, найближчі до Бога).
Старовинний напис дав науковцям більше інформації про початковий етап будівництва церкви, а уламок мармуру вкотре показав мистецькі та релігійні традиції того часу.

Читати ще: В Єгипті знайшли давню статую Будди

Досліджувану церкву було побудовано у два етапи: перший – з ΧΙΙΙ- ΧIV століття, а другий – з середини ХІХ століття.
Спочатку команда розкрила підлогу і дослідила апсиду церкви – напівкруглий виступ будівлі, що є вівтарною частиною християнських церков.

Читати ще: У Польщі виявили середньовічну прикрасу з написом «Любов перемагає все»

Виявилося, що в XIII-XIV століттях церква сягала 17,35 м завдовжки й мала одну апсиду. Потім реставратори працювали над зняттям шару фресок цього періоду.

У Національному археологічному музеї Болгарської академії наук заявили, що частину фресок вдалося врятувати, хоч вони й були подрібнені на частинки.
Мелник – це найменше місто Болгарії, де нині проживає трохи більш як 200 людей. Але у середні віки воно було великим прикордонним містом між Болгарією та Візантією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus