USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Поблизу Луцька хочуть реставрувати садибу польської поетеси

12 Квітня 2016 10:17
Садибу Габріелі Запольської – споруду XIX століття, що належить сім’ї польської поетеси Габріелі Запольської, що у селі Прилуцьке, хочуть реставрувати. З такою ініціативою виступив депутат Ківерцівської райради, член фракції УКРОП Василь Хмілевський.

Про це пише Ківерцівський районний інформаційний портал.

Зі слів обранця громади, співфінансування відновлювальних робіт у садибі можливе після розроблення органами виконавчої влади місцевого рівня необхідного пакету документів, а саме проектно-кошторисної документації.

Василь Хмілевський зазначив, що є можливість залучити до відновлювальних робіт кошти польських партнерів та волинських меценатів.

Довідково:

Як описує сайт denied.org.ua, за кілометр від Луцька знаходиться малопримітне село Прилуцьке, що до 40-их років XX століття мало назву Ківерці (не плутати з сучасним містом). Це місце тісно пов’язане з ім’ям Корвін-Піотровської Марії Габріелі Стефанії – польської письменниці та актриси, яка народилась в селі Підгайці (чи в селі Ківерці за іншими джерелами).

Навчалася вона у Львові, де і похована на Личаківському кладовищі, творила під псевдонімом «Габріеля Запольська». Її батько був маршалком волинської шляхти та власником двох фільварків, тобто маєтків з кількома будівлями. Подейкують, що маєток в селі Прилуцьке коштував за хазяїв 150 тисяч рублів. Яка саме споруда зустрічає нас тут, достеменно невідомо. Деякі джерела наполягають, що це — житлова будівля, інші — вказують на архітектурні риси, характерні для католицьких каплиць. Що ж, Вінцент Корвін-Піотровський справді славився своєю набожністю і міг собі дозволити збудувати місце для молитви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 12 Квітня 2016 10:41
як не на памятниках відмивати то на реставраціях )) нічого не буде.. там уже батюшка бізнес відкриває.. фундамент закладено..
Лучанин Показати IP 12 Квітня 2016 12:13
чого так мало фоток?
Олег Показати IP 12 Квітня 2016 15:35
Прилуцьке мало назву Юзефівка.
Олег Показати IP 12 Квітня 2016 15:41
В селі на споруду завжди казали Панська. Наскільки я знаю паном був поляк. В село приїзджав дуже рідко,тільки конролював і отримував податки. В селі управляв економ німець. Коли пан бував у селі то зупинявся у цьому будинку. Так мені старі люди казали.
123 Показати IP 12 Квітня 2016 16:08
для ЧОГО?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus