USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Незалежність від «державної» електроенергії: саморобний вітряк під Луцьком

28 Грудня 2014 18:30
Власна електрична лабораторію і саморобний вітряк ось уже кілька років забезпечує повну незалежність від «державної» електроенергії українсько-грузинській родині, яка мешкає під Луцьком, в селі Липини. Про це інформує «Громадське. Волинь».

Тепло, світло і комфорт в домі забезпечують навесні і влітку завдяки сонцю, восени і взимку – вітру і енергії землі. Біля будинку - саморобний вітряк. А за ними виявилась ціла лабораторія.

Як не залежати від державної електроенергії? Чи по кишені українцям альтернативні енергоносії? За скільки років окупляться власнику сонячні модулі? На ці та інші питання відповідали господар дому Махо Цінделіані і його однодумець луцький інженер Юрій Слива. Вже 5 років обоє вкладають весь вільний час, ідеї, кошти і зусилля в енергетику майбутнього. На гаражі, який водночас є лабораторією, розмістилися сонячні модулі різного зразка. Для більшості українців це, покищо, дороге «задоволення». Раціоналізатори кажуть, що влітку вони зазпечують господарство енергією більш, ніж достатньо. Її можна було б продати державі, тоді модулі окуплювалися б набагато швидше. Адже узаконений тариф дозволяє заробляти на надлишках сонячної енергії приблизно 200 гривнів щодня. Але для цього слід владнати з усіма бюрократичними процедурами. Поки що липинська лабораторія не може цим похвалитися.

На сезон осінь-зима виручає вітряк, – каже господар. Комплектуючі для установки замовляли, а потім вдосконалювали, аби збільшити енерговіддачу. Це, насправді, не перший і не ліпший наш вітряк, – розповідає Юрій Слива. Ще у 1992 обладнав таку штуку у себе на дачі. А два роки тому встановив вітряк на прохання одного з начальників Кузнєцовської атомної станції! Зараз Юрій Слива і Махо Цінделіані розробили нову модель, що не боїться бурі. Її винт не лише автоматично повертається відповідно до зміни вітру, а й займає горизонтальне положення, у разі поривів. Таким чином вітряк захищений від поломки.

Навички раціоналізатора Юрій Слива здобув під час навчання у Львівській політехніці. Зараз липинські умільці співпрацюють з ТзОВ Енергетична альтернатива з Харкова і Львівською лаболаторією розвитку малої вітроенергетики.

Окрім вітру й сонця енергію для обігріву дає земля. У Липинах випробовують в дії так звані теплові насоси типу вода-вода. Принцип їх дії такий: у свердловину опускається насос, що забирає з землі воду температура якої практично незмінна протягом року і подає у пристрій, який нагріває її до 60-70 градусів. Такі установки дуже широко використовують у сусідній Польщі, а в Україні їх взагалі немає. Окрім того, в липинській лабораторії цілий арсенал акумуляторів, генераторів, лічильників і інших приладів, необхідних для дослідження і вдосконалення альтернативної енергетики. Зараз працюють над електромобілем.

Загалом за приблизними підрахунками у свої розробки винахідники-аматори вже вклали понад 60 тисяч долларів. За що часто чують картання від господині, Алли Цінделіані. Коли у селі почалися аварійні вимкнення світла, напевне, не одна сусідка позаздрила дружині винахідника. Загалом для того, аби не бути залежними від «державної» електроенергії, кажуть умільці, для будинку площею 100-150 квадратних метрів досить придбати 6-9 сонячних модулів і встановити невеликий вітряк. Усе це, теж з їхніх слів, може окупитися за 4-5 років. А за умови продажу надлишкової енергії державі – набагато швидше.

Зараз багато йдеться про енергетичну незалежність України, але то все лише слова, – кажуть герої нашої публікації. Їх дивує, що держава не підтримує їхні ініціативи хоча б безвідсотковими кредитами. Адже, окрім економії коштів, така енергетика не впливає на екологію. А сонце і вітер, на відміну від газу, вугілля та деревини – невичерпні джерела енергії.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Дончанин Показати IP 28 Грудня 2014 19:05
При промышленной генерации электричества с помощью фотоэлементов цена за кВт·ч составляет порядка 0,25 долл. По мнению Европейской Ассоциации Фотовольтаики (EPIA), к 2020 году стоимость электроэнергии, вырабатываемой «солнечными» системами, снизится до уровня менее 0,10 € за кВт·ч для промышленных установок и менее 0,15 € за кВт·ч для установок в жилых зданиях.
ЗМІ Показати IP 28 Грудня 2014 20:11
У Новій Каховці таких вітряків - через один дім. Всяких конфігурацій і розмірів. Але там поруч Каховське водосховище, роза вітрів. А у нашій місцевості 250 днів в року вітряки будуть стояти. Особливо - в літньо-осінній період. Це швидше сенсація, ніж вихід з положення. Не масове явище, а хобі місцевих кулібіних.
Сергій Показати IP 29 Грудня 2014 01:03
То може заміна ламп на світлодіодні тоді буде реальною справою.....дешевшою і швидшеокупною ніж котли та пластикові вікна?
СаньОК до Сергій Показати IP 29 Грудня 2014 10:15
Ви знаєте - розчарувався я в ЛЕДах - брав різні і від всіх однаково потім болять очі. З газонаповненими таких проблем нема.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus