USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Податок на нерухомість: скільки потрібно заплатити українцям

6 Серпня 2020 07:40
Наближається час, коли українцям потрібно буде заплатити податок на нерухомість. Це один з обов’язкових податків, які щорічно необхідно оплачувати. До 1 липня українці повинні були отримати від податкової повідомлення, і вже до вересня все це потрібно оплатити, щоб уникнути штрафів.

«Сьогодні» розповідає, скільки і кому потрібно буде заплатити податку на нерухомість і які штрафи загрожують за прострочення.

Кому потрібно платити податок на нерухомість

Податок на нерухомість – це податок, який в Україні мають оплачувати власники нерухомості щороку. При цьому, неважливо, чи є людина резидентом або нерезидентом країни.

«Оплачують його тільки власники нерухомості (як житлової, так і нежитлової), право власності на яку має бути зареєстроване в установленому законом порядку в держреєстрі речових прав на нерухоме майно», – зазначає адвокат Максим Блізінський.

У той же час, адвокат додає, що є винятки з правил, а саме перелік нерухомості, оплата податку з якого не потрібно. Наприклад як:

- нерухомість, яка перебуває у власності органів державної влади та місцевого самоврядування;

- об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені Законом, в тому числі їх частини;

- житлова нерухомість, непридатна для проживання, в тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою відповідно до рішення місцевої ради;

- об’єкти нежитлової нерухомості, що використовуються суб’єктами господарювання малого і середнього бізнесу, що здійснюють свою діяльність у тимчасових спорудах для підприємницької діяльності та/або у малих архітектурних формах і на ринках;

- будівлі та споруди промисловості, сільськогосподарських товаровиробників;

- об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, в яких виховується п’ятеро і більше дітей.

А от усім іншим власникам нерухомості податок сплатити доведеться. Зокрема, оплата податку здійснюється з:

- квартир, площа яких перевищує 60 кв. м;

- житлових будинків площею понад 120 кв. м;

- інших різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, площею понад 180 кв. м.

Якщо у власності у людини і квартира, і будинок, їх сукупна площа не повинна бути більше 180 кв. м. Наприклад, власникові будинку на 110 кв. м. і квартири на 55 кв. м податок платити не доведеться.

До того ж, якщо власниками нерухомості є кілька осіб, платити зобов’язаний кожен за належну йому частину. А нараховується податок на кожен квадратний метр, що перевищує встановлену площу.

«Варто звернути увагу, що вищевикладені «ліміти» на нерухомість, не поширюються на юридичних осіб», – каже Блізінський.

Скільки потрібно заплатити

Блізінській каже, що ставка податку встановлюється місцевими радами і не може бути більше за 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, яка була встановлена на 1 січня звітного року, за 1 кв.м. нерухомості, що підлягає оподаткуванню.

«Тобто, з початку 2020 року розмір мінімальної зарплати становить 4723 грн, отже максимальний розмір податкової ставки на нерухомість не може перевищувати 70,8 грн. за 1 кв. м», – пояснює адвокат.

Як ми бачимо, в різних містах можуть відрізнятися суми податку, адже встановлюють їх місцеві ради. Наприклад, в Харкові ставку податку знизили до 1% (47,23 грн/кв.м), а неоподатковувану податком площу квартири збільшили до 85 кв.м. В Одесі фізособам і зовсім зменшили ставку на житлову нерухомість до 0,1% (4,72 кв.м), а на нежитлову – 1% (47,2 грн/кв.м). У Львові ставка для квартир – 0,5% (23,61 грн/кв. м), для будинків – 1% (47,23 грн/кв.м). А ось в Києві і Дніпрі максимальну ставку податку залишили на рівні 1,5% (70,84 грн/кв.м).

Але, якщо у людини є занадто велика нерухомість, заплатити доведеться набагато більше.

«Якщо у фізичної особи у власності є квартира, площею 300 кв. м і більше або будинок, площею 500 кв.м і більше, то сума податку, розрахована контролюючим органом виходячи з площі об’єкта додатково збільшується ще на 25 тис. грн», – говорить юрист Дмитро Оносовський.

Юрист додає, що, оскільки цей податок є місцевим податком, місцеві ради мають повноваження встановлювати свої розміри пільги. Дізнатися про такі пільги можна безпосередньо у місцевих рад.

«Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування відповідну декларацію», – каже Оносовський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанин Показати IP 6 Серпня 2020 09:43
А по всій морді і в р*ло замість податків влада не хоче? Але отримає.За комунальні нема чим плотити,з їхніми цінами,а тут ЗЕбобики хочуть залишити без трусів і шкарпеток.
Містянка Показати IP 6 Серпня 2020 10:42
Щось листа щастя досі не отримала. А штраф не забудуть стягнути.
Луцьк Показати IP 6 Серпня 2020 11:33
Не має повідомлення з податкової - не має проблеми. Адміністрування лежить не на платникові податку. Принаймі, знаю не один випадок, коли люди у власності мають нерухомість, що підлягає оподаткуванню, але "листи щастя" не приходять....і не поспішають сплачувати:) В нашій країні "ініціатива карається". І найголовніше, що влада робить усе, щоб люди залишились голі-босі... в комуналках м. Луцька вже добавилось пару нових "рядочків" з додатковими сумами, тільки не відомо що для нас від того зміниться... якість отриманих послуг - точно ні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus