USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Подружжя волинських спортсменів Роман та Марія Повхи розповіли про свій олімпійський досвід, тренування і сімейне життя

19 Лютого 2024 12:48
Марія – заслужений майстер спорту України з веслування на байдарках і каное, двічі учасниця Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро і Токіо, багаторазова призерка міжнародних змагань. Роман – заслужений тренер України, директор обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву «Олімп». Вона займалась музикою із дитинства, а потім змінила скрипку на весла байдарки. Він подарував їй скрипку, хоча його основний інструмент – тренерський свисток.

У Департаменті культури, молоді та спорту Волинської ОДА у форматі невимушеної бесіди поспілкувались із видатними спортсменами Волині.

Сьогодні обидва спортсмени, які пов’язані не лише шлюбом, а й спортивними узами, готуються до Літніх Олімпійських Ігор у Парижі. Правом на участь є олімпійська ліцензія, вибороти яку у травні налаштовані Марія та Роман.

Для Марії це буде третя Олімпіада у житті. У спортсменки вже є досвід участі в Олімпійських іграх, і як з посмішкою зауважує Марія, на її стіні з нагородами не вистачає лише однієї медалі.

Кумирів у спортсменки немає, а найкращою конкуренцією вона вважає змагання із собою: «Перевершити себе, свій результат. Адже кожен, хто стоїть на старті – не лише конкурент, а й потенційний переможець. Ставлюсь до кожного з повагою та пам’ятаю, що не варто легковажити чи недооцінювати суперників».

Читати ще: Волинянка виборола два срібла на чемпіонаті України з фехтування

Підготовку і тренерство Марії забезпечують заслужені тренери України Андрій Шевчук та Роман Повх.

Саме Роману належить ідея участі у цьогорічних Олімпійських Іграх:

«Після народження донечки знайшли мотивацію спробувати втретє підготовку до Олімпіади. Прийняли неординарне рішення – продали квартиру, аби в повному обсязі використати усі ресурси та поновити свої спортивні результати. Ціна одного олімпійського збору коливається близько 100 тисяч, тож якби не допомога департаменту спорту та спонсорів, небайдужих волинян, це було б неможливо. Зараз можемо з оптимізмом дивитись у майбутнє».
Спортсмени відзначають, що перемога в Олімпіаді – величезна мрія та разом з тим, якщо життя покаже інший результат – це буде не поразка, а лише перехід до іншої мрії.

«У 2015 році страх не потрапити на Олімпіаду був моїм найбільшим страхом. Сьогодні я ставлюсь до усього помірковано – життя іде далі. Буде інша мрія та інша дорога, яка з нами трапиться. Хоча мені цікаво привезти додому на Волинь олімпійську медаль. Я маю надію та віру, що ми рухаємось у правильному напрямку», – поділилась Марія.

Поки що сімейний тандем активно провадить спортивну підготовку. Марія – у човні, Роман із донечкою – у тренерському катері. І хоча малечі лише рік та вісім місяців, подружжя Повхів не бажає залишати її осторонь.
«Чи хотіли б ви, щоб у майбутньому донька пов’язала своє життя зі спортом?»

«Вона вже у спорті, – сміється Марія. – Ми не залишаємо її вдома, тож вона постійно з нами – на тренуваннях, на виїздах. Дуже комунікабельна, легко сприймає оточення, їй цікаво спостерігати, як усе відбувається. Як складається її вибір, ми не знаємо. Але підтримаємо як батьки та як професіонали».

«Життя покаже, – підтримує дружину Роман. – Але сьогодні вона постійно з нами. Вже вміє свистіти у свисток та засікати час на секундомірі! І я радий, що з народженням донечки ми не розділились, а поєднались ще більше, як команда та сім’я».

Саме поява доньки певним чином поділила спортивну кар’єру подружжя на «до» і «після». До народження, відзначає Марія, усе давалось досить легко. Відмінна фізична форма, витривалість, час. Водночас, чемпіонство та медалі, здобуті після – емоційно для нас більш цінніші, погоджується Роман. Адже тільки вони знають, скільки зусиль, праці та волі закладено у ці перемоги.

«Коли у 2021 році Марія в одиночці здобула звання майстра спорту та стала бронзовою призеркою Європи – це було неймовірно!» – пишається своєю підопічною як тренер Роман Повх.

«Було складно, – визнає Марія. – Але легше робити те, що любиш. Мати любов у серці та бажання до своєї роботи. Любити те, що ти робиш та розвиватись у цьому. Ніколи не здаватись – в усьому».
Ці якості виховав у лучанці спорт, до якого вона прийшла в 11 років, коли вперше спробувала веслування байдаркою Стиром.

Цього ж Марія Повх, тепер уже багаторазова чемпіонка України та престижних міжнародних змагань, бажає усім початківцям: «Спорт дає дуже багато можливостей. Спорт розвиває, загартовує, дисциплінує, формує характер. Навіть якщо ваша подальша життєва дорога буде не спортивна, залишаться прагнення та вміння не здаватись».

Нагадаємо, що цьогоріч у Парижі пройдуть Літні Олімпійські та Паралімпійські ігри, на участь в яких претендують десятеро волинян. З них одна спортсменка уже виконала олімпійський норматив та буде представляти Волинь на Літніх Олімпійських іграх, а дев’ятеро – мають перспективу отримати «олімпійську ліцензію».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus