USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Показники захворюваності на грип і ГРВІ в області - найвищі в Україні

19 Січня 2017 16:45
З початку епідемічного сезону (з 3 жовтня 2016р. по 15 січня 2017р.) в області зареєстровано близько 90 тисяч хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. Вже перехворіло 8,6 % населення. Прогнозований епідемічний підйом захворюваності на грип розпочався в грудні.

Про це повідомляє управління Санепідемслужби у Волинській області.

Зі слів відомства, наразі інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРВІ по області перевищують епідемічний поріг на 31,5%. Показники захворюваності в області є найвищими в Україні, що пов’язано з більш пізнім початком епідемічного підйому. Разом з тим, ситуація поступово стабілізується, кажуть фахівці.

Спостерігається закономірна тенденція до зменшення захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Це пов’язано з новорічними святами та канікулами у навчально-виховних закладах, проте може не відображати реальну картину, оскільки велика кількість хворих залишаються вдома і не звертаютьсяза медичною допомогою.

За останній тиждень на грип та ГРВІ у Волинській області захворіло понад 8 тис. осіб проти майже10 тис. попереднього тижня, з них половина діти віком до 17 років. Зменшилась і кількість хворих, які звернулися за медичною допомогою і потребували госпіталізації (з 365 в попередній тиждень до 253). З початку епідсезону госпіталізовано біля 3 тисяч осіб.

Епідемічні пороги перевищено майже у всіх районах області (окрім Локачинского, Ківерцівського та Любешівського районів). Найвищі рівні захворюваності реєструються у Володимир-Волинському, Горохівському районах та місті Нововолинськ.

В Луцьку епідемічний поріг перевищено на 11%, захворюваність має тенденцію до зниження.

З метою встановлення етіологічного чинника гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ "Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України" починаючи з жовтня 2016 року проводиться вірусологічний моніторинг захворюваності.

Фахівці національного Центру грипу в цьому епідсезоні прогнозували циркуляцію вірусів грипу А H1N1 Каліфорнія, з яким ми «познайомилися» 2009 р., і два нові штами - H3N2 HongKong і Brisbane.

До двох останніх вірусів у наших співгромадян немає належного імунітету.

Від початку епідемічного сезону методом полімеразно-ланцюгової реакції досліджено 38 зразків матеріалу від пацієнтів із підозрою на грип. На сьогодні у 20 зразках (100% від усіх позитивних знахідок) виявлено вірус грипу типу А Н3N2 (сезонний), що підтверджує циркуляцію даного вірусу на території області та відповідає прогнозам ВООЗ. Позитивні знахідки виявлено у захворілих із Луцька, Луцького району (с. Забороль, Маяки, Підгайці, Веселе, Чаруків, Липини, Рованці, Струмівка, смт Торчин), а також Горохівського, Володимир-Волинського, Турійского районів.

Даний вірус характерний тим, що вражає переважно осіб дитячого та поважного віку, може викликати ускладнення у вигляді первинних пневмоній та
викликати загострення хронічних хвороб. Щоб не провокувати ускладнення власної хвороби та не наражати інших людей на небезпеку зараження, при появі перших симптомів хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома не займатись самолікуванням, а викликати лікаря додому для призначення правильного кваліфікованого лікування. Особливо це стосується дітей, що відвідують навчально-виховні заклади, кажуть фахівці.

З початку епідемічного сезону проти грипу на Волині вакциновано 1633 осіб (43,4% від запланованого обсягу), із них медичного ризику 1229 (64,3% від запланованих), епідемічного ризику – 398 (21,5% від запланованих) Прищеплено 343 медичних працівників – 25% від запланованого обсягу.

Враховуючи епідемічну ситуацію, що склалася, з метою запобігання масового поширення захворюваності на грип та ГРВІ, ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» рекомендує продовжити виконання протиепідемічних заходів відповідно до Плану заходів з питань захисту населення від захворюваності на грип та ГРВІ в епідсезоні 2016-2017 років, проведення щоденного моніторингу захворюваності на грип та ГРВІ у навчально-виховних закладах. На даний час у зв’язку з високим рівнем захворюваності не розпочате навчання ще у школах міст Нововолинська та Ковеля.

ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить щотижневий моніторинг захворюваності грипом та ГРВІ, продовжується вірусологічний моніторинг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
234 Показати IP 19 Січня 2017 16:59
дореформувались, де первинна медицина????? жде славнозвісні ЦНПМСД, ото ващенюк наша область не була в експерименті а ви все робили реформу?????
Реально Показати IP 19 Січня 2017 17:10
Натомість карантин у нас не вводився, на відміну від інших областей. Фармвиробники найбагатші люди України. Логіку простежуєте?
Лучанка Показати IP 19 Січня 2017 17:54
А чому ж міська влада каже, що немає причин для карантину в школах. Чекають, поки діти масово почнуть хворіти...
причетний до школи Показати IP 19 Січня 2017 19:16
який карантин люди в моїй школі 6% процентів хворих на грві на сьогоднішній день і це правдиві дані.це низький показник, якщо в в 20-х числах грудня було 18%.просто батото діток ще відпочивають то закордоном, то на лижах і т.д.
Анонім Показати IP 19 Січня 2017 19:48
Так тут же пишут, что эпид порог превышен на 34%, половина - дети. А в ответе на петицию про карантин в школах сказали, что только 6% детей болеют. Тут какая-т манипуляция цифрами.
причетний до школи д Показати IP 19 Січня 2017 20:40
я пишу за одну із луцьких шкіл,а що робиться на всій волині нічого казати не буду.доречі петиціюпідписували самі ж учні шкіл щоб продовжити собі канікули.
Анонім Показати IP 19 Січня 2017 20:57
Может, не знаю. Просто вижу, что вокруг нас и в школе, и во дворе все или болеющие или выздоравливающие.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus