USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Поки окупанти на зайнятих територіях – договорів і референдумів бути не може, – Арахамія

30 Березня 2022 14:32
На вчорашніх перемовинах у Стамбулі українська делегація вперше предметно описала свої пропозиції щодо мирного договору. Поки що мова йде в основному про механізм гарантій безпеки для України після закінчення війни. І українська сторона, і представники країни-окупанта визнають, що вперше за останній місяць в перемовинах досягнуті видимі зрушення.

Про гарантії безпеки для України, деокупацію територій, припинення вогню, продовження війни та перемовини з Росією РБК-Україна розповів глава української переговорної делегації Давид Арахамія.

На брифінгу Арахамія заявив, що гарантії безпеки для України будуть аналогічні тим, які передбачає стаття 5 Договору про НАТО, в якій вказується, що напад на одну країну буде прирівняно до нападу на всіх підписантів договору, проте щодо України такого немає.

«Ми говоримо про гарантії не колективної безпеки, а гарантії безпеки саме для України. Напад на Україну у будь-якій формі – збройна агресія, поліцейська операція, все що маячне там можуть придумати, у будь-якому форматі – вважається нападом. І тоді країни-гаранти зобов’язані після проведення консультацій, стеля яких – 72 години, надати необхідну допомогу. Там прямо прописується – у вигляді озброєнь, втручання збройних сил і так далі», – сказав він.

«Враховуючи, що у нас є «родова травма» у вигляді Будапештського меморандуму, коли ми думали, що у нас є гарантії, а гарантії виявилися пшиком, ми намагаємося двічі перестраховуватися. Перше – юридично, через ратифікації. Друге – є такий термін «примат», тобто перевага міжнародного права над локальним законодавством. При ратифікації ми вимагаємо затвердити, що цей договір має перевагу над локальним законодавством.

Читати ще: Перемовини України та РФ у Стамбулі: Арахамія повідомив про результати

Якщо говорити концептуально, то навіть самі росіяни кажуть, що все стало жорсткішим. Тобто ми згадували статтю 5 НАТО, а самі написали жорсткіше навіть», – додав Арахамія.

Політик також запевнив, що Україна зможе і надалі отримувати озброєння від західних союзників, як вона отримує їх зараз.

«Є така концепція «укріпленого нейтралітету», тобто потрібно розраховувати на власну армію, або додатково ще мати гарантії. Тобто, як у Швейцарії, в Ізраїлю, резервна армія, яка може мобілізуватися у великій кількості і дати необхідну відсіч у разі агресії.

Дуже важливо зробити акцент, що ми не йдемо за такою моделлю, що у нас є нейтралітет, і тому ми розслабилися, армія нам не потрібна, нехай наші гаранти про нас піклуються. Ні, як то кажуть, на «бога сподівайся, а сам не плошай». Тому концепція «укріпленого нейтралітету» нам дуже близька», – заявив глава української переговорної делегації.

З його слів, це означає, що українська армія і надалі буде зміцнюватися. Водночас Україна і надалі буде отримувати технічну, військову допомогу та озброєння.

Давид Арахамія зауважив, що домовленості з Росією будуть підписані тільки тоді, коли війська РФ будуть виведені з України.

"Ми з самого першого дня сказали: дивіться, ви виводите ваші війська, сідаємо і розмовляємо. Але у цьому випадку у росіян втрачається міцна переговорна позиція, тому вони на це агресивно реагують.

І ми прийняли рішення – ми спеціально на першій зустрічі, на першому питанні запитали: ви у рамках Віденської конвенції рухатися будете? Вони це підтвердили. А Віденська конвенція нам дуже допомагає, оскільки там чітко написано, що якщо договір підписаний під тиском, то він вважається нікчемним. Оскільки вони вже офіційно заявили, що дотримуються норм Віденської конвенції, а міжнародні гаранти взагалі не сядуть за стіл без цього, значить, це наш запобіжник.

Коли ми вийдемо на умовне підписання договору або момент, коли його вже можна серйозно обговорювати, вони повинні будуть повністю піти. І тоді вже сядемо його підписувати, візувати або парафувати.

Читати ще: "Не бачимо підстав для довіри. Наша єдина гарантія – ЗСУ", – Зеленський про переговори з РФ

Це міжнародний запобіжник, не просто наші вимоги або прохання, а необхідні умови, щоб забезпечити робоче підписання цього документа«, – сказав політик.

Водночас він відкинув можливість договорів з Росією чи референдумів, поки загарбники перебувають в Україні. Їх не буде, поки окупанти залишаються на зайнятих територіях.

Арахамія також зауважив, що по кожному питанню українська сторона рішення опрацьовує окремо, але підписувати щось буде тільки цілком і в комплексі.

Політик додав, що на переговорах звучить тема компенсацій Україні і санкцій проти РФ.

«З їхнього боку звучить: а давайте скасуємо якісь суди, відкликаємо судові позови... санкції у них звучать дуже часто. Але наша позиція проста: ми накладали свої санкції, але вони їх мало хвилюють, а міжнародні санкції накладають міжнародні партнери. Відповідно це предмет їхньої дискусії з міжнародними партнерами.

Тим паче, що більшість країн, які накладали санкції, зараз розглядаються в якості гарантів нашої безпеки. Вони можуть вступати у розмови щодо санкцій, але не ми їх накладали, так що й не нам їх знімати», – сказав Арахамія.

«Переговорна позиція безпосередньо корелює з позиціями на фронті, а не навпаки. Тому, дасть бог, у нас будуть ще кращі позиції. Ви ж розумієте, що ми з вами зараз обговорюємо концепт, який ще буде рухатися вгору-вниз, вправо-вліво. Початкові позиції я спеціально зберіг, вони передали нам ці ультиматуми і договір про капітуляцію – він у мене зберігся для музею історії нашої перемоги. Цей екземпляр у мене лежить і чекає свого часу», – резюмував глава української переговорної делегації.

Як пише ТСН, речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков на брифінгу 30 березня заявив, що наразі у Кремлі не бачать проривів у мирних переговорах з Україною.

За його словами, позитивним моментом на переговорах стало те, що українська сторона, цитуючи його, «почала конкретно формулювати і викладати на папері свої пропозиції».

«Досі не вдавалося це зробити. Це позитивний фактор. В іншому поки ми не можемо констатувати чогось сильно багатообіцяючого, якихось проривів. Ще має бути досить тривала робота», – сказав речник Путіна.

Як ми писали, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що він не бачив ознак того, що переговори між Україною та Росією «просуваються ефективним шляхом», оскільки Сполучені Штати не бачили ознак справжньої серйозності з боку Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus