USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.72 9.88

«Поліція сказала: міняйте всі замки». На Волині віряни не могли зайти в храм, бо прихильники УПЦ МП забрали ключі

19 Січня 2024 11:59
Вийшли з московського патріархату ще в жовтні 2023 року, а зайти до храму досі не можуть. У селі Піща Шацької громади, що неподалік кордону з Білоруссю та Польщею, люди не можуть потрапити до церкви, бо прихильники УПЦ МП не віддають ключі. Останні ж повідомляють про вибиті двері у старовинному храмі й захоплення святині.

«У селі Піща на Волині прихильники ПЦУ захопили Казанський храм УПЦ» – під таким промовистим заголовком опублікували матеріал на сайті, що відстоює позицію московського патріархату в Україні й називається «Спілка православних журналістів». Йдеться про храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці, що в селі Піща Шацької громади. Торік у жовтні більшість церковної громади вирішила вийти з юрисдикції УПЦ МП, меншість зі священником була проти», – йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«60 чи 70% – за українську церкву, а десь усього 10% – за московську церкву», – коментував місцевий житель.

Читати ще: «Там одниї тіко грішники». Церковна громада у волинському селі перейшла в ПЦУ

Парафію прийняли у клір Володимир-Волинської єпархії ПЦУ. Тоді ж священник УПЦ МП, який служив у храмі понад 30 років, Іван Давидюк у телефонній розмові сказав, що все розуміє і, якщо прийде новий настоятель від ПЦУ, він зі своєю паствою перейде служити до себе до хати.

«Я з пелюшок у церкві і я це все знаю. А вони що там… Сьогодні – так, завтра буде так. Бачте, я ж не мала дитинка. Таке время прийшло. Нічого ми не зробим», – сказав священник Іван Давидюк.

На певний час суперечки в селі затихли, та тепер конфлікт поновився. Місцева жителька Пелагія Писачук розповіла, що після переходу релігійної громади в ПЦУ у храмі ще не було жодного богослужіння. Після того, як виготовили всі необхідні документи, почали просити ключі від церкви у представників УПЦ МП. Люди із уже новим священником віддати їх відмовилися. З ними неодноразово намагалися залагодити все мирно, пропонували навіть служити в храмі по черзі, однак ті не захотіли.

«Тоді, перед Новим роком, ми їх покликали в сільську раду. Обізвали нас і хрестопродавцями, і розкольниками, і як тільки. А ми їм і сказали: «У нас всі документи, давайте ключі». Вони: «Ключів не віддамо». Тоді кажемо: «Відправте Різдво й віддайте нам ключі, бо інакше ми будемо заходити в храм, оскільки в нас всі документи», – пригадала Пелагія Писачук.
За її словами, найбільше представники ПЦУ в селі не хочуть колотнечі та сварок. Та через те, що не можуть отримати ключі від церкви, будуть змушені змінити замки.

«Що вони понаписували! Що ми двері повивалювали. І картинки такі. Можете приїхати і побачити, що там вивалене! Нам просто поліція зразу сказала: «Раз вони не дають ключі, то міняйте всі замки, бо інакше, якщо щось пропаде, ви вже винні будете». В нас історичний храм», – прокоментувала Пелагія Писачук.

Церква в Піщі дійсно старовинна. Храм Казанської ікони Пресвятої Богородиці збудували в 1801 році. Нині він є пам’яткою архітектури національного значення. І віряни ПЦУ цим пишаються. Тому, наголосила жінка, ніхто двері не вибивав. Відкрили святиню мирно, у присутності представників обох конфесій та поліції.

«Спокійно розійшлися, але ж вони страсті накаляють. Не знаю, чого вони хочуть», – звернула увагу Пелагія Писачук.

Невдовзі у храмі проведуть перше богослужіння. Місцеві жителі сподіваються, що воно буде спокійним і мирним, а з часом у громаді настане спокій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Василь. Показати IP 19 Січня 2024 13:44
Був спокій. А зараз розкололи людей в селі .
До йолопа Василя Показати IP 19 Січня 2024 15:07
Спокій був поки кацапи на напали на Украіну, а московським попам не місце в Украіні
До йолопа Василя Показати IP 19 Січня 2024 15:40
Поки кацапи не напали на Украіну,все в нас було добре, а московським попам не місце в Украіні
До опонентів. Показати IP 19 Січня 2024 16:11
Тільки пцушники можуть обзивати людей . По їхньому батюшка Іван приїхав з Москви.
Were Показати IP 19 Січня 2024 23:01
Люди, 2024 рік надворі, ракети вже вміють повертатися на землю, а ви люто човпетесь за бородатого діда на небі)
Халупа полішука до Were Показати IP 22 Січня 2024 06:55
Ну да з ракетами, ты влучно. Що побажав, тей маєш. І ракеты, і дрони. Хай тобі щастить, наш Ленінець.
Лучанин Показати IP 20 Січня 2024 19:08
І у моєму селі, антихрист забрав храм. Бог так попустив. Церкву ж мамину з серця забрати- не може. Церква- жива, це люди. Молимося у хатинці хористки. Прихожан стає все більше, бо, до порожнього колодязя по воду не ходять, душу не надуриш. А агеґдот про "мп", вже не смішний, як і про гроші на патрони (це- для журналістів, якщо що, хто хоче себе такими вважати).
Ондатрій до Лучанин Показати IP 21 Січня 2024 09:14
Тобто подати руку порозуміння до братів українців з ПЦУ - слабо, гордість не дозволяє?
Лучанину до Лучанин Показати IP 21 Січня 2024 12:07
На мові УПЦ слід казати не "антихрист", а "анцихрист"
До Лучанин Показати IP 21 Січня 2024 11:18
УПЦ ("мамина" церква) була утворена у 1990 році, за рекомендацією центральної влади комуністів в москві і рішенням синоду РПЦ, яка таким чином є "бабушкою" УПЦ-прихильників. До цього часу в Україні (УРСР) діяв екзархат РПЦ, утворений після Другої світової війни за згодою сталіна. У цей екзархат загнали колишніх парафіян Польської православної церкви та УГКЦ. Рішення 1990 року мало на меті перешкодити утворенню в Україні єдиної помісної православної церкви - УАПЦ. Більшість тодішніх православних України цього не помітили, тішились, що їм дозволили вільно відвідувати православні храми. Пізніше питання українського православ'я впиралось і впирається у те, що певна частина православних дотримується традиції віру в Бога заміняти вірою в попа та надумане питання "канонічності".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus