USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Політика на луцьких стовпах: реклама чи сміття

9 Липня 2012 10:46
Нещодавно міський голова Луцька Микола Романюк підписав розпорядження, в якому йдеться про врегулювання одвічної проблеми українських виборів: друкованої агітації в недозволених місцях.

Власне, це питання не стільки політичне, скільки соціальне. Найближчим часом на стовпах, парапетах, електроопорах поряд із буденною рекламою сусідитимуть гасла та обличчя політиків, заклики та символіка партій. Для Луцька це означатиме, що згодом під ногами пішоходів та колесами транспортних засобів опиняться тонни паперу, відповідно ‒ додасться роботи комунальникам.

Тож спробуємо розібратися, чим є політична агітація в невідведених місцях: сміттям чи рекламою?

Спроба в’їстися в пам'ять

На думку політичного експерта Михайла Шелепа, попри дуже широкий вибір носіїв, під час виборчих перегонів штаби кандидатів клеїтимуть плакати та листівки на стовпах.

«Розміщення агітації на стовпах – це спроба в’їстися в памʼять і підсвідомість людини. Але сама по собі вона не може бути самодостатнім елементом політичної агітації. Набагато ефективніша кампанія від дверей до дверей», ‒ вважає він.

Частково з Шелепом погодився заступник голови облорганізації партії «УДАР» Ігор Алєксєєв, який впевнений, що коефіцієнт корисної дії від реклами на стовпах – не найвищий.

Натомість виконувач обов’язків голови волинського осередку партії «Фронт змін» Олександр Пиза переконує, що така реклама ефективна, коли потрібно терміново донести до людей інформацію про певну подію.

Член фракції Партії регіонів у Луцькій міській раді Ірина Комлик припускає, що користь від «недозволеної» реклами може бути, бо ж її розміщують в місцях скупчення людей.

Те, в чому не хочуть «копатися» правоохоронці


Зі слів начальника відділу муніципальної дружини Миколи Корнейка, нині штраф за розміщення реклами у невстановлених місцях становить від 350 до 1,7 тисячі гривень. Посадовець розповів, що розклейка політагітації на стовпах чи інших «незаконних» площах заборонена, відповідно до Правил благоустрою Луцька. «Я спілкувався з представниками певних політичних сил, і вони будуть розміщувати ту рекламу», ‒ додав він.

Водночас правоохоронець нарікає на те, що замовників розміщення листівок та плакатів у недозволених місцях притягнути до відповідальності дуже складно. Мовляв, потрібно «впіймати за руку», щоб скласти протокол про адміністративне порушення.

На думку Михайла Шелепа, замовників «поклейок» можливо покарати. Мовляв, зазвичай на агітках вказується підприємство, яке її надрукувало. «Тому є власник тої листівки, і до нього міліція має право звернутися. Та й навіть якщо немає реквізитів – міліція має право звернутися до того, про кого написано в агітації», ‒ зауважив він.

В основному ж правоохоронці ловлять безпосередніх виконавців, яким заплатили по 20-30 гривень, ‒ переконаний експерт. Чому так? Шелеп припустив, що правоохоронці «не дуже хочуть копатися» в цьому питанні.

До міліції за допомогою

Микола Корнейко розказав, що, відповідно до розпорядження мера, в місті створять спеціальну групу з працівників ЖКП і муніципалів. «Два рази на тиждень проводитимемо патрулювання вулиць. Я пропонуватиму, щоб місто розбили на кілька районів для полегшення роботи», ‒ мовив посадовець.

Для того, аби ефективніше боротися з політінформацією в заборонених місцях, головний муніципал хоче звернутися за допомогою до міського відділу міліції та готує лист до політичних партій і канидидатів-мажоритарників. «Все-таки наше місто ‒ спільне, і порядок повинні підтримувати спільно», ‒ каже Корнейко.

Непропорційність площ

Ще одним аспектом проблеми є недостатня кількість безплатних рекламних площ у Луцьку та їхній непропорційний розподіл між районами міста. Для прикладу, в переліку об’єктів, вказаному в розпорядженні мера, для 33-го та 40-го кварталів відведено лише 2 тумби, тоді як ДПЗ – 8.

На думку Шелепа, мерія може запропонувати політикам зібрати гроші, аби облаштувати додаткові площі. «Якби органи місцевого самоврядування забезпечили кандидатам більше можливостей, то мали б більше морального права дорікати кандидатам: чого ж ви смітите», ‒ вважає Шелеп.

Мерія повинна сформувати правила гри

Очільник департаменту ЖКГ Луцької міської ради Іван Кубіцький наголошує на тому, що збільшення рекламних площ потребуватиме певних коштів. Разом із тим він відзначив: майже біля кожного під’їзду луцьких будинків облаштовано дошки оголошень.

«Тобто актуальність цих тумб є в кожному районі, але на даний момент силами ЖКП та комерційних підприємств виготовляли дошки, які розміщували на будинках. І політики зможуть на них вішати рекламу, а якщо виділять кошти на тумби, то ми їх, звісно, освоїмо», ‒ додав посадовець.

Кубіцький переконаний, що за «політичне сміття» повинні відповідати політики. Мовляв, нехай власним коштом прибирають місто під час виборчих перегонів. «Це ж не тільки на стовпах агітацію клеять, але й, наприклад, по поштових скриньках залишають: люди не беруть, і агітація валяється», ‒ висловися посадовець.

«На сьогодні прибирання виконується двірниками і силами ЖКП. Витрачається час. Повернень коштів немає. Створюється засміченість територій, бо ця реклама розкидається доволі некоректно. Я вважаю, що виконком мав би накреслити правила гри», ‒ переконує Кубіцький.

Шукайте альтернативу

«Фротнзмінівець» Олександр Пиза не відкидає можливості використання заборонених площ для агітації його колегами по партії. Мовляв, чинна влада зневажає закон і не дає шансів «звичайним громадянам» дізнатися про діяльність інших політсил.

«Стовпи ‒ це рекламна площа для простих громадян. Для споживача, який немає лімузинів, який не читає Інтернет, інформація надходитиме з наших газет і буде на стовпах. Більше того, ми будемо не тільки стовпи застосовувати, але й бруківку», ‒ інтригуюче додав Пиза.

Натомість «ударівець» Ігор Алєксєєв заявив, що в планах його партії використання стовпів як рекламного місця немає.

«Регіоналка» Ірина Комлик гарантувала на 99%, що керівники обласного штабу партії не використовуватимуть заборонені площі для політінформації. «Але є ще людський фактор. Політика партії така, що ми працюємо в межах чинного законодавства. Наша політична реклама – це листівки, борди, в ЗМІ», ‒ мовила вона.

Також політик закликала всіх кандидатів використовувати інші методи агітації. «Робити листівки, розносити агітацію по поштових скриньках. Роздавати людям безпосередньо. На зупинці, наприклад. Я не думаю, що надрукувати таку листівку на звичайному принтері буде дуже затратно», ‒ висловилася Комлик.

***
На думку Михайла Шелепа, реклами на стовпах у Луцьку не уникнути. «Це ‒ вибори. Це ‒ їх специфіка. Кандидати мусять донести свої імена до потенційних виборців… Хотілося б, щоб ці матеріали дійсно допомогли людям вибрати свого кандидата. І виконали свою функцію – інформаційну», ‒ сказав експерт.
Підготував АНАТОЛІЙ КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Борець зі сміттям Показати IP 9 Липня 2012 11:51
Блін, тільки почав боротись з поклейкою як ви вже перехопили ініціативу)))
гиииии Показати IP 9 Липня 2012 13:33
21 століття, а вони "партрєти" на стовпах клеять! є сучасні засоби, наприклад, тіж відеоекрани. не смітять і давитись цікаво.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus