USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Польоти на симуляторі БПЛА та моделювання: як працює STEM-лабораторія у Центрі позашкільної освіти в Луцьку. Фото

25 Січня 2024 19:49
Нещодавно завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Центрі позашкільної освіти Волинської обласної ради у Луцьку відкрили першу в позашкіллі області STEM-лабораторію. Якщо спочатку тут робили акцент на 3D-моделюванні, то тепер також навчають польотів на симуляторі БПЛА.

Лабораторія працює вже понад місяць, у ній займається близько двохсот дітей, які відвідують гуртки автомоделювання, судномоделювання, авіамоделювання та радіоконструювання. Тепер вихованці центру можуть ще й навчитися літати на симуляторі безпілотників, адже на потужний комп’ютер встановили відповідне програмне забезпечення.
Як зазначила директорка Центру позашкільної освіти Волинської обласної ради Оксана Філіпчук, STEM-лабораторія може мати таку назву лише тоді, коли у ній можна щось моделювати.

«Лабораторія розміщена у спортивно-технічному відділі та відповідає специфіці його роботи. Тут наші вихованці за допомогою потужного комп’ютера проєктують на інтерактивній дошці моделі та запчастини, друкуючи їх на 3D-принтері. З цими моделями вони беруть участь у змаганнях та показують високі результати», – розповіла Оксана Філіпчук.
Окрім того, з 1 вересня в Центрі позашкільної освіти відкрили напрям БПЛА, навчання за яким також відбувається у STEM-лабораторії.

«Ми навчаємо дітей керувати дронами, адже це є вимогою часу. Міністерськими програмами для центрів позашкілля, де науково-технічний напрям є профільним, передбачено введення дисципліни БПЛА, відповідно, вона з’явилася і в нас. Разом з тим, наші креативні педагоги віднайшли програми, які встановили на комп’ютер у STEM-лабораторії, купили пульт – і тепер діти навчаються керувати дронами на симуляторі, не розбиваючи їх. Тим паче, що сьогодні діє заборона польотів БПЛА, тому ми не можемо просто вийти на вулицю і вчитися ними літати», – сказала Оксана Філіпчук.
Читати ще: Декілька локацій в одному місці: у ВНУ з’явилася нова STEAM-лабораторія. Фото

Саме завдяки допомозі Фонду Ігоря Палиці«Тільки разом», який придбав потужний комп’ютер, інтерактивну дошку та проєктор, діти можуть займатися у STEM-лабораторії.

«Відкриття STEM-лабораторій – це вже поширена в Україні практика. Завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» така лабораторія з’явилася і в Центрі позашкільної освіти. Є певний перелік обладнання, яке має бути у STEM-лабораторії, щоб вона мала саме таку назву. Тобто не можна просто взяти кабінет, поставити стіл зі стільцями і назвати це STEM-лабораторією. Тому ми придбали інтерактивну дошку, проєктор та потужний комп’ютер, щоб на нього можна було встановити програми, які забезпечуватимуть якісне 3D-моделювання та друк після цього», – зазначила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
Також благодійники долучилися до встановлення меблів у лабораторії та постійно допомагають з придбанням витратних матеріалів, аби учасники гуртків могли все робити не в теорії, а на практиці. Центр позашкільної освіти і Волинська обласна Мала академія наук, каже Катерина Шкльода, працюють дуже потужно, їхні вихованці мають багато перемог не лише на всеукраїнських, а й всесвітніх олімпіадах та наукових конкурсах.

«У Центрі позашкільної освіти займаються багато дітей-винахідників, які, цілком імовірно, своїми винаходами покращать наше життя. Тому важливо підтримувати цих дітей, особливо у час, коли більшість видатків іде на війну. Зупиняти їхній розвиток не можна, тому що наука і технології розвивають щосекунди. Якщо ми зупинимося, то наздогнати буде дуже важко. Тому діти мають бути інтегровані в усі ці процеси», – переконана Катерина Шкльода.
Керівник гуртка автомоделювання Павло Кадлубицький відзначив, що нове обладнання лабораторії значно полегшило роботу його вихованців на гуртках та посприяло їхньому розвитку. Діти будують значно кращі моделі, які відповідають кресленням. Наприклад, переможець першості України з автомоделювання Олександр Гошко завдяки новому обладнанню зробив для себе стартовий ящик, в якому зберігається спроєктована модель та необхідні йому інструменти.
«З цим стартовим ящиком мені значно простіше виступати на змаганнях, адже усі інструменти в мене під рукою. Мені нічого не потрібно шукати. Це фактично мінілабораторія», – каже Олександр Гошко.
Попри те, що у спортивно-технічному відділі, який використовує STEM-лабораторію, займається близько 200 вихованців, у Центрі позашкільної освіти кажуть, що з радістю приймуть і нових дітей віком від 5 до 18 років, та закликають звертатися до них.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Смакота Показати IP 26 Січня 2024 19:25
Я люблю їсти плов.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus