USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Польща через Гаагу хоче повернути з Москви уламки літака Качинського

2 Лютого 2017 08:58
Керівництво Польщі планує притягти Росію до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді (МКС) в Гаазі за відмову повертати у Варшаву уламки літак, на якому під Смоленськом у 2010 році розбилась польська делегація. Про це повідомив 1 лютого керівник Міністерства закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, інформує «Радіо Польща».

Зараз у Польщі триває процес оформлення скарги до Міжнародного суду в Гаагу. Поляки попередили, що вдались до таких дій через те, що за сім років так і не домовились із російською владою, яка постійно обіцяла повернути уламки літака Ту-154М, але так цього і не зробила.

«Спочатку ми намагалися – протягом року - перевірити, чи є можливість прямо домовитися з росіянами. Росіяни, як ви знаєте, реагували негативно, іноді зарозуміло. Ми також намагалися отримати підтримку від деяких наших союзників, установ, до яких ми належимо… Проте, оскільки справа триває вже сім років, наші можливості вичерпані. У зв’язку з цим фактично тепер триває процес оформлення скарги до Міжнародного суду, і найближчим часом ми цю скаргу представимо», - заявив Ващиковський.

Точного терміну подання скарги у Польщі поки не називають, однак запевняють, що боротимуться із Росією правовими методами.

Як відомо, раніше російська влада передала Польщі записи мовного самописця польського президентського літака Ту-154, що розбився під Смоленськом.

Восени 2016 року спеціальна комісія у Польщі, що займається розслідуванням аварії, виявила в матеріалах справи окремі факти, які між собою не збігались. Тоді голови польської комісії з рослідування причин катстрофи Вацлав Берчиньский заявляв, що після того як літак впав, його фрагменти нібито були переміщені. Також Варшава готує нові звинувачення російським керівникам, яких підозрюють в умисному доведенні до катастрофи.

Наприкінці 2016 року президент РФ Володимир Путін закликав припинити будь-які спекуляції з приводу розслідування катастрофи.

Нагадаємо, офіційна делегація Польщі на чолі з президентом Лехом Качинським і майже всім керівництвом країни 10 квітня 2010 р. летіла на літаку Ту-154М в Катинь. У катастрофі загинули всі 96 пасажирів.

Фахівці Міждержавного авіаційного комітету (МАК) заявляли, що аварія сталася, тому що екіпаж прийняв невірне рішення про посадку при несприятливих погодних умовах. Натомість поляки, серед причин катастрофи, також назвали і той факт, що пілот проігнорував сигнали системи раннього попередження зіткнення із землею TAWS.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
екіпаж Показати IP 2 Лютого 2017 09:16
Потрібно було готувати ,разом з протоколом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus