USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Польща має покаятись перед українцями, а не слідувати шовінізму

22 Квітня 2013 11:15
Народний депутат Анатолій Вітів вважає, що Польський Сейм має покаятися перед українцями, а не приймати шовіністичні ухвали.

Польському Сейму потрібно покаятися перед українцями за багаторічну політику окупації та знищення української ідентичності, а не приймати ухвали, які за своїми формулюваннями є антиукраїнськими і шовіністичними. Таку позицію озвучив народний депутат від ВО «Свобода» Анатолій Вітів, коментуючи наміри сейму Республіки Польща прийняти ухвалу про визнання ОУН-УПА злочинними організаціями, які вчинили геноцид щодо польського населення Східних Кресів у 1939-1947 роках, - інформує прес-служба Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

«Я здивований позицією поляків. У той час, коли в останні роки налагодились польсько-українські відносини, зроблено суттєвий прорив у відносинах, депутати польського сейму зайняли жорстку антиукраїнську позицію. Напевно, вони «забувають» про те, що ще з середини 14 століття Польща здійснювала послідовну загарбницьку політику щодо українського народу. Саме Польща неодноразово брала участь в розподілі українських територій, підписувала договори, які позбавляли українців права на власну державність. Здійснювала колонізаційну політику, вдавалася до різноманітних форм соціального і національного гноблення. А також була причетна до депортацій і репресій стосовно українців, етнічних чисток на землях проживання українців, ухвалених на вищому державному рівні. І ця політика тривала понад шість століть: з середини 14-го до середини минулого століття», - зазначив депутат Верховної Ради України Анатолій Вітів.

Крім того, свободівець акцентував увагу на тому, що депутати Сейму та польська влада взяли курс на замовчування злочинів, здійснених Армією Крайовою та іншими польськими збройними формуваннями, а також відмовилися засудити операцію «Вісла».

«Позиція польської сторони у питанні оцінки українсько-польської війни 1943 року не сприяє встановленню рівноправних стосунків між двома народами та суперечить історичній правді. Напевно, депутати Сейму забули, що Волинь – українська територія. І зовсім не українці прийшли на польські етнічні землі з метою їхньої анексії, як це зробили поляки стосовно українських територій. З польського боку лунають заяви, які дуже нагадують кремлівські визначення усіх борців за волю України. Оперування комуністичними тоталітарними імперськими кліше у 21 столітті не личить Польщі як члену європейської спільноти. Також обурення викликає той факт, що споконвічні етнічні українські землі у проекті ухвали пропонується назвати «східними кресами» та «малопольщею». Це все дуже нагадує рецидиви польського імперіалізму.

Розроблена ухвала польського Сейму є неприйнятною і недопустимою. Вона суперечить історичній правді та принципу рівноправності і добросусідства між двома народами. Прагнення польської сторони оголосити борців за незалежність України від різних окупантів злочинцями нанесе непоправну шкоду міждержавним стосункам. Така непродумана позиція депутатів Сейму сьогодні грає на руку путінській Росії», - резюмував народний депутат від ВО «Свобода» Анатолій Вітів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Александр Показати IP 22 Квітня 2013 11:33
"3 августа 1990 года Парламент Польши осудил насильственное переселение украинского населения. В июле 2007 года в совместном заявлении Украина и Польша осудили операцию "Висла". Это из "Википедии". Может уважаемый депутат этого не знал?
Штефан, Луцьк Показати IP 22 Квітня 2013 14:53
Де тебе не сіяли, а ти й вродишся, Олександре. "Насильствєнноє пєрєсєлєніє" етнічних українців виконували твої любі друзі - польські комуністи під мудрим керівництвом КПСС, КГБ і НКВД. Прості польські громадяни ніякого відношення до геноциду українського населення, ніколи не мали. То ти так і не навчився по-нашому, соколику?
Александр Показати IP 22 Квітня 2013 15:14
Ласковый мой, вижу буквы складывать в слова уже умеешь, а вот смысл написанного все еще ускользает от тебя. Координированной работы полушарий мозга пока не получается. Но зато тебе есть чем себя занять, правда?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus