USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Польські урядовці пояснили волинянам, як набути громадянство Польщі

26 Червня 2015 12:15
Питання легалізації перебування на території Польщі та процесу набуття польського громадянства цікавили мешканців Луцька та області під час зустрічей з працівниками одного з воєводських управлінь Республіки Польща.

Про це йшлося під час зустрічі з працівниками Мазовецького воєводського управління в рамках реалізації програми «Урядовці для іноземців» 25 червня в Генеральному консульстві Республіки Польща у Луцьку.

Як розповів консул Кшиштоф Васілєвскі, працівники Мазовецького воєводського управління прибули у Луцьк у рамках проекту «Урядовці для іноземців». Протягом двох днів старший воєводський інспектор Магдалена Скочек, старший спеціаліст Пауліна Левочік та старший інспектор Ева Баудовска надавали консультації волинянам.
Як розповіли урядовці, проект реалізується за рахунок коштів Європейського Фонду на користь інтеграції громадян третіх країн. Програма охоплює поїздки до дипломатичних установ східних країн-партнерів (України, Вірменії та Грузії). Працівники воєводського управління надають громадянам цих країн консультації щодо умов для легалізації свого перебування на території Польщі, зацікавленим особам надають інформацію щодо необхідних для цього документів. Програма також стосується аспектів отримання польського громадянства, ситуацій, в яких іноземець може стати громадянином Польщі, документів, які він повинен подати, щоб дотриматися усіх формальностей та установ, у які потрібно для цього звернутися.
Причиною створення програми стало те, що чимало іноземців у Польщі відчувають проблеми з легалізацією свого перебування у Польщі. Водночас, цьогоріч кількість іноземців, які звернулися у Мазовецьке воєводське управління, збільшилася на 120% порівняно з попереднім роком (найбільше серед них громадян України, звертаються також громадяни Білорусі, В’єтнаму, Пакистану, Індії, країн Африки тощо). Це пов’язують з тим, що у Варшаві нижчий рівень безробіття, ніж в інших регіонах Польщі, більші перспективи.

Цього року 1 травня у Польщі набув чинності новий закон про громадянство, який трохи спростив цю процедуру. У зв’язку з цим, збільшилася кількість зацікавлених у набутті громадянства Республіки Польща, зокрема, серед українців.

Часом іноземці приходять абсолютно непідготовленими, не орієнтуються у правовій ситуації Польщі, не знають, що потрібно забезпечити для отримання дозволу на перебування тощо. Відтак, урядовці хочуть пояснити іноземцям, що часто немає потреби звертатися до посередників.

Зі слів працівників воєводського управління, іноземець навіть не повинен знати закону про громадянство, адже у кожній установі є необхідні матеріали. Варто лише знати, що він планує робити у Польщі – навчатися чи працювати і, відповідно, обрати інформаційні матеріали. Кожен може самотужки з’ясувати, які документи йому необхідно подати, без жодного посередництва.
Урядовці наголосили, що часто українці дізнаються від знайомих безпідставні плітки про те, що Польща, начебто, надає громадянство усім охочим зі сходу. Звісно, це не відповідає дійсності проте така інформація, очевидно, поширилася в українській пресі.

Як розповіли працівники Мазовецького воєводського управління, волиняни, які зверталися до них у Луцьку, цікавилися легалізацією перебування у Польщі за наявності карти поляка, питаннями стосовно набуття громадянства Республіки Польща, легалізацією свого перебування, маючи польського працедавця, легалізацією перебування дружини чи дитини особи, яка перебуває на території Польщі, також цікавилися візовими питаннями (хоча урядовці приїхали з дещо іншою метою).

Майже кожен, хто приходив на зустріч, ставив питання щодо отримання польського громадянства.

Шляхи отримання громадянства Польщі

Урядовці пояснили, що існують два основні способи набуття польського громадянства. Перший – заява до президента Польщі про надання громадянства. Таку заяву може подати кожен іноземець, який легально перебуває у Польщі (має карту постійного перебування, незалежно від того, чи це карта короткострокового чи довготермінового перебування).

Заяву складають за посередництва воєводи, консула, передають у міністерство внутрішніх справ, а згодом президенту. Про надання особі польського громадянства рішення ухвалює президент. Цей спосіб не передбачає терміну, протягом якого він може відповісти – це може тривати півроку чи два роки. Якщо президент відмовляє, це не закриває іноземцю дорогу для наступних спроб набуття громадянства. Іноземець може знову звернутися до президента, або скористатися іншим способом.

Другий шлях отримання громадянства Республіки Польща – визнання громадянином. Потрібно мати сертифікат володіння польською мовою, завершити навчання у польській школі, або школі за кордоном з польською мовою викладання. Наступна умова – дотримання вимог перебування іноземця у Польщі.

Наприклад, особа польського походження, яка отримала карту постійного перебування, мусить два роки перебувати у Польщі, маючи цю карту. Особа, одружена з громадянином Польщі, також повинна протягом двох років мешкати у Польщі з картою постійного перебування, а також перебувати у шлюбі не менше трьох років.

Іноземці, які приїздять на роботу у Польщу, повинні протягом трьох років перебувати у Польщі, маючи карту постійного перебування.

Біженці також повинні протягом двох років мешкати у Польщі з картою постійного перебування. Іноземці, які перебували у Польщі, наприклад, протягом десяти років, отримавши свою першу карту постійного перебування, також можуть подати заяву про отримання громадянства.
Заяви подаються воєводі, а працівники воєводського управління з’ясовують, скільки разів іноземець перетинав польський кордон, адже постійне його перебування у Польщі не може бути перерваним (йдеться про тривалі терміни, наприклад, на півроку). Своє рішення воєвода дає протягом 2-3 місяців, якщо немає жодних застережень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
поляк Показати IP 26 Червня 2015 17:24
а що то за дівки на фото? )
Укр Показати IP 26 Червня 2015 17:34
То польські наречені. Хлопці вибирайте і будете поляками.
Анонім до Укр Показати IP 26 Червня 2015 18:52
друга зліва і крайня справа навіть досить-таки симпатичні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus