USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Польсько-український центр буде там, де Пілсудський воював на Волині?

5 Серпня 2009 16:02
Волинську область з робочим візитом відвідала воєвода  Лодзького воєводства Республіки Польща Іоланта Хелмінська. У вересні між Волинською областю та Лодзьким воєводством планується підписати угоду про співробітництво, – 5 серпня інформує репортер «Волинських Новин».
 
Як розповів голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк, проект угоди між Волинською ОДА і облрадою з однієї сторони та Адміністрацією воєводи й Адміністрацією маршалка Лодзького воєводства, вже готовий. В тексті обумовлене торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між двома регіонами. Наразі документ проходить стадію погодження у Міністерстві закордонних справ України. Воєвода Іоланта Хелмінська сподівається, що підписання угоди відбудеться 4 вересня, під час Волинського інвестиційного форуму. За словами пана Романюка, на цей захід запросять представників бізнесу Лодзького воєводства.
 
Однак головною темою обговорення стало відкриття польсько-українського культурного центру у селі Костюхнівка Маневицького району. Микола Романюк дав офіційну відповідь польській стороні. На постання такого центру є офіційна згода української держави. Комендант харцерів (польських скаутів, – «ВН») з організації ZHP Ярослав Гурецький розповів про співпрацю польських та українських молодіжних організацій, зокрема щодо впорядкування могил загиблих вояків. У майбутньому центрі, на думку польської сторони, можна буде проводити дискотеки, різноманітні зустрічі та інші культурні заходи.
 
Під таку установу планують реконструювати 2-поверхове приміщення у Костюхнівці. Поляки планують профінансувати і будівництво спортивного майданчика. Однак їх цікавить довгострокова оренда, або придбання землі під потреби центру. Однак Костюхнівський сільський голова Володимир Онуфрійчук зазначив, що більшість депутатів сільради налаштовані на те, що для початку варто надати земельну ділянку в оренду на 3-5 років.
 
Волинський губернатор доручив голові Маневицької РДА Костянтину Давидюку проконсультувати польську сторону щодо питань, які їх цікавлять щодо відкриття польсько-українського центру.
 
Довідково:
 
У липні 1916 року під Костюхнівкою відбулася найдовша і найжорстокіша битва польських легіонів під командуванням Юзефа Пілсудського. Поляки воювали на стороні Автро-Угорщини проти Російської імперії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus