USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Полуничний Місяць: лучани спостерігали унікальну повню, яка копіює поведінку грудневого Сонця. Фото

26 Червня 2021 13:06
Перша після червневого сонцестояння повня, яку називають Полуничною, прикрасила нічне небо 24 червня 2021 року. Це астрономічне явище – унікальне.

Інформаційне агенство Волинські Новини розкаже вам чому.

Річ у тім, що Полуничний Місяць, який вийшов на нічну арену 24 червня о 21:39 за Києвом, «копіює» поведінку грудневого Сонця, оскільки це перша повня після червневого сонцестояння. Полуничний Місяць знаходився невисоко над горизонтом в Північній півкулі - як і Сонце під час грудневого сонцестояння.

Читати ще: Суничне Місячне затемнення: волиняни спостерігали відразу два видовищних астрономічних явища

На території Північного полярного кола Місяць не зійшов над горизонтом. І навпаки, у Південній півкулі повне нічне світило - високо в небі. А ось всередині Південного полярного кола повний Місяць видно в небі протягом 24 годин. З погляду астрономії Місяць досягає повної фази, коли знаходиться навпроти Сонця, тобто різниця екліптичних довгот Сонця і Місяця дорівнює 180°.

Насправді, ви зможете спостерігати повний Місяць набагато довше - він буде виглядати повним протягом декількох днів, особливо для неозброєного ока.
Назва Полуничної Повні символізує період збору врожаю полуниці. Справа в тому, що у кожного повного Місяця є власна назва.

Як правило, ці назви не пов'язані з кольором нашого природного супутника, як у випадку з Рожевим Місяцем. Насправді, наші предки давали імена повням, грунтуючись на поведінці тварин, рослин, погодних умов під час повної фази Місяця. Але ці імена й досі використовують сучасні астролюбителі - бо ж милозвучні!
У червневого повного Місяця є і інші назви. Наприклад, Рожевий Місяць, що символізує період збору троянд в Європі, і Спекотний Місяць, який так називають через початок спекотної погоди в Північній півкулі.

Читати ще: Яким було перше у цьому році кільцеподібне сонячне затемнення у Луцьку. Фото. Відео

Зазвичай в один астрономічний сезон (або в один час року) відбуваються три повні. Одним астрономічним сезоном вважається період від сонцестояння до рівнодення або навпаки. Але іноді в один сезон відбуваються відразу чотири повні. Тобто, в 2021 році після сонцестояння 21 червня та Полуничної Повні 24 червня слід чекати Оленячу Повню - 24 липня, Осетрову Повню - 22 серпня, Урожайну Повню - 20 вересня та День осіннього Рівнодення – 22 вересня.
Водночас третій повний місяць з чотирьох в одному сезоні називається Блакитним Місяцем. У 2021 році такою буде серпнева повня. Блакитний Місяць можна спостерігати приблизно раз в два з половиною роки. Тож наступного разу він настане тільки в 2023 році.

Читати ще: Блакитний Місяць. Наймістичніша повня 2020-го року осяяла Волинь на Хелоуїн

Нагадаємо, раніше ми розповідалт про те, що 5 червня 2020 року на волинян чекали аж два надзвичайно видовищних небесних явища – Сунична або Полунична Повня, яка співпадає із напівтіньовим місячним затемненням.

Вікторія СЕМЕНЮК

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus