USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Помер український розвідник, який першим в СРСР здобув інформацію про лихоманку Ебола

29 Липня 2019 21:05
На 87-му році життя зупинилося серце ветерана зовнішньої розвідки, полковника у відставці Анатолія Бароніна, який першим за часів СРСР здобув інформацію про нову небезпечну хворобу – лихоманку Ебола.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на Службу зовнішньої розвідки України (СЗРУ), Бароніна вважали «видатним майстром шпигунства».

«Під час роботи в Нігерії в 1970-х роках йому вдалося в надзвичайно стислі терміни виконати надважливе завдання центру: здобути інформацію про нову небезпечну хворобу – лихоманку Ебола. Пробірки із зараженою цією лихоманкою кров’ю терміново були відправлені спеціальним рейсом «Аерофлоту» до СРСР. Німецький журнал «Штерн» у 1970-ті роки назвав його «видатним майстром шпигунства», - йдеться у повідомленні.

Після закінчення розвідшколи Бароніна відрядили до Африки. Він їздив країнами, вивчав міста, звичаї, встановлював контакти, допомагав африканським партнерам реалізовувати різноманітні програми розвитку та сприяння, розбудовувати спортивну та освітню інфраструктуру молодих держав, і, звісно, займався виконанням спеціальних завдань.

Він тричі працював за кордоном резидентом радянської зовнішньої розвідки. Останні п’ять років служби був першим заступником начальника управління розвідки в Києві.

«Анатолій Вікторович Баронін дійсно легендарна особистість радянської та української зовнішньої розвідки. Із 50 років роботи у розвідці половину він віддав службі на керівних посадах у Першому управлінні органів держбезпеки УРСР і підготовці молодих українських розвідників», - зазначили в СЗРУ.

У 1991 році Баронін звільнився у запас. Після набуття Україною незалежності багато років працював професором Інституту Служби зовнішньої розвідки України, де займався підготовкою майбутніх українських розвідників.

У березні 2019 в Демократичній Республіці Конго відбувся новий спалах вірусу Ебола, який зафіксували представники ООН. Захворіла тисяча людей, 30% з яких діти. Понад 800 осіб померли. До цього спалах епідемії Ебола у Конго був зафіксований у 2017 та 2014 роках.

Спалахів Еболи у Демократичній Республіці Конго сталося удвічі більше, ніж у будь-якій іншій країні. Два роки тому в Західній Африці завершився найгірший спалах цієї хвороби від часу, коли вірус було виявлено в 1970-х роках. За кілька років до цього у таких країнах, як Гвінея, Сьєрра-Леоне та Ліберія, від вірусу Ебола загинуло понад 11,3 тисячі осіб, ще 28,6 тисячі були інфіковані.

Хвороба, викликана вірусом Ебола, – гостра вірусна інфекція, що вражає людей і деякі види тварин. Епідемія Ебола вибухнула в Західній Африці у 2015 році і в основному торкнулася три країни: Гвінеї, Сьєрра-Леоне і Ліберії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus