USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Помер легендарний французький режисер Жан-Люк Годар

13 Вересня 2022 13:08
На 92-му році життя помер відомий французький режисер та актор Жан-Люк Годар. Причина смерті митця не повідомляється.

Про смерть кінодіяча повідомили його родичі 13 вересня, пише Liberation.

«Пан помер як кінематографіст з тисячею життів, з багатогранною творчою спадщиною, яка є втіленням протиріч мистецтва, що перебуває в постійному пошуку. Він залишає кар’єру, всипану шедеврами і непорозуміннями, які зробили його легендою ще за життя», – йдеться у повідомленні.

Годара вважають найрадикальнішим французьким режисером 1960-х і 1970-х років. Його політичні погляди та підхід до фільмів зробили його найвпливовішим режисером французької нової хвилі.

Жан-Люк Годар народився 3 грудня 1930 року у Парижі. Його батько Поль Годар був лікарем, а мати була родом із родини швейцарських банкірів.

У 1949 році вступив до Сорбони, де деякий час вивчав антропологію. У 1951 році почав писати статті для кіножурналів, зокрема для Кінозошитів.

У 1959 році вийшов дебютний фільм Годара «На останньому подиху», що позначило прихід у французьке кіно нового покоління кінематографістів. Також було знято фільм «Маленький солдат», присвячений алжирській війні за незалежність, проте його було заборонено цензурою до 1963 року.

У 1970-х він став брати участь у політичних програмах для телебачення. «Номер два» 1975 року являв собою відеоексперимент про сімейне життя в сучасній Франції, силу ідеології та засобів масової інформації й не мав комерційного успіху.

Годар зняв кілька художніх фільмів у 1990-х роках, зосередившись натомість на багатосерійному телевізійному документальному фільмі «Історія кіно», у якому він виклав свої іконоборчі погляди на перші 100 років історії кіно.

У 2011 році був нагороджений премією «Оскар» за внесок у розвиток кінематографу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus