USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

У Луцьку помолились за волинян, які першими віддали життя за Україну

22 Травня 2016 16:15
Молитвою за упокій і мир та покладанням квітів до могил на Алеї героїв у Гаразджі вшанували волинян, які одними з перших поклали своє життя у бою під Волновахою за незалежність України.

До присутніх, серед інших, звернувся старший лейтенант легендарної 51-ої бригади, військовий лікар, який в числі перших прибув на блокпост під Волновахою, Олександр Серватович. Він зауважив, що для християн два найголовніших дні в житті – це день народження та день смерті. І хоча для його побратимів день смерті наступив, можливо, рано, Бог забирає тих, кого любить найбільше:

«Він забрав найдостойніших, найулюбленіших наших братів. Думаю, що пам’ять про них буде жити довго в наших серцях. Пам’ять про братів, які дарували мир».
ЧИТАТИ ЩЕ: ТИМ, ХТО НЕ ШУКАЄ ВИЗНАННЯ: У ЛУЦЬКУ НАГОРОДИЛИ ГЕРОЇВ АТО

Серватович зазначив, що така цінність, як мир, здавалась українцям ненайпершою в житті. Відтак, молодші покоління часто не розуміли, чому дідусі та бабусі, які пережили Другу світову війну, один з перших тостів говорили за мир.

«Раніше ми цього не розуміли. Ми почали цінувати мир тільки тоді, коли розпочались ці жахіття. Це ж стосується і Дня незалежності, яке чимало років було чимось на кшталт «відбувальщини». Але 2 роки тому ми дізнались ціну незалежності. З’явилась повага і гордість за цей день.

Хочу подякувати всім полеглим та всім живим, які захищають Україну. Сподіваюсь, що ми її відстоїмо та станемо наддержавою. Сподіваюсь, що кожен той хлопець, який відстоював незалежність своїм життям, загинув не марно», - заявив Серватович.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЇХНІЙ БЛОКПОСТ РОЗСТРІЛЯЛИ РІВНО РІК ТОМУ. ПАМ’ЯТІ 18 ГЕРОЇВ 51 ОМБ

Військовий капелан батальйну «Айдар» Михайло Бучак привітав всіх присутніх зі святом нових українських великомучеників та зауважив, що багато з тих, за кого сьогодні молимось, стоять біля престолу Божого ближче, ніж ми. Та звертаються до Бога за мир, за Україну, за свої сім’ї та родини.
«Сьогодні ми молимось за них, а вони – за нас. Ми єдині у цьому місці скорботи, пам’яті, слави і вічного подвигу українського народу», - заявив Бучак. Літію за всіх полеглих українських захисників, а особливо – за перших волинян, які поклали життя під Волновахою, очолив настоятель Храму Воскресіння Господнього отець Ярослав. А також капелани ієромонах Макарій з батальйону імені генерала Кульчицького та отець Олександр з батальйону Січ.
Насамкінець рідні, близькі, друзі та бойові побратими вшанували полеглих бійців, поклавши квіти до їх могил. Опісля усіх бажаючих запросили на жалобний обід на честь пам’яті захисників України.

Нагадаємо, у ніч з 21 на 22 травня між 4 та 6 годинами ранку на табір 51-ої окремої механізованої бригади ЗСУ, що знаходився між селищами Ольгинка та Володимирівка неподалік регіонального ландшафтного парку Великоанадольський ліс, напали бойовики так званої «ДНР». Очевидці повідомляли, що бойовики прибули на 2 джипах та 2 інкасаторських автомобілях (викрадених у «ПриватБанку»). Згідно з іншими даними, нападники прибули на трьох автомобілях або на двох броньованих інкасаторських машинах, які українські військові ймовірно пропустили повз блокпост. Терористи підступно розсріляли впритул військових, а поранених бійців добивали снайпери, які розташувалися з обох боків від місця бою у лісі.

Сепаратисти вели масований вогонь зі стрілецької зброї, протитанкових гранатометів, кулеметів, мінометів, ПЗРК та кидали ручні гранати по табору сил АТО; під час атаки один з снарядів вцілив у бойову машину, внаслідок чого здетонував боєкомплект. На місце бою направили санітарний транспорт, аби надати медичну допомогу пораненим та евакуювати їх до медичних закладів. Під час бою українські військові не стріляли на ураження, адже в Україні не оголошено війну, а здійснювали попереджувальні вистріли в повітря, по ногах нападників тощо.

В той злощасний світанок своє життя за Україну поклали волиняни:

Полінкевич Леонід Олександрович, 1983 р.н., майор, командир батальйону

Овчарук Володимир Борисович, 1979 р.н., молодший лейтенант, командир взводу

Артемук Олександр Іванович, 1977 р.н., старший сержант, командир відділення

Йовзик Дмитро Васильович, 1983 р.н., молодший сержант, заступник командира бойової машини, навідник-оператор

Бондарук Микола Петрович, 1991 р.н., солдат, навідник

Грицюк Михайло Михайлович, 1984 р.н. солдат, розвідник

Зарадюк Володимир Володимирович, 1991 р.н. солдат, кулеметник

Ліщук Віталій Леонідович, 1986 р.н. солдат, стрілець

Маринич Віталій Петрович, 1992 р.н. солдат, розвідник

Махновець Віталій Іванович, 1981 р.н. солдат, гранатометник

Нечипорук Андрій Дмитрович, 1981 р.н. солдат, водій-санітар

Озеранчук Леонід Вікторович, 1991 р.н. солдат, розвідник

Попов Павло Володимирович, 1991 р.н. солдат, стрілець, помічник гранатометника

Прокопчук Володимир Іванович, 1991 р.н. солдат, механік-водій

Шкрібляк Дмитро Олександрович, 1993 р.н. солдат, стрілець

Кузьмін Любомир Ігорович, 1990 р.н. солдат, водій-санітар

Біда Євген Миколайович, 1994 р.н. солдат, гранатометник

Рибак Михайло Володимирович, 1994 р.н. солдат
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus