USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Понад три на одне місце: у волинському військовому ліцеї – рекордна кількість вступників

9 Серпня 2023 13:26
Рекордно зросла кількість дітей, які хочуть навчатися у Ковельській філії Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Подали документи понад 1350 юнаків і дівчат з різних областей, в тому числі й з тимчасово окупованих територій. При цьому 70% дітей – з сільської місцевості. Проте теперішні потужності ліцею дозволяють зарахувати на навчання лише 390 курсантів. До слова, серед абітурієнтів більше 320 осіб пільгових категорій, які мають першочергове право на вступ.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

«Дуже приємно, що українські діти свідомо обирають патріотичний заклад військового спрямування, але наше завдання – якнайшвидше розширити навчальну установу, щоб якомога більше охочих змогли навчатися тут», – коментує ситуацію голова Волиньради Григорій Недопад.

Підготовка до навчального року в умовах війни – процес дуже непростий, акцентує директор ліцею Павло Боснюк.

Поки у навчальному корпусі тривають вступні іспити, поруч розгорнуто масштабний будівельний майданчик. В одному з житлових корпусів взялися перекладати аварійні водо- та тепломережі. Але щойно почали, як виявили значно серйозніші проблеми: з’ясувалося, що причина грибка в приміщенні – не тільки діряві труби. Зведена у 80-х будівля була поставлена на підмурівок з червоної цегли і без жодної гідроізоляції, тож постійно всотує вологу, а пліснява дісталася ледь не горішніх поверхів. Тому знадобиться капітальний ремонт і утеплення.

Читати ще: Два волинські університети увійшли у двадцятку найпопулярніших серед вступників

2 млн грн, які у ліцеї заощадили під час дистанційного навчання і планували спрямувати на ремонт мереж, критично мало. Тож Павло Боснюк просить підтримки з обласного бюджету, і з запитом на 10 млн грн ще у червні вже звертався до розпорядника коштів – ОВА, але результату поки нема.

«Наш освітній заклад належить до тих небагатьох, де майже немає випадкових здобувачів освіти. Його молодь обирає дуже свідомо, більше половини наших випускників продовжують навчання у військових вишах. А у найближчі десятиліття в нашій країні професія військового буде однією з найзатребуваніших», – переконаний Павло Боснюк. І додає: якщо відремонтувати ще один житловий корпус, який зараз пустує і має такі ж проблеми, що й попередній, то кількість курсантів цілком реально ще цього навчального року збільшити на 160 осіб. Справа лише за фінансуванням, певен керівник. Обіцяє, що у разі виділення фінансування завершить роботи на обох об’єктах до початку опалювального сезону.
«Тому ми негайно розпочинаємо консультації з облвійськадміністрацією, і я впевнений, що рішення знайдемо. Більше того, вважаю за можливе залучити до фінансування цього проєкту і громади, адже і їхні діти теж тут навчаються. Днями я запланував засідання Координаційної ради органів місцевого самоврядування нашої області, і це питання буде одним з головних у порядку денному. Переконаний, що більшість самодостатніх громад погодяться підтримати дітей, які, наслідуючи своїх батьків, хочуть обрати шлях воїна», – зауважив очільник облради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus