USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Порятунок втечею. Людству доведеться відсунути Землю від Сонця на 5 млн км

15 Червня 2023 00:49
Сонце повільно, але впевнено стає яскравішим, і приблизно через мільярд років воно буде настільки яскравим, що буквально спопелить життя на Землі – температура планети підніметься до такої межі, що на ній просто неможливо буде жити.

Про це пише Daily Mail.

Дослідники постійно шукають способи врятувати Землю від неминучої загибелі, і цього разу професор астрофізики з Манчестерського університету Альберт Зейлстра пропонує радикальне рішення. Для того, щоб вижити, людству доведеться фізично відсунути Землю від Сонця на відстань майже 5 мільйонів кілометрів.

Відомо, що зараз наша планета обертається навколо Сонця на відстані 150 мільйонів кілометрів, проте цю відстань необхідно збільшити мінімум до 155 мільйонів кілометрів, щоб цей метод спрацював. Але такі дії матимуть наслідки. Тривалість року на Землі збільшиться до 380 днів, а відтак доведеться додати в календар «зайві» 15 днів.

За словами Зейлстра, наша планета невблаганно нагріватиметься паралельно з тим, як Сонце ставатиме все яскравішим. Приблизно через 1 чи 2 мільярди років Земля досягне точки неповернення, коли океани просто почнуть википати. Далі наша планета більше буде схожа на Венеру з температурою в кілька сотень градусів за Цельсієм.

Професор зазначає, що для того, щоб наш світ проіснував довше ніж 1 мільярда років, слід відійти від Сонця. Але чи це можливо та чи спрацює? Варто звернутися до простої астрофізики. Коли планета сповільнюється на орбіті, вона наближається до Сонця, а коли пришвидшується, то навпаки, віддаляється. Винне в цьому величезне гравітаційне тяжіння.
Як працює концепція професора астрофізики

Як і інші планети Сонячної системи, наша поступово віддаляється від Сонця по спіралі, проте цього все одно недостатньо, щоб суттєво охолодити Землю. Передбачається, що «концепція Зейлстри» з віддалення від Сонця передбачає певний гравітаційний маневр або «маневр рогатки», який уже використовується для прискорення космічних кораблів.

Наближаючись до планети, такий космічний корабель може використовувати гравітаційне тяжіння планети, щоб збільшити швидкість і уповільнити саму планету на орбіті. Однак «гравітаційна рогатка» також може бути використана й для уповільнення космічного корабля, який матиме протилежний ефект на планету – її обертання прискориться, і вона відійде від Сонця.

Замість корабля професор пропонує використати масивний астероїд діаметром близько 50 км. Передбачається, що нам вдасться змінити орбіту астероїда, поки він перебуває в космосі, буквально підштовхнувши його роботизованим зондом, під певним кутом і швидкістю. У разі успіху астероїд зробить петлю навколо Сонця, а потім попрямує назад до Землі, перш ніж вилетить на земну орбіту. Це має уповільнити рух астероїда й збільшить швидкість Землі. Щоправда, передбачається, що нам потрібно зробити це не один раз, а приблизно мільйон.

Професор зазначає, що на порятунок у людства є близько мільярда років, а отже знадобиться приблизно один проліт астероїда кожну тисячу років, і тоді Земля зможе віддалитися від Сонця на необхідну відстань.

Професор Зейлстра вказує, що зараз є дві форми глобального потепління, з якими варто боротися. По-перше, викиди парникових газів, які невблаганно нагрівають Землю, по-друге, природне збільшення яскравості сонця неминуче призведе до загибелі всього живого на планеті.

Проте астрофізик також зазначає, що його ідея дуже дорога в реалізації, крім того, людство може бути налякане тим фактом, що до Землі мчить астероїд розміром із той, що знищив динозаврів. Зейлстра також наголошує, що його концепція не дозволить розв’язати проблему глобального потепління, спричиненого людською діяльністю, – тут потрібно буде шукати інші шляхи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 15 Червня 2023 08:05
Але перш ніж людство досягне такого рівня розвитку ще пройде багато часу, можна почати принаймні з того, що вторгнення в світі будуть називати вторгненням рашки, а не українською кризою й іншими розмитими формулюваннями. Астрофізика потребує точності
Так так Показати IP 15 Червня 2023 09:36
Бачили вже таке у китайському фільмі "Мандрівна земля"
боба Показати IP 15 Червня 2023 14:04
Це дуже великий термін для людства, якщо воно ще збережеться до вказаного терміну, а якщо так то це уже будуть зверх Боги, які по все вірогідності уже були на цій Землі до нашого світогляду. І може після нас займуть нішу розумні примати. Один мільярд років це дуже і дуже багато для розвитку даже двох цивілізацій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus