USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Порошенко залишається символом закритості української політики. Думка

1 Січня 2017 18:51
Президент Петро Порошенко кидає тінь на проведення реформ в Україні та дискредитує себе як політика небажанням вивести свої статки з тіні і віддати або продати частину активів.

Про це історик Ярослав Грицак пише для "Нового Часу".

«Не може бути радикальних економічних реформ без таких же політичних.

Мовою теорії: не можна перейти до стабільного економічного розвитку без переходу до відкритого доступу в політиці. Рівень закритості буває різним, і Україна еволюціонує від більшої закритості до меншої. Але в цілому наша політична система залишається закритою, і символом її закритості є сам президент.

Не знаю, для чого він зосереджує владу в своїх руках: заради того, щоб проводити реформи «зверху», заради перемоги на наступних виборах або ж просто заради власного збагачення. Але сам факт, що я цього не знаю, і ті, хто намагається зрозуміти українську ситуацію, теж не знають, говорить про те, що українська політика залишається закритим «чорним ящиком», - вважає аналітик.

Грицак припускає, що найгірший той варіант, коли президент збирає владу для власного збагачення.

«У цьому нас намагається переконати преса, старі і нові опозиціонери. Про це ж твердять знайомі бізнесмени. Можливо, це і правда. Але не можу повірити, поки не побачу. Так само, як і в благородність намірів президента повірю лише після того, як прочитаю його електронну декларацію за 2017 рік і зможу порівняти її з нинішньою. Якщо за рік статки Порошенка збільшаться, значить, це правда - він став новою реінкарнацією Януковича.

Але ми не зобов'язані чекати цілий рік. Президент може доводити благі наміри вже з 1 січня 2017 року, роздаючи свої статки на благодійні цілі.

Знову-таки, подейкують, що він займається цим, але не публічно. Не хочу покладатися на чутки. Хочу бачити, як він роздає кошти через створені ним благодійні фонди для допомоги біженцям, інвалідам війни, пенсіонерам, молодим вченим і самим соціально незахищеним верствам населення.

Іншими словами, у нашого президента є можливість стати кимось на кшталт українського Сороса або діккенівського Скруджа, якщо хочете, переродженого під впливом Різдвяного дива», - навів приклад автор.

Ярослав Грицак завершив «головним побажанням українцям» - ставати багатшим. А ось президенту в новорічному зверненні він порадив зворотне: «Біднішайте, пане Порошенко - і чим переконливіше, тим краще».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 1 Січня 2017 18:58
Символом цукерок " Рошен"! Я цукерки обожнюю куштувати з чаєм та кавкою!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus