USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Потрібно голосувати за зміни», – Ігор Гузь про компромат, підкуп та особливості виборів-2019

27 Березня 2019 13:44
Хто з кандидатів вибудував сітку з підкупу виборців і чи допоможе вона йому перемогти, який компромат може «вистрілити» і кого підтримують прості волиняни?

Про це та особливості цьогорічних виборів Президента України нардеп Ігор Гузь розповів в інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини.

Окрім рекордної кількості кандидатів, чим особливі ці вибори?

Першою чергою тим, що ми не знаємо результату і не можемо його спрогнозувати. Вони цікаві конкурентністю. Тому що четвірка кандидатів – Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко і Юлія Тимошенко йдуть не з рівним результатом, але мають шанси потрапити до другого туру.

Також це антисистемна виборча компанія. Володимир Зеленський протиставляє себе іншим політикам, які роками є частиною політичної системи.

На жаль, на відміну від 2014 року, кампанія антагоністична. Коли прихильники чинного президента чи опозиція готові брати одне одного за горло.
Щодо Зеленського. Ви багато спілкуєтесь з виборцями на окрузі. Що про нього кажуть люди?

Я відкриваю свою стрічку у Фейсбуці – там у Петра Порошенка дуже великий рівень підтримки. Люди, яким важливі питання національної безпеки, зовнішньої політики, впевнені у ньому в цьому контексті. Хоча й розуміють, що є і корупційні дії, і все інше.

Коли йдеш до простих людей, пересічного виборця, там зовсім інша картина.

Я ніколи не наважусь ображати виборця, тому що в кожного своє бачення, але Зеленський виглядає як протест, людина не з системи. І широкі маси не лякає те, що лякає людей, з якими я «дружу» в Фейсбуці. Вони (широкі маси, – ВН) вважають, що так як є зараз, то гірше вже не може бути. Тому в людей немає страху, що Зеленський щось «не знає» чи «не вміє».

Помилково вважати, що основна електоральна група Зеленського – це молодь. Думаю, він вже зайшов в різні вікові групи. Загалом електорат Зеленського дуже великий – це майже третина. Це люди, які хочуть змін, тому обирають кандидата, який для них символізує надію.
Рейтинги Тимошенко: побутує думка, що реальні цифри дещо вищі, ніж ті, що демонструє соціологія. Не в останню чергу через підтримку ЮВТ сільським електоратом, де якісно заміряти показники не завжди виходить.

Дійсно, основна електоральна база – це село, райцентри, невеличкі міста на кшталт Володимира-Волинського, Нововолинська, Дрогобича – такого формату. У зв’язку з цим соціологи не завжди можуть поміряти її рейтинг, він завжди дещо вищий. Але, як я бачу, її шанси потрапити до другого туру зараз малоймовірні.

Адже Порошенко включив релігійний фактор. І хоч церква не агітує напряму, але чимало людей готові голосувати за нього.

Другий фактор – залякування. Політичний меседж на кшталт – «якщо не я, то буде все погано».

Третій – адміністративні сітки, які працюють. Четверте – соціальні виплати, зокрема субсидії на руки. Це маніпуляція, адже раніше це автоматично зараховувалось напряму, а зараз дають у руки. Ці речі працюють, як бачимо.

Тому з одного боку в Тимошенко є прихований електорат і вона напевно набере більше. Але маю сумніви, що цього вистачить для того, аби потрапити в другий тур.
Сітку Порошенка розгорнули на Волині і на вашому окрузі зокрема. Наскільки вона масштабна і дієва?

В мене була ситуація, що люди, які цим займались, називали себе представниками моєї команди. Мене це обурило, я звернувся публічно до керівництва БПП. Я не приховую, тоді набрав Івана Мирку (очільник обласного осередку «Солідарності», – ВН) і сказав «попередь Савченка (голову Волинської ОДА Олександра Савченка, – ВН), П’ятигорця (Дениса П’ятигорця, заступника голови Волинської ОДА) і інших – не треба гратися.

Неформально вони визнали, що це було і припинили. По-перше, я не в цій грі. По-друге, це неетично прикриватись чужим ім’ям.

Користуючись певним рівнем моєї підтримки в окрузі, вони таким чином хотіли увійти в довіру. Так не можна.

З приводу сітки – вона спрацює, напевно, і Порошенко вийде до другого туру. Але вона не дасть можливості йому перемогти.
По-перше, сіткою огорнута не вся країна. По-друге, є протидія Арсена Авакова (Міністр внутрішніх справ Україні, – ВН), який про це говорить і поліція працює. По-третє, журналісти, які висвітлюють ці теми.

Наскільки вплинув скандал з розкраданнями в Укроборонпромі на рейтинги Порошенка і його електорат? Адже зачепили один із основоположних стовпів його кампанії – армію.

Думаю, рейтинг похитнувся, але не дуже.

Виборці готові пробачити?

Переважна частина його виборців готова. Але частина мігрувала в першому турі до Гриценка, Смешка і Кошулинського. Це кандидати, які конкурують за одну електоральну групу. Але, думаю, виборці Порошенка, переважно, пробачать йому, і в другому турі віддадуть голос за нього.

Інше питання – виборці решти кандидатів, зокрема Зеленського, Тимошенко, Шевченка. Ось вони ще більше утвердились в тому, що за Порошенка не можна голосувати ні в першому, ні в другому турі.
Для електоральної групи самого Порошенка це не так критично, але група не така вже й велика, її не вистачить для перемоги в другому турі. А для решти це був ще один аргумент, чому не голосувати за Порошенка.

Залишається 6 днів до виборів (розмова відбулась 25 березня, - ВН). Може щось статися, що перетасує карти та змінить розстановку сил?

Гіпотетично – так. Не варто забувати про «плівки Онищенка», якщо вони дійсно існують. Це безпосередньо записи розмов президента. Якби вони були опубліковані в ці дні, то мали б дуже значний ефект.

Так, і сам Онищенко заявляв про готовність їх опублікувати...

Можливо, якщо це буде задіяно, то перед другим туром. Я цього не знаю.

Інше питання – провокації. Вибухи, надзвичайні події, щось на фронті – будь-що, аби зірвати вибори та відтермінувати їх, ввести воєнний стан, приміром.
Ще один момент – силові дії проти суперників. Я би не сказав, що проти Тимошенко, бо тут є нюанси. Можливо, проти Зеленського. Не знаю, що це може бути. Можливо, напад, щось такого ґатунку.

Тобто, якщо щось і зможе перетасувати карти, то це має бути щось екстраординарне.

Ви працювали на виборах в Молдові і Грузії у якості міжнародного спостерігача. Мене здивувало, що там досі застосовують тітушок. Чи допускаєте ви такий варіант розвитку подій і на виборах в Україні? Адже на зустрічі з Порошенком в Ковелі волинянам вже довелось бачити тітушок, які виривали плакати з питаннями до Петра Олексійовича.

Гіпотетично це може бути, і такий арсенал в Петра Олексійовича є. Але проблема в тому, що в тій же Грузії це використовувала тільки влада, маючи можливість впливати на колишніх злочинців, якщо ми говоримо про тітушок.

Якщо ми говоримо про силові групи, то ситуація в Україні дещо інша. Гіпотетично привести на дільниці таких людей може і влада, і опозиція. Ті ж Нацдружини, яких ніколи не назву тітушками, бо це ветерани АТО, громадські активісти, але це силова група.

І якщо чинна влада це почне, то це будуть не те що серйозні сутички, але й навіть «міні-війни» і цього допускати не можна.
Те, що Нацкорпус пікетує – це його справа. Вони не зривають вибори чи заходи. Як на мене, вони хочуть, щоб їх почули, в тому числі на мітингах Порошенка. Це нормально, якщо не порушувати чинне законодавство. Але будь-яка дія може отримати протидію.

Цього року на виборчих дільницях не будуть встановлювати камер, не закупили коробки для бюлетенів – виглядає як можливість для прикриття фальсифікацій. Які з особливостей виборчого процесу, які ви бачили в інших країнах, варто було б запозичити нам, аби уникнути фальсифікацій?

Почну з того, чого не хотів би, щоб запозичували. На жаль, і в Грузії, і в Молдові, де влада авторитарно чіпляється за місця, я бачив тотальний адмінресурс. Тотальне засилля і перекособочення фінансу. Медіа і матеріальні ресурси, яких опозиція не має. Ті самі тітушки, силові структури, довіз людей з Придністров’я – я би цього не хотів.

З приводу позитивного, що хотів би, аби впровадили в нас, це те, що бачив в Грузії. На дільницях кожному виборцю спеціальною рідиною обприскують пальці, яку змити можна через добу, щоб людина не могла проголосувати другий раз на іншій дільниці. Це не шкідливо і прийнятно, гарна тема в боротьбі з фальсифікацією.
Друга цікава історія – на дільниці є список всіх виборців, ти можеш швидко знайти себе.

Третє – це конверти. Бюлетень виборець кладе в конверт, а тоді опускає в урну для голосування.

Четверте – зручність для працівників дільниць в тому плані, що є портрети всіх виборців з бази міграційної служби. Фактично, член комісії бачить портрет людини, і таким чином мінімізується можливість фальсифікації.

В тій же Грузії до виборчого процесу був тиск, нерівність умов та інші історії, але на самих дільницях було спокійно, законодавство було дотримане.

Запитання до Вас як до громадянина – визначились, за кого віддасте голос?

Багато моїх виборців цікавляться, за кого голосуватиму, чимало з них орієнтуються на мій вибір. Є ще декілька днів до виборів. Але я скажу чесно, що я не проголосую ні в першому, ні в другому турі за Порошенка – це однозначно. Я прийняв рішення, в мене є аргументи.
З приводу того, кому віддати голос – я обираю, не готовий зараз сказати. Є свої аргументи, адже є кандидати, за яких я міг би проголосувати, але вони не мають шансів перемогти. І ти розумієш, що твій голос наче пропадає.

З іншого боку, до «прохідних» в мене є багато запитань, на які я не отримав відповіді.

Я в такій ситуації, що я ні за кого не агітую публічно. Я агітую йти на виборчі дільниці, агітую за зміни. Треба голосувати за надію і серйозні зміни в країні, а хто їх символізує – це інше питання.
Розмовляв – Іван Савич

Фото – Олександр Зелінський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанан Показати IP 27 Березня 2019 15:06
Дійсно Аваков "всім" наламав дров...
33-ій Показати IP 27 Березня 2019 15:07
Мирка... Мирка... не варто було тобі в те болото лізти ! А був ще ж АКТИВІСТОМ !!!
Волиняка Показати IP 27 Березня 2019 18:25
Вах - політолог намалювався... :)
Гусь Показати IP 28 Березня 2019 09:37
Щоб він не говорив не вірю я йому , от не вірю і все !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus