USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Поцупив куртку і велосипед: волинянина ледь не ув’язнили на чотири роки

15 Червня 2023 21:19
Легковажне ставлення до своїх обов’язків під час іспитового терміну ледь не обернулося для волинянина реальною перспективою сісти за ґрати на чотири роки. Найцікавіше в цій історії те, що стільки років йому присудили за крадіжки куртки зі шкірзамінника та велосипеда з-під церкви.

Ці проступки вчинив мешканець одного з сіл на Горохівщині Антон Кушнір, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У квітні 2020 року він, підігрівшись алкоголем, забрав з автомобіля чужу куртку зі шкірзамінника, а згодом відібрав в односельчанки з-під церкви велосипед, яким поїхав додому. Односельчани претензій до юнака в суді не висловлювали.

Він не був до цього судимим, що пом’якшило вирок. Хлопцеві дали два роки іспитового терміну. За цей час він мав не порушувати законодавства й періодично з’являтися для реєстрації до органів із питань пробації.

Та щось пішло не так. І новою ухвалою Горохівського суду за поданням із центру пробації юнака засудили до позбавлення волі на чотири роки. Захисник хлопця подав апеляцію. Прокурор наполягав: юнака потрібно відправити у в’язницю.

«Знаючи, що вироком суду призначено покарання у виді чотирьох років позбавлення волі за вчинення злочину з випробувальним терміном (тобто суд дав можливість виправитися засудженому з покладенням елементарних обов’язків), засуджений не взяв це до уваги, систематично вчинив адмінправопорушення, за що його було притягнуто до адмінвідповідальності (накладено стягнення), і систематично не виконав обов’язки щодо явки до органів пробації», – сказав прокурор Ігор Радзивилюк.

Захисник засудженого зазначив: подання органів пробації до суду складено з порушеннями.

«Є порядок здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи з засудженими до покарань, пов’язаних із позбавленням волі. У додатку №2 є бланк, форма подання. Подання, яке подане до суду, не відповідає тому бланку, який зазначений у додатку №2», – звернув увагу захисник Андрій Карпук.

Сам юнак у суді пояснив свої проступки тим, що кілька разів попросту переплутав дати, коли потрібно було відмічатися. А одного разу, аби приїхати на реєстрацію, в нього банально не було грошей. Не дали зарплати на роботі, де він працював.

«Я жив сам. Просто відказалися від мене брат і сестра. І з 12 років, коли мама захворіла раком, мусив заробляти кошти і на маму, і на себе. Я їм казав, що буду їздити на заробітки, заробляти гроші… Тому і не з’являвся на реєстрацію», – пояснив Антон Кушнір.
У суддів виникли питання до вигляду складеного подання від органів пробації, на основі якого в суді першої інстанції винесли ухвалу про позбавлення волі на чотири роки. Мовляв, це подання не відповідає належній формі й навіть не може вважатися документом.

«Оці дні неявки, про які йде мова, після яких чоловік прийшов і пояснив причини неявки (так, можливо, вони не поважні), – це підстава для позбавлення волі на чотири роки? А те, що написав орган пробації… Є вимоги до подання. Нам на основі цього папірця відправити на чотири роки в тюрму чоловіка?» – зауважив суддя Волинського апеляційного суду Олег Клок.

Колегія суддів ухвалила: не позбавляти волі юнака, тож він таки добуде свій іспитовий термін не у в’язниці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus