USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Прем’єра у Луцьку: Майдан передбачили у 1914 році

1 Жовтня 2014 18:49
Аналогію між подіями початку 20-го століття та революцією на Майдані провели творці фільму «Салдатики», знятого за оповіданням Володимира Винниченка.

Прем’єрний показ фільму відбувся в кінокомплексі «Адреналін Сіті» 1 жовтня.

Як розповів продюсер Союзу молодих кінематографістів України Олександр Пушкін, проект «Салдатики» планували втілити впродовж декількох років. Раніше один молодий режисер розповів, що бачить, як потрібно зняти цей фільм за твором Володимира Винниченка. Впродовж року шукали акторів та засоби для реалізації проекту. Коли почалися криваві події на Майдані, творці кінострічки зрозуміли, що знімати фільм потрібно саме зараз. Для зйомок не залучали жодних спонсорських коштів політичних структур, молоді митці та режисер Андрій Кучмій самотужки почали роботу над проектом. Зйомки відбувалися у музеї, що в селі Пирогово, де збереглися українські хати та церкви часів, у яких відбувається дія оповідання.



Фільм почали знімати, зі слів Олександра Пушкіна, під час апогею Майдану, коли почали гинути люди. Творці фільму використали для масовки справжніх людей з Майдану.

«Ми приїздили на Майдан, розмовляли з активістами, розповідали про проект. У жодного з них не виникло питання «а скільки ви нам заплатите?» Вони безкорисно брали участь у нашому проекті», - розповів Олександр Пушкін.



Професійні актори, які виконували ролі у фільмі, також працювали без гонорарів.

Короткометражний фільм, який триває 20 хвилин, присвячений болючій темі - загиблим на Майдані. Під час нових показів його присвячують новим героям, загиблим за Україну.

Продюсер Союзу молодих кінематографістів зауважив, що Володимир Винниченко точно передбачив те, що відбуватиметься через сто років. У оповіданні йдеться про одне невелике село, мешканці якого втомилися працювати, голодуючи та спостерігаючи за розкішним життям пана. У нього склади завалені зерном, а в селяни бідують, не маючи, що їсти. Вони роблять свою маленьку революцію, забираючи зерно у пана. За це він спрямовує на них взвод солдат (які – такі ж самі селяни). Чи виконають солдати жорстокий наказ розстрілювати своїх співвітчизників, дізнаються глядачі фільму. Як зазначив Олександр Пушкін, на Майдані через понад сто років повторилися ті ж самі події – обурені люди та беркутівці, яких влада спрямувала проти протестувальників. Творці кінострічки нічого не додавали до сюжету, кожна фраза написана Володимиром Винниченком у 1914 році, коли він створив оповідання про події української революції 1904 року. Фільм зняли не в стилі арт-хаусу, режисер захотів показати тогочасні нематеріальні цінності – цінності поваги до старших, побуту, родини.



Олександр Пушкін повідомив, що під час революційних подій творці фільму вирішили вести свою боротьбу не за допомогою бруківки, а беручи участь у інформаційній війні.

Глядачам запропонували самотужки провести аналогію з подіями, що відбуваються сьогодні. Як зауважив продюсер, хотілося б, щоб сьогоднішні жертви та загибель кращих громадян за наше майбутнє були не марними.



Голова Союзу молодих кінематографістів України Олена Фурдуй розповіла, що автор свідомо вжив у назві оповідання «салдатики» літеру «а», щоб показати своє ставлення до ситуації. З її слів, знімальна група фільму – студенти останніх курсів кінематографічних вишів Києва, яких об’єднав Союз молодих кінематографістів.



Усі покази фільму – безплатні. Луцьк став дев’ятим містом, мешканці якого побачили фільм «Салдатики». Представники Союзу молодих кінематографістів розповіли, що планують показати стрічку в зоні АТО українським воякам.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 1 Жовтня 2014 19:14
Адреналінщики дружнім колективом самі на сеанси ходять. бо всі глядачі вже ПортСіті ходять.
Дончанин Показати IP 1 Жовтня 2014 19:45
коментар було видалено
Діна Показати IP 29 Жовтня 2014 01:13
Хочу дуже подивитись цю стрічку, але де і коли це можна зробити дуже хотілося би знати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus