USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Історія фото: лучанам відкрили таємниці перших світлин

23 Травня 2015 16:16
Перші вдалі спроби зафіксувати дійсність на фото та етапи розвитку та пошуків у царині фотомистецтва: лекцію для відвідувачів фестивалю «Art Territory» підготувала мистецтвознавець із Києва.

Лекція Аліни Санудляк «Сучасне фото у світі» відбулася 23 травня у Луцьку. Вона розповіла про світову фотографію від документу до сучасного мистецтва. Мистецтвознавець визнала, що у сучасній Україні фотографія - мало досліджена, досі немає жодного музею фотографії.

Відвідувачам презентували основні аспекти розвитку фотографії як мистецтва, від перших практик отримання фотозображень, що з’явилися у 1820-их роках. Власне, першими фотографами були не митці, а науковці. Так, Жозеф Нісефор Ньєпс у 1826 році отримав перше зображення, що збереглося досі – вигляд з вікна. Експозиція тривала 8 годин і зображення отримали за допомогою спеціального пристрою, подібного на камеру обскура.



Продемонстрували лучанам і першу світлину, на якій можна побачити людину - «Бульвар дю Тампль» Лії Дагера (на фото можна зауважити людину, якій чистять черевики).



Аліна Сандуляк також розповіла про перший бум створення портретних майстерень та фотоательє, перші репортажні знімки, зроблені під час Кримської війни та їх автора Роджера Фентона, який використовував громіздку пересувну фотолабораторію, майстриню портрету Джулію Маргарет Камерон, першу фотовиставку у Нью-Йорку та ніші визначні етапи та постаті у розвитку фотомистецтва.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus