USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Про Луцьк і лучан – з любов’ю: фотопроєкт Віктора Чухрая в Галереї мистецтв

18 Грудня 2019 17:23
«Людські пристрасті залишаються нікчемними перед Часом… Отож, пам’ятаймо про людей, які жили, раділи, любили у нашім місті, так як Ви тепер», – таким є задум фотопроєкту «Луцьк вчора і тепер» його автора, відомого луцького фотохудожника Віктора Чухрая з трепетною присвятою Вчителеві – знаному краєзнавцеві Вальдемару Пясецькому.

Відкриття виставки відбулося 17 грудня в Галереї мистецтв ВО НСХУ. Подію відвідали історики, краєзнавці, музейники, художники, фотографи, архітектори, посадовці, друзі й шанувальники творчості мистця.
Задум про таку виставку виник у Віктора під час роботи в Луцькому історико-культурному заповіднику:

«У нашого міста настільки багата історія. Культурний шар у Старому місті – це подекуди 5, 6 чи 7 метрів! Багато людей ходять по нашому місту, але не розуміють цього!». З особливою теплотою згадав автор свого наставника Вальдемара Пясецького. Представлені світлини збиралися також під час роботи над новою книгою Вальдемара Едуардовича «Луцьк. Середмістя». Підготовка проєкту «Луцьк вчора і тепер» тривала протягом 3 років: фотохудожник досліджував численні оригінали, ретельно шукав точки для зйомки нових світлин. Реалізації задуму мистця посприяли управління культури Волинської ОДА, Луцький історико-культурний заповідник і Волинська організація НСХУ.
Кожне зображення несе в собі відбитки двох часових проєкцій – минулого і сучасного, які глядач бачить одночасно у вигляді знайомих міських локацій: це і центральна вулиця міста, річка Глушець, домініканський костел і лютеранська кірха, відомий у містян «Тещин язик», вулиці Данила Галицького і Лесі Українки… Вражають світлини із сучасними закладами на місці старих цвинтарів. Вкотре переконуєшся, пам’ять людська може бути лукавою і недовгою.
Коментар автора біля кожного зображення розповідає коротку історію цього місця – це не лише перелік старих назв та змін у часі, а й сумне свідчення забуття людьми і фактичного знищення минулого. Віктор зізнається: «Є багато речей, які мене тривожать. Це люди, які жили в нашому місті і були тут поховані. Мене тривожить те, що про це не залишилося жодного сліду…». На його глибоке переконання, у них, як і у нас, був лише Час, який називається життям, щоб лишити слід на землі і у серцях майбутніх поколінь. І закликає усіх лучан: «Будьте уважні, любіть рідне місто, поважайте тих, кого ви любите!».
Шанованого у місті фотохудожника прийшли привітати численні колеги і друзі. Директор Луцького історико-культурного заповідника Павло Рудецький запропонував розвивати цей проєкт друком книжки Пясецького, а також у форматі луцької поштівки. Він відзначив особисту активність і небайдужість колеги у ознакуванні втрачених церков, монастирів погостів – нового важливого історичного проєкта, що ще чекає свого втілення.
На думку доктора політичних наук СНУ імені Лесі Українки Валерія Бортнікова, роботи Віктора Чухрая можуть стати гідною ілюстративною частиною друкованої історії Луцька, Волині. Історик звернувся до представників міської влади з пропозицією оголосити конкурс на написання і видання наукової та науково-популярної історії краю.
Друг родини, настоятель храму Святого Духа, що у селі Великий Омеляник, Павло Краєвський відмітив, що уважне, добре око обдарованого фотохудожника з любов’ю помічає важливі деталі: це і куточки рідного міста, і хмарки з обрисами ангелів у небі у день Покрови. Священник підкреслив, що саме любов рухає його творити ці проєкти.
Знаний волинський фотомистець Владлен Дроботько зробив Вікторові приємний подарунок – фото колеги під час зйомки.
Директорка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва зауважила великий талант фотомайстра, який надихає інших людей. Його щоденні фотовітання Луцьку і лучанам на сторінці у фейсбуці відстежують багато людей. Спостерігаючи зміни, які відбуваються в місті, його камера фіксує найістотніші моменти, які назавжди залишаються в історії.
До привітань автору з нагоди відкриття виставки, а також в очікуванні його дня народження приєдналися начальниця управління туризму і промоції міста Катерина Теліпська, посадовці відділу охорони культурної спадщини міськради Олександр Котис і Петро Троневич, голова Волинського товариства краєзнавців Геннадій Бондаренко та багато інших. Вони поділилися з гостями події своїми спогадами та радістю спілкування з Віктором Чухраєм. Лунали сердечні побажання міцного здоров’я, невичерпного натхнення та реалізації нових потрібних людям проєктів одному з найшанованіших фотохудожників Луцька.
Запрошуємо лучан та гостей міста переглянути новий фотопроєкт «Луцьк вчора і тепер» Віктора Чухрая у Галереї мистецтв, що на вулиці Лесі Українки 24а. Виставка триватиме ще протягом місяця, перегляд експозиції вільний.
Про подію на сайті Галереї мистецтв.

Фото люб’язно надані гостями події Ольгою Щербою, Леонідом Максимовим, Олегом Бурлакою.

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus