USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Про Європу з любов’ю – проект італійського фотографа у Луцьку

24 Грудня 2015 11:07
У сучасному світі для митців нема кордонів чи інших формальних перепон для обміну ідеями і проектами. Комунікація здійснюється через соцмережі, контакти встановлюються миттєво, а експозиції готуються дистанційно. Саме так і трапилося з арт-проектом «28 міст, 28 країн, одна Європа… Фото з любов’ю» італійського фотографа Марко Колосі, відкриття якого відбулося 23 грудня у Галереї мистецтв НСХУ на вулиці Лесі Українки, 24а.Сам автор планує завітати до Луцька у січні 2016 року.

Експозицію відкрили голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук та луцький фотограф Олександр Паньковець, який власне і став медіатором італійського колеги у нашому місті.
Він розповів про своє спілкування з автором проекту, про концепцію самого проекту: «Марко робив фото у різних містах Європи так, ніби це є вулиці одного міста. Концепція виставки – спільні риси, які об’єднують людей, народи у європейському просторі. Європа у цьому проекті показана як одне місто».

Фотограф використовував чорно-білу плівку, камеру Canon, у процесі виготовлення відбитків було пророблено багато ручної роботи.

Сам автор розповідає про історію народження серії у передмові до власної книги-каталогу з однойменною назвою: «У 2005 році можливість попрацювати привела мене до Данії (там я робив інтер’єрний розпис у італійському ресторані). Ось так опинився вперше у Данії, а саме в місті Свендборг.Прогулюючись мощеними бруківкою вулицями, розглядаючи будівлі, я зауважив певні подібності з містом моєї батьківщини – Тоскани. От з того моменту у мене зародилася ідея, спалахнула цікавість відвідати і інші міста Європи..., роздивитися міські краєвиди, ті схожі риси, які об’єднують людей при всій величезній культурній різноманітності на цій древній землі. Так почалася моя місія – подорожувати Європою і фотографувати міста, дивитися на все те, що робить нас унікальними у цьому світі».

Чорно-білі фото переносять нас на невеликі вулички великих центрів Європи, далекі від помпезних вишуканих фасадів та яскравих гламурних вітрин центральних кварталів. Париж і Едінбург, Лісабон і Загреб, Рига і Дублін…Тут живуть і працюють прості люди, спілкуються у вуличних кафе, відпочивають на лаві під деревом, налаштовують свої музичні інструменти просто посеред тротуару, поспішають кудись у своїх справах… Фото надзвичайно живі і емоційні, вони передають атмосферу кожного міста, пульс його життя. А ще – ці фото транслюють ідею про те, наскільки ми всі є схожі у своїх повсякденних турботах і заняттях.

«На цих фото – речі, приємні для ока. Життя як життя… Вони некричущі, у них відчувається неспішність. Художник помічає звичайні повсякденні речі», - ділиться своїми враженнями про експозицію відомий волинський фотограф Віктор Чухрай. Серед відвідувачів виставки – консул Кшиштоф Савіцкі, «народний дипломат» Володимир Павлік, художники Сергій Корсай, Діма Микитенко, Віктор Дембицький, Володимир Іваницький, а також журналісти і студенти.

Помилуватися міськими краєвидами європейських столиць, відчути їх живий подих, побачити їх такими, якими побачив їх італієць Марко Колосі, відвідувачі Галереї мистецтв зможуть ще протягом 3 тижнів.

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
народ Показати IP 24 Грудня 2015 20:07
«народний дипломат» Володимир Павлік - це як? Він хто?
Реал Микола до народ Показати IP 30 Грудня 2015 12:14
Виходь в реал і будеш знати що там робиться
ЧБ Показати IP 25 Грудня 2015 00:09
класні чорно-білі фото без фотошопу і підмальовок. Оце справжній професіоналізм.
Людмила Показати IP 25 Грудня 2015 15:56
Це круто, що людина , побувавши в рiзних краi'нах , подiлилась з нашим мiстечком цiэю iсторiэю та фото. Хочеться ,щоб в Луцьку було бiльше таких виставок художнього фото.
Микола Показати IP 4 Січня 2016 16:43
ти диви і без фондів і без міської ради....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus