USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Пробуджуємо місто до читання», - вуличний букініст у Луцьку

23 Квітня 2017 16:46
Йдучи вулицею Лесі Українки, чи не кожен лучанин звертав увагу на людей за прилавками, які продають різноманітні книги, переважно букіністичну літературу.

Що змусило їх винести на продаж експонати із власних бібліотек, чи цікавляться книгами наші містяни і що зазвичай купують – про це Інформаційне агентство Волинські Новини розпитало продавчиню Валентину Віталіївну, яка торгує книжками на головній пішохідній вулиці Луцька.

Насамперед зазначимо, що, відповідно до дослідження компанії «Research & Branding Group», менше половини українців читають книги. А видавці, своєю чергою, зауважують, що насправді громадян України, які читають, – не більше третини, про що свідчить щорічне падіння продажів друкованих видань.

Не сприяють збільшенню читачів і теперішні ціни на книжкову продукцію. Продавці букіністичної літератури пропонують альтернативу – у них можна придбати книги різноманітної тематики та авторства у середньому за 10–20 грн за екземпляр.


Вчителька за професією Валентина Віталіївна розповідає, що до рішення продавати книги із власної бібліотеки її підштовхнула реальність – мінімальна пенсія, інфляція, постійне підвищення цін на комунальні послуги і тощо.

Лучанка продає не тільки свої книжки, а й ті, що приносять небайдужі люди. В останньому випадку - ціни ще нижчі.


Однак, жінка зазначає, що головне для неї – навернути людей до читання. «У нас вимерло покоління, яке хотіло читати, яке прагнуло знань. Його вбив інтернет. Теперішнє покоління переважно не читає, не цікавиться літературою. Ми намагаємося насадити (любов до читання, – ред.) і надіємося, що ці «паростки» ще зійдуть у сучасному суспільстві. Це наше завдання», – підкреслює пані Валентина.

Та додає, протягом дня їй вдається продати дуже мало книг, часто, якщо хтось не в змозі купити книжку, – дарує її. «Молодь здебільшого цікавиться фентезі та психологією, а старше покоління віддає перевагу класиці», – зауважує Валентина Віталіївна.

Продавчиня розповідає, що сама читає багато: і сучасну літературу, і класику. А те, що набільше припало до душі, перечитує знову і знову. «Те, що маю у себе на прилавку, я прочитала все», – відзначає. А найулюбленіша книга, як зізнається пані Валентина, – «Дорога в життя» Фріди Вігдорової.

Наостанок Валентина Віталіївна з сумом зауважила, що складно пробуджувати місто до читання з огляду на неготовність людей, а також через муніципалів, які часто проганяють букіністів з вулиці. «Але ж ми більше доносимо інформацією, ніж торгуємо», – підкреслила жінка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus