USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Продавали» двигун та дизпаливо: шахраї ошукали лучан на понад 68 тисяч гривень

30 Травня 2022 20:23
Лише за ці вихідні мешканців Волинської області ошукали на близько 200 000 гривень. Методи майже незмінні, і серед найпоширеніших продовжують фігурувати телефонні шахрайства та фішинг. Окрім цього, шахраї швидко адаптувалися до реальності та створюють нові актуальні схеми, пов’язанні з продажем пального й отриманням виплат від держави.

Про це повідомляє пресслужба поліції Волині.

Як показала практика, для злочинців війна - перешкода лише декілька перших днів, а далі вони починають працювати у звичному режимі. Так, з початку російського вторгнення фактів шахрайств майже не фіксувалося, зараз же правоохоронці щодня документують декілька випадків правопорушень. Ось деякі приклади.

У суботу до поліції звернувся 58-річний мешканець Луцького району. Чоловік розповів, що близько 6 години ранку до нього зателефонували з банку та наполягли на оформленні нової банківської картки і авторизації її. Для цього громадянину нібито необхідно було перерахувати кошти на телефонні номери, що він і зробив. Як з’ясувалося, чоловік спілкувався із шахраями і, як наслідок, втратив 75 000 гривень.

Купити захист для двигуна через одну із інтернет-платформ намагався 45-річний лучанин. Проте замість оформлення безпечної доставки, про яку йдеться в шапці сайту, чоловік перейшов за надісланим продавцем посиланням, де ввів усі персональні дані. Посилання виявилося фішинговим, а злочинці здобули необхідні відомості для зняття наявних коштів на карті. Потерпілого ошукали на понад 50 тисяч гривень.

Учора до 22-річного мешканця Луцька зателефонували невідомі та представились працівниками однієї із фірм. Молодику запропонували придбати талони на дизельне паливо, він погодився та переказав близько 18 000 гривень. Талонів волинянин не отримав, а представники псевдофірми на зв’язок тепер не виходять.

А 30-річному жителю Володимир-Волинського району надійшло повідомлення з таким вмістом: «Отримай виплату 2200 грн. згідно свого статусу за посиланням». Громадянин перейшов за посиланням, ввів там дані своїх карт та допоміг шахраям отримати майже 34 тисячі гривень, які списалися з його рахунку.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі поліцейські встановлюють особи зловмисників.

Щоб уберегтись від таких випадків, поліція радить:

- якщо вас інформують про проблеми з вашою банківською картою телефоном – не повідомляйте важливих даних співрозмовнику та не виконуйте жодний дій, на які він вказує, краще - покладіть слухавку, перетелефонуйте у банк за офіційним номером й з'ясуйте ситуацію особисто;

- коли купуєте чи продаєте щось через мережу, не переходьте за посиланнями, надісланими повідомленням. Послуга безпечної доставки є в інструментах сайту, а краще користуйтеся післяоплатою;

- не відкривайте підозрілі посилання в смс-повідомленнях, за якими пропонують отримати виплату. Пам’ятайте, офіційні виплати можна оформити лише в застосунку «Дія»;

- вам пропонують певні послуги за зниженою ціною, але з передоплатою, - це може виявитися «сир в мишоловці», тому будьте обачні і не оплачуйте наперед товари.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте, відразу телефонуйте на 102 та повідомляйте якнайшвидше про правопорушення поліції, це допоможе вжити необхідні заходи для блокування платежів і повернення коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus