USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Продовжить дорожчати: чому ростуть ціни на гречку

9 Вересня 2021 07:40
В українських супермаркетах знову зростають ціни на гречку – вартість за кілограм фасованої крупи сягає 80 грн, а на регульовані урядом соціальні сорти – в середньому 44 грн. Але до кінця року цінник може ще збільшитися.

Про це повідомляє Obozrevatel.

Виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий прогнозує, що через кілька місяців ціни можуть піднятися ще на 10-15% до кінця року – до 75 грн за кілограм звичайної гречки, а «соціальної» – до 52 грн.

«Ціни на гречку залежатимуть від багатьох факторів. Зокрема від фінансових можливостей власників гречки, які будуть тримати ресурс. Якщо їм потрібні будуть гроші – вони вкидатимуть гречку на ринок, якщо ні – притримають до весни. Але гречки недостатньо і, щоб збалансувати попит, ціна буде рости», – вважає Громовий.

Але аналітик УКАБ Світлана Литвин причин для подальшого дорожчання гречки не бачить. За її словами, урожай гречки цього року може скласти 100-110 тис. т – це на 3-5% вище торішнього.

«Даний фактор у поєднанні з можливістю відновлення поставок гречки з Російської Федерації дозволяє стверджувати, що підстав для подальшого значного зростання цін на гречку немає», – говорить Литвин.

Обидва експерти пояснюють те, що відбувається на ринку, політикою Росії – спочатку вона активно заходила на український ринок гречки, а потім різко припинила поставки.

Також гречка дорожчає через вичерпання торішніх запасів і зміну раціону українців, які з початком осені традиційно їдять більше каш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 9 Вересня 2021 08:21
Сім років мак не родив і голоду не було. Навіщо подібними статтями породжувати соціальне напруження?
Анонім до Анонім Показати IP 9 Вересня 2021 09:29
Бо комусь це вигідно
Ігор луцький до Анонім Показати IP 9 Вересня 2021 12:07
Коли був сересер,то гречка була тільки по блату,як і майонез,горошок,шпроти,...І нічого,вижили,свєтлоє будущєє строілі,вот только Горбачов,негодяй,свєрхдержаву разваліл.
Ольга Показати IP 9 Вересня 2021 10:07
Знову винна Росія?))) Гречки вдосталь, монополісти встановлюють ціни, які захочуть, а державі байдуже, бо в нас керують ситуацією олігархи.
Анонім до Ольга Показати IP 9 Вересня 2021 10:44
Будемо банани їсти - вони дешевші. Ми ж бананова республіка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus