USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Проект на 65 млн: як модернізують «Луцькводоканал» завдяки співпраці з НЕФКО

8 Вересня 2021 13:48
Проект у рамках якого заплановане оновлення обладнання КП «Луцькводоканал» уже на етапі практичної реалізації. За майже 65 мільйонів гривень на підприємстві реконструюють каналізаційно-насосні станції, підвищувальні насосні станції, встановлять загальнобудинкові лічильники та інше.

Про це йшлося під час пресконференції щодо співпраці північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО та «Луцькводоканалу».

Як розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, згаданий проект стосується оновлення обладнання підприємства в частині водопостачання та водовідведення. Шукати можливості для покращення роботи підприємства спонукали обставини: через невелику інвестиційну складову, закладну в тариф, повну модернізацію обладнання можна було провести через кількасот років.

Читати ще: «Луцькводоканал» модернізує об’єкти водопостачання і водовідведення за кошти НЕФКО

«12,1 мільйона гривень - наша інвестиційна складова, яка закладається в тариф на рік. За ці гроші ми маємо оновлювати мережі, обладнання, якого у нас дуже багато. Згідно зі статистикою національного регулятора, щоб вийти на нормальний вигляд, нам треба 400 років. І всі радять - шукайте гроші, тому ми й шукали себе в цьому проекті», - зазначив він.

У рамках співпраці у мережі «Луцькводоканалу» будуть інвестовані майже 65 мільйонів гривень або ж 2 мільйони євро: 1,6 млн кредитних коштів, 200 тисяч євро гранту та 200 тисяч євро співфінансування з міського бюджету. Завдяки цьому тут планують вирішити питання зношеності мереж, енергозатратності, зменшити вплив людського фактору.

«Кожен мешканець отримає зменшення навантаження на тариф. Тобто споживачі не заплатять ці гроші, а отримають якіснішу послугу. Ми забезпечимо безперебійне надання послуг, мінімізуємо екологічні ризики», - наголошує керівник підприємства.

Проект стартував ще два роки тому і нині він уже на завершальному етапі та передбачає низку заходів.

Встановлення 300 загальнобудинкових комерційних вузлів обліку води в багатоквартирних будинках.

Сьогодні у луцьких багатоповерхівках уже встановлені 300 таких лічильників, показники з яких зчитують в онлайн-режимі і фахівці бачать погодинне споживання. Усього у Луцьку 650-700 багатоповерхівок, тож додаткові 300 лічильників покриють практично усі багатоквартирні будинки. Це, своєю чергою, дасть можливість моделювати витрати, споживання і прогнозувати виробництво, щоб надалі автоматизовувати виробничі лінії підприємства.

Реконструкція 4 каналізаційно-насосних станцій. У Луцьку таких КНС є 22, з яких 4 – основні, які й модернізуються.

На станціях замінять насосне обладнання з автоматизацією, установлять каналізаційні решітки і супутнє устаткування, щоб все відбувалося автоматично без ручної роботи. Також замінять трансформатори, які там працюють з 1972-1978 років. Крім того, на КНС замінять підйомні механізми, запірну арматуру, які вже застарілі.

Замінять 19 підвищувальних насосних станцій в спальних районах міста.



Усього в Луцьку 42 такі станції, та фахівці відібрали до участі в проекті ті, які перебувають у найбільш критичному стані і забезпечують 40% подачі води у місті. Це ПНС за адресами Соборності, 29, Соборності, 16, Соборності, 24, Соборності, 44, Соборності, 20, Молоді, 13 г, Арцеулова, 3, Писаревського, 4, Конякіна, 37б, Чорновола, 2а, Кравчука, 3а, Федорова, 4а, Молоді, 10б, Соборності, 3в, Гордіюк, 43 а, Дубнівська, 12, Соборності, 19, Кравчука, 26г, Гордіюк, 10.

У вересні розпочалася уже активна фаза реалізації проекту, зазначає Віктор Гуменюк, усі процедури дотримані, а контракти вже підписані. Зокрема, контракт з підприємством «Ремводпласт» на суму 1,555 млн євро підписаний 6 вересня. А угоду з підрядником «СФ Комплект» на суму 227,4 тис. євро підписано 2 вересня.

Як додала заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, такий проект для Луцька – надзвичайно важливий.

«Хочу переказати слова міського голови, про те, що для нас в пріоритеті є робота для мешканців громади, де ми можемо забезпечити не тільки красиву картинку, а й маємо можливість економити кошти платників податків. Саме тому ми термомодернізуємо наші комунальні заклади: школи, садочки в рамках співпраці з НЕФКО. «Луцькводоканал» є стратегічно важливим об’єктом для міста, який надає послугу усім мешканцям», - зауважила вона.

Читати ще: У Луцьку за співфінансування з НЕФКО ремонтують і утеплюють навчальні заклади

Консультантка корпорації НЕФКО Ірина Федоренко, своєю чергою переконує: Луцьк – надійний партнер, якому довіряють, адже це вже не перший проект, який вдається успішно реалізувати.

«Ми з Луцьком працюємо багато років і це вже четвертий чи п’ятий проект, який ми спільно впроваджуємо. Нам приємно працювати з таким надійним та чудовим партнером, як місто Луцьк. І ми раді, що по завершенню кожного проекту ми розпочинаємо новий, сподіваюся що так буде і надалі», - резюмує вона.

Нагадаємо, у Луцьку завершують модернізацію десяти освітніх закладів у Луцьку за програмою НЕФКО-3.

Читати ще: Чи матиме продовження термомодернізація освітніх закладів Луцька за програмою НЕФКО.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus