USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Програму «Здоров’я – кожному мешканцю села» впровадять ще у 3 районах Волині

3 Липня 2018 23:22
Медицина на селі - зникає просто на очах. Амбулаторії, які ніколи не бачили ремонту, - розвалюються, справного медобладнання у сільських лікарнях майже не залишилося, а самі медики - працюють за мізерну зарплату. Наразі напрям руху української медицини - незрозумілий.

Третина українців сьогодні проживає в сільській місцевості - це майже 14 млн осіб. Цього місяця стартувала велика програма підтримки сільської медицини, одним з головних нововведень якої стала телемедицина - спілкування з лікарем через сучасні засоби комунікацій. На розвиток сільської медицини з консультаціями в інтернеті вже пустили близько 4 млрд грн. Однак є глибокі сумніви чи це запрацює, адже для цього потрібне необхідне обладнання, швидкісний інтернет, про що сільським ФАПАм доводиться тільки мріяти, а багато питань залишаються без відповідей.

Під час останнього робочого візиту до Камінь-Каширського району народний депутат Ірина Констанкевич побувала у такому ФАПі, що у селі Боровне. У селі не тільки відсутній інтернет, а й мобільний зв’язок не завжди є, тому ФАП єдиний порятунок селян, де все тримається на ентузіазмі місцевих медиків, повідомляє прес-служба нардепа.

Ірина Констанкевич не з чуток знає про стан сільської медицини та запевняє, що медична реформа виглядає не дуже оптимістично, особливо в контексті сільських територій та первинної медичної допомоги. Разом з тим вже з’явилася інформація, що в Любешівському районі будуть закриватися ФАПи, хоча начальник управління Волинської ОДА Ігор Ващенюк запевнив, що цього не буде.

«Щоб якось допомогти жителям найвіддаленіших сіл, ми започаткували програму «Здоров’я – кожному мешканцю села», яка передбачає роботу виїзних груп лікарів на місцях. Протягом року програма успішно діє у Ківерцівському районі. За цей рік було оглянуто майже 2 тисячі жителів району. Ця робота дуже потрібна, бо на ці прийоми приходять переважно люди старшого віку, які не мають можливості та й фінансової змоги поїхати до райцентру чи обласного центру на такі огляди», - переконує Ірина Констанкевич.

Вже незабаром програма «Здоров’я – кожному мешканцю села» буде впроваджена і в інших районах. Народний депутат звернулася до районних адміністрацій з проханням допомогти в організації виїзних прийомів лікарів та отримала відповідну підтримку, тож в найближчому майбутньому проект буде реалізовуватися і в Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому районах.

Ірина Констанкевич переконана, що не потрібно чекати від уряду, коли ж нарешті будуть освоєні 4 млрд грн. на «сільську» медицину, які були надані в бюджеті ще в липні 2017 року.

«Не варто чекати, коли проведуть інтернет у кожне поліське село і почнуть лікувати «дистанційно», бо під загрозу ставлять життя людей, а селяни вмиратимуть лише тому, що порушено головні засади, гарантовані Конституцією: доступна, якісна і безоплатна медицина», - запевняє Ірина Мирославівна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus