USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Прокуратура підозрює двох керівників «Українського вибору» Медведчука в держзраді

1 Липня 2021 08:44
В Україні за державну зраду та посягання на територіальну цілісність країни заочно судитимуть двох керівників ініціативних груп громадського руху «Український вибір», лідером якого є народний депутат від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук.

Як повідомляє пресслужба прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, обвинувальні акти щодо представників «Українського вибору» направлено до суду, передає УНІАН.

Досудовим розслідуванням встановлено, що вони своїми діями активно сприяли окупації Кримського півострова.

Обвинувачені брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим у 2014 році, зокрема, як спостерігачі на «дільницях» у складі незаконних виборчих комісій. Також забезпечували охорону дільниць й безперешкодне проведення «референдуму» у місті Севастополі.

Крім того, вказані громадяни України входили до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя».

Як повідомило джерело у правоохоронних органах, йдеться про Івана Комелова та Олександра Синявського, які очолювали ініціативні групи «Українського вибору» в Севастополі.

9 червня Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурорів стосовно надання дозволу за оновленим законодавством на проведення спеціального досудового розслідування відносно Комелова та Синявського.

Їхні дії кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України.

За інформацією СБУ, учасники «Українського вибору» сприяли проведенню у березні 2014 року незаконного референдуму і виборів в АР Крим та у місті Севастополь.

Досудовим слідством вже встановлено, що члени руху під час окупації півострова та після неї активно підтримували і підтримують незаконно створені органи влади. Вони стали членами виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування «Самооборона Криму».

Крім того, вони протиправно переслідували проукраїнськи налаштованих активістів, захоплювали адміністративні будівлі органів влади України та здійснювали охорону незаконно створених виборчих дільниць в АР Крим та у Севастополі під час проведення так званого референдуму 16 березня 2014 року.

11 травня СБУ провела обшуки в двох будинках Віктора Медведчука в Києві і в його кабінеті в офісі ОПЗЖ. Пізніше генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що підписала підозру Медведчуку і його однопартійцю Тарасу Козаку – їм інкримінують державну зраду і замах на розкрадання національних ресурсів на окупованій території Криму (ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 15 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

13 травня Печерський суд Києва відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня включно. Сторона обвинувачення просила відправити політика під варту з альтернативою застави в розмірі 300 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мантян Показати IP 1 Липня 2021 09:53
А ще вони казали, що генпрокуроркиня має мало розуму і грудей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus