USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Протоієрей з Волині дослідив життєпис 11 поколінь свого роду

7 Грудня 2015 08:46
Протоієрей Петро Кубінський дослідив життєпис одинадцяти поколінь свого роду. Про це інформує Місто вечірнє.

«Швидко минають земні роки, відпущені людині. Ще більш скороминущі дні. Проте в людській пам’яті закарбовуються спомини про буденне життя своїх рідних і близьких. Так і належить бути, бо кожному з нас слід пам’ятати, якого ми роду-племені, берегти світлу пам’ять про предків», – написав у передмові до своєї книги «Родовід Кубінських-Панасів», презентація якої відбулася 26 листопада в читальному залі Нововолинської центральної бібліотеки, настоятель храмів у селах Бужанка та Бортнів Іваничівського району протоієрей Петро Кубінський. Книга містить 288 сторінок, і в ній зібрані автобіографічні дані про одинадцять поколінь (1029 представників) роду автора, починаючи з 1718 року. Серед них – 12 священнослужителів.

Як розповів отець Петро, ідея написання історії свого роду в нього виникла ще в 90-ті роки минулого століття, коли лише починав пасторське служіння. Саме тоді він скрупульозно почав збирати інформацію про своїх предків, записуючи спогади і розповіді батьків, дідусів та бабусь із родин Кубінських і Костиків – по батьківській лінії та Панасів і Вольних – по материнській. Особливо допоміг йому в цьому дід Василь. Потім була клопітка праця в архівах Львова (о.Петро – родом із с.Хлівчани Сокальського району), де завідувач архіву Лілія Огільченко допомогла йому відшукати архівні та метричні книги Львова, Варшави та Перемишля. Так поступово, крок за кроком і накопичувалася інформація, яку згодом автору допомогли систематизувати і надрукувати його друг редактор книги Сергій Харук та дочки Віра, Мирослава і Мар’яна. Матеріальною допомогою у виданні книги автор завдячує троюрідному братові Василю Мусі, рідним і друзям. До речі, Петро Кубінський – автор буклетів про історію парафій сіл Поромів та Бужанка, а також є співавтором дослідника Олександра Бобака у написанні книги «З ласки Божої», яка, за словами заступника директора Бужанківської ЗОШ Світлани Василюк, стала настільним посібником з вивчення історії Прибужанського краю для вчителів та учнів школи.

Привітати о.Петра з радісною подією прийшли його рідні та близькі, свати, священнослужителі Віктор і Павло Мельники, Василь Санацький, Гергій Жолондієвський, сестри Анна і Марія, парафіяни сіл Бужанка та Бортнів, учителі школи та небайдужі нововолинці.

Під час презентації завідувач бібліотеки Світлана Кухарук коротко ознайомила присутніх з історією написання і змістом книги та біографією автора. А протоієрей Віктор Мельник відслужив молебень за упокій його померлих рідних. Прозвучали також пісні у виконанні хору с.Бужанка та Олександра Калішука, який поклав на музику вірш Ярослава Гиця, присвячений автору і свату. Почули присутні й поезії, написані з такої нагоди Віктором і Павлом Мельниками.

Валентина Савчук, Нововолинськ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 7 Грудня 2015 23:00
Ото подія... Звєзда вселенського масштабу...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus