USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Проти голови АМКУ відкрили справу після виходу розслідування журналістів

26 Березня 2024 07:15
НАБУ та САП після розслідування «Схем» розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації».

Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на пресслужбу САП.

Досудове розслідування здійснюють детективи НАБУ.

За декларування недостовірної інформації загрожує штраф або максимальна санкція – позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За незаконне збагачення «світить» позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) уточнила, що Кириленко станом на день надходження запиту не є підозрюваним або обвинуваченим у кримінальних провадженнях, процесуальне керівництво в яких здійснюється прокурорами САП.

Правоохоронці запевнили, що відкрили кримінальне провадження ще 22 березня – наступного дня після виходу матеріалу «Схем».

За даними журналістів, у власності родини керівника АМКУ: великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості у місті, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах столиці та четверо апартаментів з паркомісцями в Ужгороді.

Читати ще: Мільйони у валізах, елітні авто, ділянки й коштовності: на незаконному збагаченні викрили депутата Рівненської облради

ЗМІ зазначає, що все це майно оформлено на батьків та бабусю дружини Кириленка, при цьому ніхто з його родичів не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, аби придбати все це.

До того ж, як зауважує медіа, посадовець не вказував у декларації нерухомість й автівки, якими користується його родина.

Журналісти стверджують, що це елітне майно було придбано родичами посадовця у період, коли він очолював Донецьку обладміністрації та до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ.

Натомість Кириленко заявив «Схемам», що джерела статків – стартовий капітал родини, що був сформований у 1990-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини «вигідно продала» акції заводу Стирол у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Журналістам не вдалося знайти офіційне підтвердження цьому.

Родичі голови АМКУ також не змогли надати документальних підтверджень цьому, заявивши, що «все залишилось в окупованій Горлівці», зауважує видання.

Схеми стверджують, що Кириленко не вказав у декларації майно, яким користується він і його родина: це чотирикімнатна квартира у Києві площею майже 200 квадратних метрів, де посадовець мешкає з сім’єю, а також машина BMW X3, на якій пересувається його дружина.

Павло Кириленко у 2017 році був призначений військовим прокурором Ужгородського гарнізону Західного регіону України.

Потім чотири роки керував Донецькою обласною військовою адміністрацією – від 5 липня 2019 до 5 вересня 2023 року. 6 вересня 2023 року був призначений головою Антимонопольного комітету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оксана Показати IP 26 Березня 2024 09:26
Я не здивована

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus