USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«При сечокам’яній хворобі процес утворення каменів в організмі триває безперервно», – уролог з Луцька

16 Листопада 2020 20:25
Не секрет, що будь-яка недуга кожному з нас заважає жити. Про деякі з них людина роками може не здогадуватися, натомість болячка неодмінно нагадає про себе. Одне з таких небезпечних захворювань – сечокам’яна хвороба. Саме про нього в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» говорили з урологом КП «Луцька міська клінічна лікарня» Олегом Іванченком.

Сечокам’яна хвороба – із тих, що неабияк дошкуляють людям. Що ж це за недуга?

Ну, почнімо з того, що будь-яка хвороба заважає жити. Сечокам’яна хвороба є досить поширеною серед урологічних хворих. Вона – на другому місці після запальних захворювань сечостатевої системи. Хворіють і діти, й дорослі, а надто – люди старшого віку.

Уперше про цю недугу дізнаються, коли виникає біль. Досі ніхто не знає про причини виникнення сечокам’яної хвороби. Є низка факторів, які сприяють її розвитку. Це і вроджені аномалії сечовидільної системи, і генетична схильність, і наслідки запальних процесів, метаболічні порушення, екзогенні фактори – клімат, особливості харчування. Нема такого засобу, який міг би запобігти виникненню цієї хвороби.

Людина, яка живе із сечокам’яною хворобою, має дотримуватися певного режиму і стежити за цим. Тому що камені мають властивість збільшуватися і призводити до пошкодження нирок. Чоловіки хворіють частіше за жінок.

Де можуть локалізуватися камені?

Найчастіше вони утворюються в нирках. Нирка має вигляд такої лоханки і чашечок збоку. І от коли камінь сидить у чашечці, він не заважає сечовипусканню й людина може не здогадуватися про свою хворобу, аж поки цей камінь не зрушить з місця. Коли він потрапляє в сечовід, порушується відтік сечі, нирку роздуває й виникає ниркова коліка. Це раптовий різкий біль, від якого, як кажуть, хочеться на стіну лізти. При цьому характерні нудота, блювота, болі радіюють в живіт. Ниркова коліка свідчить про те, що камінь вискочив.

Дуже часто пацієнти хочуть, щоб коліка пропала. Коли під час виходу каменів нирку роздуває, це сприяє виходу з наднирників великої кількості медіаторів болю, які стимулюють і спазм, тому треба застосувати і спазмолітик, і знеболювальне. Біль попускається, іноді навіть на кілька днів. І людина не йде в лікарню. Але це якраз свідчить про те, що камінь стоїть на місці.

Читати ще: «Коли хрипить голос, найкраще лікування – помовчати», – отоларинголог з Луцька

Коліка потім виникає повторно. Пацієнти мають розуміти: якщо ниркова коліка виникає раз за разом, це дуже добре, бо це означає, що камінчик невеликий і йде до виходу. Буває так, що він може вискочити протягом доби. А от коли ниркова коліка виникає через два-три дні знову і знову, це свідчить про те, що камінь не може вийти. І тут вже треба думати про якесь втручання.

Є камені сечового міхура. На цю недугу в основному хворіють чоловіки. У них є передміхурова залоза, яка з віком збільшується – це є виявом чоловічого клімаксу. І камені сечового міхура утворюються дуже швидко. За пів року-рік камінь може вирости до трьох сантиметрів. І вже біль або й кров у сечі змушують пацієнта звернутися до лікаря.

У жінок можуть утворюватися лігатурні камені в сечовому міхурі, тобто вторинні, якщо вони перенесли гінекологічну операцію, під час якої було підхоплено сечовий міхур. У старших жінок розвивається опущення органів за рахунок слабкості тазового дна, за ними опускається й сечовий міхур, і під час сечовипускання залишається залишкова сеча. Вона може дати осад, а він – дрібні камінці.

Чи може бути так, що через камені нирка перестане працювати?

Звичайно. Є камені, які розташовані в чашечках, вони потім вискакують і може настати оздоровлення. Але є окрема група, десь 15-20% сечокам’яної хвороби, – коралоподібні камені. Дуже часто це є наслідком гіперфункції паращитоподібних залоз. Це може відбуватися після переломів, травм унаслідок ДТП, тому що велика кількість кальцію виходить у кров, а це призводить до утворення камінців у нирках. Тому жінки старшого віку в менопаузі хворіють частіше.

Коралоподібний нефролітіаз відбувається через те, що конкремент заповнює сечовивідну систему, перекриваючи, як корок, вихід сечі з нирки. Відповідно, розвиваються вторинні зміни в паренхімі. По-перше, вона стоншується, атрофується, розвиваються нефросклеротичні зміни. А друга нирка бере на себе повністю функцію.

Якщо паренхіма зберігається в достатній кількості, то такі камені зараз оперують.

Є такий метод, як черезшкірна контактна літотрипсія. Буває, її проводять і в два-три етапи. Це дозволяє зберегти орган. Коли цей метод був недоступним, нирку видаляли разом з каменем.

Камінь може стояти в середній або нижній третині сечоводу. У третій третині на перехресті судин б’є артерія, і той камінь бовтається, а сеча повз нього проходить. Він там може утворити пролежень і поступово вклинитися. А за рахунок того, що нирка вже перерозтягнута, вона не буде давати гострого болю. Будуть такі невиражені болі, на які пацієнт не надто звертатиме увагу. А нирка поступово втрачатиме функцію. Через те, що вона буде роздута, стоншуватиметься паренхіма. Фінал цього процесу – з нирки утворюється просто мішок з сечею, а якщо приєднується інфекція – із гноєм. Тоді на пацієнта чекає видалення нирки.
Коли підвищується температура?

Загалом, температурна реакція при ниркових коліках відбувається приблизно в 20% випадків. Коли різко підвищується внутрішньолоханочний тиск, відбувається рефлюкс, тобто закид сечі в саму тканину нирки. У нормі сеча в нирці не інфікована, відповідно, температурна реакція не відбувається. Але дуже часто сеча може бути інфікована, особливо в старших людей. Тоді вже буде й температурна реакція. Коли нирка розблокується або коліку знімуть, температура може минути. Якщо ж вона тримається один-два дні, це є показом до госпіталізації і оперативного втручання. Тому що блокована нирка з явищами температури свідчить про розвиток грізного ускладнення – обструктивного пієлонефриту.

Коли інфікована сеча не може вийти, інфекційний агент всмоктуватиметься в нирці, потраплятиме в кров, а це може призвести до септичного стану. У старших людей, тих, хто має цукровий діабет, це може призвести до розвитку карбункула, апостематозу, емфізематозного пієлонефриту, що є показом до невідкладного оперативного втручання. У 80% випадків це є видалення нирки, аби урятувати життя. Бо для того, щоб побороти наслідки інфекції, пацієнт мусить мати якісь резерви. Якщо резерв ослаблений, то повністю забирають орган з гноєм.

За кордоном нирковими коліками займаються сімейні лікарі, госпіталізації підлягають пацієнти із сечокам’яною хворобою з ускладненням.

Чи має сечокам’яна хвороба рецидиви?

Сечокам’яну хворобу вилікувати неможливо. Процес утворення каменів в організмі триває безперервно. Відповідно, людині треба міняти стиль життя і стежити за тими камінцями. Є така наука – метафілактика сечокам’яної хвороби. Є спеціалісти, які працюють саме над запобіганням утворенню рецидивних каменів. У нас таких, на жаль, немає.

А що треба робити для профілактики?

Спочатку зупинімося на тому, що є три основні види каменів – уратні, оксалатні та фосфатні. Оксалатні – найбільш щільні й можуть утворюватися в будь-якій сечі: і в кислій, і в нормальній. У нормі вони можуть виділятися в невеликій кількості. Тому так важливо пити достатню кількість рідини. Не літр, а стільки, щоб за добу було мінімум півтора літра сечі.

Особливо за цим треба слідкувати, коли є фізичні навантаження, під час перебування на сонці. Коли ви працюєте і пітнієте, то піт має склад первинної сечі. Відповідно, вторинна сеча, яка утворюватиметься в нирках, буде занадто концентрована і даватиме більше осаду. Якщо були якісь аномалії, додаткові порушення судин, мінімальні порушення відтоку, перенесені запальні процеси, маленькі пошкодження епітелію, там буде утворюватися осад.

Уратні камені – це камені сечової кислоти. Вони більш метаболічного характеру, утворюються в людей, які люблять добре випити й закусити, а також у тих, хто любить м’ясо, солодощі. За рахунок цього сеча стає закислою і випадає в осад. Уратні камені ростуть дуже швидко. Вони також характерні для хворих на цукровий діабет. Глюкоза завжди дає кислу сечу. Сечокам’яна хвороба при цукровому діабеті – це загрозливе ускладнення, бо у 100% випадків це інфікована сеча, яка дуже швидко дає розвиток гнійного процесу. За два-три дні нирку треба розблокувати, інакше буде нагноєння.

Читати ще: «Не варто намагатися встановити собі діагноз шляхом запиту в Google», – невролог з Луцька

Але уратний нефролітіаз піддається лікуванню. Треба підлужнювати сечу. Це можна робити завдяки дієті. Підкислює сечу все солодке, жирне і м’ясне, усе, що містить багато вітаміну С. Підлужнюють її лимони, молоко, риба. На основі лимонної кислоти, яка має лужну основу і вступає в реакцію із сечовою кислотою, є препарати. Із ними продаються лакмусові папірці, якими можна замірювати кислотність сечі, та щоденники, у які все це треба записувати. Під дією цих препаратів уратні камені розчиняються.

Цього може не відбуватися, якщо є уратні камені, змішані з оксалатами. Вони є більш твердими і важко піддаються лікуванню.

Дуже важливою є профілактика. Бо якщо пацієнт три місяці попив препарати, а потім повернувся до звичного способу життя, повертається і хвороба. Будь-яке захворювання вимагає зміни способу життя.

Фосфатні камені утворюються лише в лужній сечі. Треба розрізняти істинну фосфатурію та неістинну. Істинна буде завжди. Тобто треба кілька разів здати аналіз сечі і обов’язково – бак-посів сечі. Якщо це істинна фосфатурія, її можна підкислювати або звичайною аскорбінкою, або пеніциліном.

Як діагностують цю хворобу?

Найпростіше – зробити УЗД. Його треба робити кожній людині раз на рік, якщо нічого не болить. Наразі золотий стандарт діагностики сечокам’яної хвороби – це спіральний комп’ютерний томограф, який чітко вказує, де розташований камінець. Він покаже навіть камінець розміром до 1 мм. Також дозволяє виміряти його щільність. Що вона менша, то більша імовірність того, що він подрібниться за допомогою літотрипсії. Тобто комп’ютерна томографія показує не тільки стан нирки, наявність та конфігурацію камінців, а й стан навколишньої тканини. Коли нирка заблокована, сеча може утворювати уриному, тобто йде набряк навколишньої жирової тканини, що може призвести і до запального процесу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олег Показати IP 18 Листопада 2020 08:43
Хіба лимонна кислота має лужну основу? PH у неї 2 . Чи я чогось не зрозумів?
Вдячний Пацієнт Показати IP 18 Листопада 2020 16:16
Оперувався в цього лікаря - це професіонал своєї справи. Моя порада - хто має проблеми з урологією - не тягніть до останьього, а вирішуйте проблему, бо у нас в Луцьку чудові лікарі. Аби тільки не повтікали за кордон...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus