USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Прилісне та Городище змагатимуться за звання «Успішної громади»

7 Лютого 2022 09:44
5 лютого Асоціація міст України, яка цього року відзначає 30-річчя, провела форум в Івано-Франківську. Це перший із заходів, присвячених ювілею організації. Також регіональні форуми місцевого самоврядування «Асоціація міст єднає Україну» заплановано в Чернігові, Дніпрі та Генічеську.

У рамках Форуму відбувся перший етап Всеукраїнського відбору до 30-річчя АМУ «Успішна громада». На конкурс було подано найкращі практики, реалізовані Прилісненською та Городищенською радами, які є членами АМУ.

Про це інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Приклади найкращих практик, реалізованих ОМС, АМУ збирає із 1999 року. На конкурс до 30-річчя Асоціації міст України пройдуть регіональні відбори у кожному регіоні.

Зокрема завдяки консультаціям з представниками Волинського РВ АМУ в Прилісненській громаді краще взаємодіють механізми централізованої та децентралізованої форм управління ТГ, розподіл повноважень, функцій і відповідальності виконавчого органу, головних розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів громади тощо.

У громаді створено власне комунальне підприємство, щоб надра працювали як окреме джерело наповнення місцевого бюджету, зокрема «Прилісненадраресурс». Також розробили паспорт надр і виявилося, що у громаді є не тільки запаси бурштину, але й сапропелю, кімберлітових трубок з алмазами.

Прилісненська ТГ власним коштом отримала усі ліцензії для розробки надр. Є й комунальне підприємство, яке опікується лісом, легалізовано другорядне дикоросле лісокористування, що стало додатковим джерелом наповнення місцевого бюджету.

Таким чином, завдяки фінансовій децентралізації та ефективному адмініструванню ресурсами громади було узаконено всі можливі інструменти, що забезпечують безперебійне поповнення місцевого бюджету. Під впливом АМУ було завершено роботу з фінансової децентралізації закладів освіти та охорони здоров'я в громаді, що дозволило оптимізувати витрати місцевого бюджету й заощадити кошти на розвиток інфраструктури громади.

А завдяки співпраці Городищенської сільської ради з Асоціацією міст України в межах Всеукраїнського проєкту подолання цифрової освітньої нерівності «Інноваційний прорив» ТГ отримала сертифікат на обладнання восьми кабінетів початкової освіти ЗЗСО сучасними електронними освітніми ресурсами.

Проєкт «Подолання цифрової освітньої нерівності» реалізовує Асоціація міст України в рамках Меморандуму з Міністерством цифрової трансформації щодо об’єднання зусиль у питаннях цифровізації освіти. Його реалізація має на меті сприяння підвищенню рівня надання освітніх послуг у громадах. Цифрова трансформація освіти дозволить місцевому самоврядуванню впровадити навчальні та інформаційні програми й курси.

Під час Форуму виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан розповів присутнім, як відбуватиметься конкурс. Учасники могли проголосувати за найкращу практику в режимі онлайн, попередньо ознайомившись із ними у спеціальному збірнику. Вимога одна: представники громад не могли підтримати приклад зі своєї області. Такі голосування відбуватимуться на кожному регіональному форумі. Підсумки конкурсу буде підбито влітку, під час завершального заходу із відзначення 30-річчя АМУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus