USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Примарна «соломинка» від псевдо-віщунів

23 Січня 2012 11:56
Верховна Рада більше тижня тому заборонила магам, ворожкам та цілителям рекламувати свої послуги. Війна із чародіями об'єднала депутатів усіх фракцій - за таке рішення проголосували 320 обранців. Документ забороняє будь-яку рекламу на шпальтах друкованих видань та на телебаченні. Зокрема мають бути закриті телевізійні проекти, що в прямому ефірі пропонують за гроші зазирнути в майбутнє.

Заборонена реклама

Щоправда, допоки закон ще не набрав чинності, волинські ЗМІ рясніють оголошеннями про відомих цілителів, віщунів та знахарів, які готові врятувати людей від будь-якої напасті. Отож, «ВН» вирішили звернутися за допомогою до, як стверджує оголошення в газеті, «відомої знахарки та ворожки Таїни». За легендою, у журналіста – величезні негаразди в особистому житті та на роботі.



На рекламі – миловидна білявка у білій шалі із таємничим поглядом. Вона впродовж п’яти днів (19-23 січня) чекала на волинян у Палаці учнівської молоді з 10.00 до 14.00. Більше того, в оголошенні запевняли, що консультації – безкоштовні.

«Зустрічі проводяться згідно зі статтями 42, 43 Господарського кодексу України», - йшлося в повідомленні. Ще в оголошенні п’ятеро осіб дякували ворожці Таїні, яка врятувала їх від неминучого лиха, просто «витягла із провалля». Щоправда, контактів цих людей в оголошенні не було.

І все. Жодної інформації про ліцензію чи дозвіл, на підставі яких знахарка провадить таку діяльність. Однак, слід додати: стаття 42 Господарського кодексу України визначає підприємництво як вид господарської діяльності. А 43-тя – окреслює свободу підприємницької діяльності.

На стражі Таїни

Виявити кабінет у Палаці учнівської молоді, де проводить прийом відома ворожка, виявилося складно. Адже на дверях не було жодних оголошень чи вивісок. Але, зателефонувавши до ПУМу, вдалося з’ясувати – знахарка «засіла» у кабінеті № 6.

За дверима – не кімната з Таїною, а внутрішній коридор з іще двома дверима. З одних відразу вийшла чорнява висока жінка років 35-40. Вона – начебто помічниця ворожки – попросила трохи зачекати в коридорі.

«Здравствуйте, вы к Таине? Пойдемте», - говорить вона. Потім вивела журналіста «ВН» до коридору і розпочала «вводити» у курс справи.

«Значит так: если вы пришли просить за себя, то фото не нужно. Если вы пришли просить за кого-то, то фото нужно, чтобы было на что опереться. Значит так: вы приходите к Таине, четко и ясно говорите, что вы от нее хотите. К какой сфере относится ваша проблема. У кого-то – это работа, у кого-то – здоровье, у кого-то – личные отношения. То есть, приоритеты выбираете вы сами», - розповіла помічниця знахарки.

«Таина смотрит на эту проблему со своей стороны. На вашу проблему, или проблему человека, за которого вы пришли просить. Смотрит, что к этому причастно, и что можно сделать. Навредил ли кто-то, или так сошлись обстоятельства. Смотрит, как ей с вами работать. За вашу проблему», - помічниця продовжила готувати «клієнта» до розмови з «відомою знахаркою та ворожкою».

«Если видит, что было такое вмешательство в вашу судьбу или судьбу человека, то вам назначается следующая встреча. Вам скажут, какие вещи будут нужны для ритуала, и сколько это будет стоить. А это сейчас будет консультация – она бесплатна. Пока только посмотрят на ситуацию и на то, что можно сделать. Если же вы хотите работать на результат – тогда… Вам скажут стоимость амулетов и защитных предметов. Теперь постарайтесь после сегодняшнего посещения, неважно, какое вы примете решение – будете продолжать или не будете, – не брать денег в долг. Потому, что мало какой может быть человек, может оказаться врагом. Передаст негативную энергию вместе с деньгами», - переконувала вона.

Також помічниця гадалки однозначно заявила – нікому не можна розповідати про цей візит. Адже тоді, мовляв, уся важка робота ворожки для «порятунку» клієнта буде зведена нанівець.

«Следующее: не рассказывайте никому об этом визите. Только самому родному человечку, с которым можете это обсудить. Но не так, чтобы говорить про этот визит кому-то, кому-то и кому-то. Если мы начнем вам помогать, то чужие негативные мысли могут все разрушить. Но это – если вам нужна будет помощь, и Таина увидит, что вам надо помочь, и это в ее силах. Но это не обязательно произойдет», - сказала помічниця ворожки, а потім попросила почекати – ворожка зараз прийме.

Насамкінець помічниця поцікавилася ім’ям «клієнта», а потім пішла до кабінету «знахарки». Чекати в коридорі довелося менше хвилини. Вже через секунд 20 помічниця запросила на прийом.

Містичний обряд – шоколад і картопля

У кабінеті – лише дерев’яний стіл, стільці та вішалка для одягу. З «містичних» інструментів у ворожки на столі виявилися тільки колода гральних карт, свічка та дешева колода таро «Дзеркало долі». Слід зауважити, що фотографія ворожки в оголошенні та сама ж «відунка» – цілковито не схожі. Склалося враження, що це – різні люди.

Знахарка одразу взялася до «роботи». Поцікавилася, що ж турбує «клієнта».

Нагадаємо, за легендою, у журналіста «ВН» – грандіозні проблеми і в особистому житті, і в роботі. Провидиця розповідь «клієнта» до кінця не дослухала.

«Тобто вас переслідують негаразди?» - поцікавилася вона.

Після ствердної відповіді ворожка протягнула колоду гральних карт: «Будь ласка, витягніть лівою рукою сім карт та покладіть їх на столі».

«Клієнт» витягнув із колоди короля чирвового, туза чирвового, десятку цієї ж масті, хрестову десятку, хрестову вісімку, бубнову сімку та ще одну карту. Ворожка дивилася на витягнуті карти буквально три секунди і сховала їх у колоду.

«Покажіть мені, будь ласка, ліву руку», - сказала вона.

На «аналіз» руки пішло ще менше часу. Опісля цих маніпуляцій у провидиці вже готовий вердикт: «Все зрозуміло. Я можу допомогти вашій проблемі. Попрацювати над вашою порчею. В мене є для вас спеціальний обряд. Я вам скажу, що для цього треба, і скільки це буде коштувати по грошах. А потім ми з вами домовимось про зустріч і проведем ритуал».

На прохання журналіста ворожка пояснила, у чому його «негаразди».

«Те, що у вас відбувається, це – через заздрощі. Ви повинні по житті зробити собі хорошу кар’єру. Це ваш основний напрямок. Ви маєте бути небідною людиною – це точно. І вам зробили, щоб ви свою кар’єру не могли б так розвивати, як ви б хотіли», - розповіла вона.

Хто цей таємничий зловмисник – гадалка вперто не хотіла розповідати: «Я вам це скажу, коли зроблю ритуал. Бо інакше ви будете про це думати і притягувати до себе негатив ще гірший».

Після цього ворожка почала розповідати, що ж треба принести для ритуалу.

«Для обряду вам потрібно принести три свічки. Купите в магазині, на базарі, тільки – не в церкві. Шоколад чорний і білий – плитку чорного і плитку білого. І дев’ять картоплин. Вартість мого обряду та охоронних амулетів, з якими ви будете працювати у себе вдома, – 650 гривень», - розповіла гадалка.

І ще дала листочок паперу з переліком усіх нагально необхідних «містичних» інгредієнтів, аби «клієнт» чогось, бува, не переплутав. Ймовірно, щоб не придбав пляшку коньяку до шоколаду замість картоплі.



«А це все ви дізналися через карти?» - поцікавився журналіст наприкінці зустрічі.

«Я ж по картам вам це кажу, правильно?» - роздратовано кинула ворожка.

Коментар експерта з питань мантики (мистецтва віщування):

Проблеми в роботі та особистому житті… Заздрісник, який «уводить» гроші та щастя… Все це, звичайно, дуже цікаво. Особливо, якщо взяти до уваги те, які саме значення мають карти, що витягнув клієнт. Чирва (більшість карт саме цієї масті, - «ВН») – це взагалі-то дуже гарний знак. Вони частіше за все означають приємні взаємини та ситуації, а фігурні карти – людей, що доброзичливо ставляться до запитуючого. Бубни також, частіше за все, не передрікають нічого неприємного. А от піки (яких узагалі не було, - «ВН») - вважаються найфатальнішою з мастей.

Отже, чирва. Король – сімейний чоловік чи такий, якого можна було б назвати головою родини; десятка – надії, плани, мрії; туз – дім, домашнє вогнище. Хреста: вісімка – зустрічі, ділові перемовини. Бубни: сімка – розмови, зустрічі, скоріше за все, – не ділового характеру, а з молодими приємними людьми. Як бачимо, нічого неприємного, поганого і, тим більше, фатального карти не передрікають і навіть не згадують.

Шкода, що невідомі подробиці ритуалу, що пропонувався клієнту, та набір необхідних складових – щонайменше нестандартний. Невідомо, для чого знадобилися 9 картоплин та два види шоколаду. А свічка зазвичай потрібна або церковна, або якогось визначеного кольору: червона – для справ у коханні, жовта – для успіху та грошей, зелена – для здоров’я.

Свічка під час прийому зазвичай виконує санітарну роль. Запалений вогонь знищує негативну енергетику, що концентрується в місцях прийому клієнтів. Кожен наступний, розповідаючи про свої проблеми та біди, залишає частку негативу. І за день прийому, коли своєю історією поділиться з десяток чи навіть більше людей, в кабінеті зазвичай стає важко дихати чи взагалі перебувати.

Найчастіше вимоги «мовчання» зустрічаються при здійсненні слов’янських ритуалів та читанні замовлянь. Тоді треба «кудись піти, щось зробити» і повертатися, не озираючись, та ні з ким слова не промовити до наступного дня. Ритуали та замовляння такого типу зустрічаються часто і застосовуються для впливу на різні сфери життя. Іншим відомим прикладом «мовчазної» магії є скандинавська магія. Для переважної більшості «рецептів» знаки, які мають бути написані чи вирізьблені, або предмети з написаними на них рунами вимагається «носити при собі біля тіла, щоб ніхто не бачив та нікому не казати» чи сховати в визначеному місці також з умовами повної таємності».


Чому люди ідуть до віщунів?

Звертатися до ворожбитів людей змушують проблеми у житті, - переконують психологи, - адже таким чином намагаються позбутися негараздів.

Практичний психолог Олександр Остапйовський розповів: «Якщо людина не може вирішити якусь проблему, чи вона їй видається неймовірно складною, то починає шукати можливі виходи з цієї ситуації. Одним із таких виходів часом стає «похід» до гадалки, ворожки, яка розкаже, що робити, чи передбачить певний хід подій. І за цим сценарієм, знявши з себе відповідальність, йдуть до ворожки».

Тобто відповідальність за вирішення власних негараздів люди, звертаючись за допомогою до віщунів, певною мірою перекладають на когось.

На думку Остапйовського, більшість так званих ворожок – хороші психологи. І все, що потрібно, щоб добре розібратися в клієнті, – це декілька сеансів. Дещо з’ясувати про клієнтів вони можуть вже й при першій зустрічі.

«Ви пішли перший раз на сеанс до ворожки, вона вам щось досить популярно пояснила, вам це сподобалося. І наступного разу ви вже більше відкриваєтесь перед цією незнайомою людиною», - говорить психолог.

Олександр Остапйовський навів приклад – експеримент із гороскопами Френсіса Згальтона. Цей учений написав абсолютно однакові гороскопи і продавав їх за невеликі гроші, а покупців просив оцінити їхню точність за п’ятибальною шкалою. Як виявилось – переважна більшість поставили четвірки або трійки.

«Такі гороскопи підходили до образу «стандартної людини». Якщо їх читати, то кожному щось буде підходити. Таким чином, навіть гадалка у першому контакті може подавати таку загальну інформацію, в якій людина знайде своє відображення і за якою ідентифікується», - доповнила практичний психолог Олена Семенюк.

Після ж декількох таких сеансів людина почне вірити в те, що їй будуть говорити. І оцінювати навколишній світ за тим, що їй сказали, а не за реаліями. Подекуди виникає таке явище як «підсідання на ворожіння». Тобто, людина не може приймати рішень без поради іншої особи.

«Якщо людина потрапляє у якісь проблеми, то легше і простіше їхні причини шукати у чомусь зовнішньому. Якщо ж іде до ворожки, то вірить, що причиною є або доля, або її якесь призначення життєве. Якщо ворожка так і скаже, то людина знімає з себе відповідальність», - говорить Олена Семенюк.

«Реклама ворожок - дуже популярна, дуже поширена. Крім того, існує такий фактор, що там завжди є інформація від інших людей. Чи вигаданих, чи реальних, які вихваляють саме цю цілительку. Розповідають, як завдяки їй всі їх проблеми вирішились. Це теж має свій вплив», - зазначає вона.

«Ці листи від вдячних людей певною мірою підключають «стадний інстинкт», небажання бути «білою вороною». Ми бачимо, що до цієї ворожки вже ходили люди, і думаємо: «Я буду не перший. Не останній. Буду в загальній кількості, і мене оточення нормально сприйме», - доповнив слова колеги психолог Олександр Остапйовський.

Психологи також прокоментували зустріч із ворожкою. Зокрема її слова, що «клієнт» має бути багатим, але йому заважають.

«Це – «настройка» на позитив. Але, як завжди, існує певна проблема, яка не дозволяє здійснитись цьому позитиву. Якщо вам сказали: «Ви маєте бути багатим, але у вас є заздрісники», то ви дійсно можете припустити, що у вас вони є. Починаєте автоматично в голові прокручувати можливих кандидатів на цих заздрісників, які заважають вам гарно жити. Також можуть сказати, що вам просто навели порчу. Гадалка чи ворожка після такого завжди скаже, що може допомогти. І додасть: «Але розумієте, це – час, це – моя праця, я беру на себе якусь відповідальність, і тому ви маєте мені це якось відшкодувати». І в людини виникає думка: «Якщо я буду багатим, то я ці гроші можу віддати для цього», - розповів Олександр Остапйовський.

Прокоментували психологи і прохання не розповідати нікому три дні про зустріч із гадалкою і не позичати грошей упродовж цього часу.

«Вони можуть сказати, що щось не вийшло, бо «клієнт» не дотримувався цих правил. Порушив щось у них. Можливо, все-таки комусь проговорився. Протягом трьох днів, за специфікою нашої пам’яті, певна інформація забувається. Втрачається точність. Крім того, якщо ви ні в кого не позичаєте грошей – це зменшує ймовірність того, що ви комусь щось розкажете. Адже інша людина може переконати вас, що звертатися до ворожки і платити такі гроші – це неправильно», - зазначив Олександр Остапйовський.

Можна позбутися і «порчі», і грошей

У міліції переконані, що від заборони реклами цілителів та знахарів – лише користь. Старший оперуповноважений відділу карного розшуку УМВС України у Волинській області Олег Гагаловський розповів, що впродовж минулого року в нашому краї зареєстровано 2709 шахрайських дій. Із них 22 стосуються так званого «зняття порчі». На цей час розкрити вдалося лише третину.

У минулому році звернень людей, які вважали, що їх ошукала ворожка, стало набагато менше, ніж раніше. «Ми зараз трохи збили цей темп, раніше нам набагато більше діставалось цієї «порчі», - переконує Олег Гагаловський.

Звертались до міліції не лише ті люди, яких ошукали просто на вулиці. Були і такі, що натрапляли на рекламу ворожбита і вважали, що отримають від нього допомогу. А натомість – лише втрачали гроші.

«Люди читають рекламу з газети, що вперше в місті там «Ясновидиця з Болгарії допоможе людям». І в нас люди «попали» на велику суму грошей», - розповів страж закону.

В правоохоронних органах переконані – від таких реклам нічого хорошого чекати не можна. «Це шахраї приїжджають, розміщають оголошення в місцевих ЗМІ. Винаймають квартиру і починають «знімати порчу» людям. Раз – п’ятдесят чи сто гривень коштує прийом. А потім людям говорять, що їм потрібно провести такий-то обряд, беруть за це ще гроші. І люди вірять», - каже Олег Гагаловський.

У міліції стверджують – на малих сумах шахраї не зупиняються. «Добре, коли все обмежується хоча би п’ятьма тисячами гривень. А є ж такі, що і мінімум десять тисяч принесли, і золото заклали. А після таких грошей в своєму гаманці – шахраї вже «дають на тапки», - додав правоохоронець.

Торік міліція розслідувала справи по двох людях, які знайшли оголошення ворожки в газеті. Як наслідок – стали жертвами ошуканців. «Була у нас справа по старшій жінці, яка ходила до ворожки заради своєї дитини-інваліда. В неї вже ні на що надії не було. І натрапила на оголошення в газеті – «Ясновидиця з Болгарії. Спадкоємиця Ванги». І ці люди звернулися до неї. Спочатку віддавали гроші невеликими сумами. А потім їм сказали, що треба залишити ледь не всі кошти для ритуалу, а потім зможуть їх забрати. Люди повірили, залишили гроші і поїхали. Коли схаменулися, шахраїв вже і сліди схололи», - розповідає Олег Гагаловський.

Правоохоронці кажуть, що завжди знаходяться люди, які довіряють таким оголошенням. Тож міліція постійно намагається перевіряти ці анонси про приїзд всіляких екстрасенсів.

Перш ніж нести гроші до гадалок, краще звернутися за порадою до міліції. Чи хоча б зателефонувати за номером 102. А щоб не стати жертвою аферистів-ворожбитів на вулиці – з ними просто не потрібно спілкуватися, уникати розмов.

«Якщо на оголошення в газеті реагують переважно похилі жінки, то на вулиці жертвою стають молоді люди, переважно дівчата-студентки», - розповів пан Гагаловський.

Ліцензовані державою

Власне, робота віщуна не означає, що немає відповідальності за надані послуги.

За словами юриста Володимира Кривовича, цю відповідальність можна фактично розділити на два типи. Один – це, якщо народний цілитель має дозвіл на ведення відповідної господарської діяльності. Другий тип відповідальності – якщо особа взагалі не має ніяких дозволів чи ліцензій на те, щоб займатися такою діяльністю.

Якщо ж ворожка має право проводити господарську діяльність і надала неякісні послуги, відповідальність вона буде нести згідно з законом «Про захист прав споживачів», Цивільним кодексом України тощо.

«Якщо ж особа взагалі не має права займатися такою діяльністю, не має дозволу чи ліцензії, або ж має ліцензію, але займається не тим, що в ній написано, то в цьому випадку це буде вважатися шахрайством. І відповідальність особа буде нести згідно з Кримінальним кодексом», - розповів Володимир Кривович.

Щоправда, виникає проблема – як же довести факт порушення з боку ворожбитів. Це питання значно складніше, адже довести, що віщунка чи цілителька ошукала клієнта – надзвичайно важко.

«Переглядаючи Єдиний реєстр судових рішень, я не знайшов випадків по Україні, коли клієнт доводить у суді свою правоту. Слід зазначити, що більшість сеансів із цілителем відбувається віч-на-віч. Чеків ніхто не дає, договорів ніхто не укладає, а, отже, довести той факт, що вам надавались певні послуги, чи надавались не ті послуги, які передбачені в ліцензії, фактично нереально», - говорить Кривович.

Також важко підтвердити, що клієнт передавав цілителю кошти за надані послуги, адже угода між сторонами зазвичай не укладається, і чек не надається.

Володимир Кривович розповідає, що не існує такої ліцензії: на віщування, гадання чи пророкування долі. Тобто закон не регулює такої діяльності.

Однак, якщо ж людина таки звернулася за допомогою до ворожки, то має право вимагати показати ліцензію.

«Проте склалась така ситуація, що так звані «цілителі» можуть тонко маніпулювати поняттями. Наприклад, хоч особа і надає послуги у нетрадиційних видах медицини, проте це може виставлятися як надання певної психологічної допомоги або психологічної інформації, а цей вид діяльності вже не ліцензується. Тому, фактично ніяких претензій до такої гадалки пред’явити не можна», - говорить Володимир Кривович.

Якщо ж ошукані псевдо-віщуном таки звернуться до органів захисту прав споживачів, то треба довести обґрунтованість своїх скарг. А коли ні чеку, ні договору нема, то залишається слово клієнта проти слова цілителя.

Якщо довірливі люди таки стали жертвами шахраїв, але немає доказів, юристи радять звернутися за допомогою до міліції. «Принаймні, міліція візьме дану особу на контроль, і якщо буде декілька таких звернень, у такому випадку буде шанс, що цю особу притягнуть до відповідальності», - підсумував Володимир Кривович.

Добрих ворожбитів не існує?

Але будь-які ворожбити – це від лукавого, - стверджують у церкві. Тож духовенство переконує, що від звернення за допомогою до віщунів в жодному випадку краще не стане.

«Ви знаєте, тішить і радує той момент, що наше законодавство на сьогодні обумовило радість для віруючих людей тим, що заборонило рекламу різних ворожок, гадалок, тих, хто зовсім нікому і ніколи не приносив радості», - розповів голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук.

Адже, у підсумку люди, які постраждали від «допомоги» віщунів, найчастіше звертаються за допомогою та підтримкою саме до церкви.

«Вони потім приходять і розповідають: «Батюшка, руйнуються сім’ї, чоловіки, які ніколи не пили, запивають. А ті, хто пили і яких мали відговорити від порчі, продовжують пити». Люди розповідають, що після зустрічі з такими ворожками в їхніх домівках відбувається щось неймовірне – з’являються якісь, так звані, «барабашки». Люди запитують: «Батюшка, коли ми приходимо до такої людини, вона часто знає наше минуле. Як же так?» Відповідь на це дуже проста – диявол і темні сили знають минуле. Їм це все відомо, і вони можуть відкривати цю інформацію тим людям, які спілкуються безпосередньо з цими силами», - розповідає отець Валентин.

Священик наголошує: знати майбутнє і допомогти людині в її проблемах темні сили не можуть. «Можуть розповідати про минуле, але підтримувати надовго – ні. Лише на певний проміжок часу, поки це потрібно. Поки це важливо для людини, але не важливо для її духовного та тілесного здоров’я. Тому, що духовне та тілесне здоров’я в таких випадках втрачається», - зазначив він.

«Що ж робити, коли людина у важкому становищі? Сьогодні церква має тисячі різних обрядів, святих таїнств церковних, коли можна прийти і через таїнство причастя поєднатися із самим Богом. Ми маємо святу воду, яка освячувалась зараз в День Богоявлення. Маємо проскурку, як святиню. Маємо ікони, маємо мощі святих угодників. А саме головне, коли людина у тяжкому тілесному положенні – для неї є таїнство соборування, коли людина просить, щоб всі священики згідно цього таїнства помолилися за неї і зцілили її вірою», - каже отець Валентин.

Священик підкреслив: не варто звертатися за допомогою до ворожок чи відьом. Адже будь-які негаразди можна перебороти з вірою у серці.

***

Журналіст «ВН» вдруге до «відомої ворожки та знахарки Таїни», аби вона порятувала від вигаданих проблем, провівши «обряд» за 650 гривень, не пішов.
Очевидно, волинянам слід ретельніше шукати причини своїх негараздів та вирішувати їх без допомоги псевдо-віщунів. Адже такі «примарні соломинки» не завжди рятують «потопельників». Не дарма кажуть: Бог дає кожному лише такі випробування, які подолати – до снаги.

Сергій ОЛЕШКЕВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
таня Показати IP 23 Січня 2012 12:07
так а хто експерт з віщунства?
Я з Луцька Показати IP 23 Січня 2012 12:28
Я ніяк не можу зрозуміти ТРК "Аверс", який щоденно невідомо для чого транслює ПОВТОРИ прямих ефірів знахарок та гадалок. І як роботу ТРК вшановують представники церкви, співаючи різдвяні вінчування, якшо будь-які ворожбити від лукавого, яких для чогось рекламує "Аверс"?
Сашако до Я з Луцька Показати IP 23 Січня 2012 13:19
Це не знахарство це передача.... :) в якій кошти не беруть за знахарство :)
Знову я до Сашако Показати IP 23 Січня 2012 13:57
А за подібні "передачі" Аверс має прибуток?
Олександр до Сашако Показати IP 23 Січня 2012 23:59
Передача чого та кому? Вам добра? Ви дзвонили за данним номером? І на мою думку владика Ніфонт мавби зробити зауваження даному ТРК
111 Показати IP 23 Січня 2012 12:33
Найкраще причини негараздів починати шукати в собі,але це дуже важко. Краще перекласти відповідальність на когось (ворожку, гадалку...), а потім жалітись на шахраїв.Людська психологія...
Іван Козолуп Показати IP 23 Січня 2012 12:33
Сатаністи поза законом! Слава Богу, хоч одно щось хороше влада зробила для українців.
зaгрeб Показати IP 23 Січня 2012 12:46
Сeйчaс eти хeромaнты быстро стaнут психологaми.Чe тaм стоит купить лицeнзию.Тaк что eти рожи с обявлeний в гaзeтaх нe скоро пропaдут.
Вампі Показати IP 23 Січня 2012 12:59
"Я з Луцька Сьогодні 12:28 Відповісти Я ніяк не можу зрозуміти ТРК "Аверс", який щоденно невідомо для чого транслює ПОВТОРИ прямих ефірів знахарок та гадалок" Я теж цього не розумію. Нема чим ефірний час заповнити чи що, який сенс в цих трансляціях?
журналіст Показати IP 23 Січня 2012 13:05
Не можу не відгукнутись на такий цікавий матеріал і на той факт, куди ми прийшли. Знаю ще одну віщунку в Луцьку. Котедж в балці, прислуга, наймити копають грядки, персональний кухар, на вертелі - індюк кілограмів на пять. Ходить пяний чоловік, покрикує... Освіта - 4 класи. В радянську "добу" торгувала квасом з бочки біля зупинки "18-та школа". Памятаю: немиті обскубані патли, чорні, наче в ворони лапи, руки обличчя кольору гартованого чавуну, побої після чергових сімейних розборок. В її "приймальні" сидять затуркані молоді жінки з глухого полісся: хто хоче завагітніти, хто - перервати вагітність, хто - чоловіка причарувати, хто - розчарувати. Сидять на лавці - залякані, як тушканчики - чекають "резюме" своєї долі. Пучок смердючого зілля від ста хвороб. А де так звані правоохоронні органи? Адже гадалки "віщують" відкрито, мають ліцензії, платять за рекламу в жовтій пресі, а ліцензія - це державний документ?! Я теж в неї "лікувався" як і колега з "ВН". Розповіла мені якось, що одна "пацієнтка" завагітніла, то така щаслива, що дитині вже 4 роки, а чоловік ще подарунки возить.Після такої "зустрічі" в душі залишилось відчуття бруду і запах гнилого рота віщунки. Куди йдемо? В якому столітті живемо!? Чи, прошу пардону, вже прийшли?
Exaboto до журналіст Показати IP 23 Січня 2012 14:08
а чому ви дивуєтесь? Люди вірять гороскопам, вірять в богів... Що дивного на цьому фоні в знахарках, цілителях??
Знаючий Показати IP 23 Січня 2012 13:35
Такі ефіри (з гадалками, пророками тощо) дивляться, як правило, люди, котрі легко піддаються впливам, гіпнозам, 25-му кадру тощо. Тобто в такий спосіб відбирають глядацьку аудиторію, котрій потрібно навіяти певну "установку". Не здивуюсь, якщо з'ясується що цим користуються певні політичні чи економічні кола.
) Показати IP 23 Січня 2012 15:03
пора бы уже Кашпировскому появится в Луцке...еге ж?
Драйв Показати IP 24 Січня 2012 13:13
і як ви той 25 кадр продемонструєте на своєму моніторі? ворожки заробляють собі грошенята, бо цим не скористатись - то гріх
ірина Показати IP 31 Січня 2012 12:21
Всі психологи можуть бути ворожбитами. Проте найкращі з них - цигани чи ба,роми... Але якби там не було, справжні відуни таки є.Тільки вони більше бояться людей, аніж йдуть рекламувати себе. Ви просто собі не уявляєте, яка це ВАЖКА НОША - ЗНАТИ ВСЕ. Одна жінка мені якось сказала, що вона задовго до свого весілля знала скільки в неї буде дітей і як вони повмирають. Але все одно надіялася, що це буде не з її дітьми...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus