USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Присвятив себе «святій Волині та її історії». В Луцьку виставили сакральні твори відомого художника. Фото

5 Березня 2024 18:13
Напередодні дня народження художника Володимира Жупанюка в Музеї волинської ікони відкрили виставку, присвячену його пам’яті. 8 березня митцю могло би виповнитися 77 років.

У музеї представили сакральні та історичні твори художника з колекції родини, фондів установи та колекції Митрополита Луцького і Волинського Михаїла. Їх об’єднали під назвою «Духовний світ митця».

Роботи Володимира Жупанюка просякнуті любов’ю до рідного краю та щирим захопленням красою навколишнього світу. Вони є окрасою приватних колекцій поціновувачів мистецтва в Україні та за кордоном. Також твори автора зберігаються в колекції Волинського краєзнавчого музею.
«Сьогодні ми згадуємо надзвичайно потужну особистість. На жаль, Володимир Григорович пішов від нас 6 грудня 2023 року, напевно, на злеті своїх художніх можливостей. Це людина, яка була тісно пов’язана з Волинським краєзнавчим музеєм, яку поєднувала творча та наукова співпраця з Музеєм волинської ікони й Художнім музеєм. І от Музей волинської ікони вирішив вшанувати пам’ять митця перед його днем народження відкриттям виставки сакральних творів художника», – зазначила директорка установи Тетяна Єлісєєва.

Читати ще: У Луцьку попрощалися з художницею, професоркою Тетяною Галькун

Вона додала, що працівників Музею волинської ікони з Володимиром Жупанюком поєднували надзвичайно теплі та дружні відносини.
«Сергій Патлань у біографічній книзі про Володимира Жупанюка «Чарівний пензлик в руках маестро», виданій у 2022 році, наводить наступні слова митця як присвяту: «Волинському обласному краєзнавчому музею від українського художника Володимира Жупанюка, який увесь свій творчий доробок присвячує святій Волині та її історії». Він присвятив усе своє життя нашій Волині, її історії. Його шлях – це яскравий приклад для молоді, як людина, яка не мала художньої освіти, створила сама себе. Наскільки важко потрібно було працювати, щоб долучитися до мистецтва. Ця людина була дуже потужною і працьовитою», – наголосила Тетяна Єлісєєва.
Серед чисельної публіки, яка завітала на експозицію до Музею волинської ікони – близькі Володимира Жупанюка: його дружина Марія Андріївна Жупанюк, син Ярослав Жупанюк і невістка Алла Жупанюк.
Ярослав Жупанюк ознайомив присутніх із біографією свого батька. Як пригадав, перші творчі спроби Володимир Жупанюк зробив ще дитиною, розмальовуючи хатню піч.

«Він ніколи не покидав своєї мрії. Він дуже-дуже любив це все… Оця добра душа була дуже вразлива», – поділився Ярослав Жупанюк.
Відзначимо, що 7 березня в Художньому музеї в Луцьку відбудеться вечір пам’яті Володимира Жупанюка. Там буде представлено живопис митця.

Довідка

Володимир Жупанюк (1947-2023) – український художник, який народився 8 березня 1947 року в селі Вовковиї Млинівського району на Рівненщині. У 1971 році він закінчив Київський державний економічний університет. Кілька років працював за фахом, а з 1976 року – в Луцькому художньо-оформлювальному комбінаті. За кілька років самотужки опанував основи образотворчої грамоти, вивчив історію мистецтва, зробив перші кроки в царині живопису. У 1986 році Володимир Жупанюк організував свою першу персональну виставку. З того часу брав участь у багатьох мистецьких заходах.

Його персональні виставки відбулися в селі Колодяжне (1985), у Луцьку (1991, 1998, 2005-2006, 2017), у Ковелі (1993). У 2013 році художник став лауреатом обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича.

За останнє десятиліття Володимир Жупанюк створив серію робіт, присвячену сакральній тематиці: «Боремельський хрест», «Волинська Богоматір – покровителька землі Волинської», «Святий Миколай – покровитель Луцька», «Христос євхаристійний» та інші. В основі сюжетів лежать історичні події, легенди та перекази.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Іван Показати IP 5 Березня 2024 18:38
Талант! І без спеціальної освіти. Це вам не Кумановський, який взимку на вулиці в барі "Під ялинами" хлебтав холодне пиво. Сакральний живопис - це мистецтво вищої проби. Царство Небесне талановитій людині. Нехай спочиває з Богом.
Лучанка Показати IP 6 Березня 2024 16:45
Царство небесне добродію Володимиру! Дуже привітний був і йому личив берет художника. Талановитий і працьовитий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus