USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ПЦУ просить позбавити Кіріла престолу патріарха, а «русскій мір» визнати єретичною ідеологією

28 Липня 2022 23:50
Синод ПЦУ закликає вселенського патріарха Варфоломія визнати ідеологію «русского міра» єретичною, а главу РПЦ патріарха Кіріла – розкольником із подальшим позбавленням його права посідати патріарший престол.

Про це йдеться у листі Синоду ПЦУ від 27 липня, інформує Українська правда.

«Від імені архієреїв нашої церкви та численних жертв війни Росії проти України, яку патріарх Московський відкрито і однозначно публічно схвалює та підтримує, звертаємося до Вашої Всесвятості та предстоятелів помісних православних церков з проханням:

- засудити доктрину «русского міра» та визнати її єретичною;

- кваліфікувати дії патріарха Кіріла на канонічній території Олександрійського Патріархату як схизматичні;

- позбавити Кіріла Гундяєва права посідати Московський патріарший престол», – зазначають у листі.

Синод ПЦУ зазначив, що єдиними реальними досягненнями Гундяєва стали «концентрація влади у руках однієї людини при повній деградації реальної церковної соборності та повна залежність церкви від російської держави».

Відзначається, що 15 березня було опублікувало декларацію про «русскій мір», під якою підписалося до тисячі православних богословів.

У цій декларації зазначено, що «русскій мір» – це неправославна, єретична доктрина, близька до вчення етнофілетизму.

Дослівно декларація про «русскій мір»: «Ми відкидаємо єресь «русского міра» і ганебні дії російської влади щодо розв’язання війни проти України, яка спричинена цим мерзенним вченням, що не має виправдання – за потурання Російської Православної Церкви, як дії глибоко не-православні, не-християнські».

Синод ПЦУ також хоче звернути увагу патріарха Варфоломія на інший єретичний аспект доктрини «русского міра» – йдеться про заперечення прав народів на історичне самовизначення або історичний фаталізм, що властивий доктрині «русского міра» в інтерпретації патріарха Кіріла: «Згідно з міфологічною історичною концепцією Кіріла, росіяни, українці та білоруси нібито належать до спільної цивілізації «русского міра» і як такі не мають морального права на подальше історичне самовизначення.

Зроблений у минулому вибір нібито довічно зобов’язує їх бути частиною «русского міра» або ж і російської держави».

У ПЦУ вважають, що заперечення свободи цілих народів поєднується у світогляді Кіріла та його однодумців з расистською за своїм духом теорією, відповідно до якої Росія та «русскій мір» є чимось принципово кращим та вищим за інші народи, а історичні сусіди Росії – українці та білоруси – мають право на існування та майбутнє винятково як частина російської дійсності.

Ця расистська концепція, що ділить народи та держави на «справжні» та «штучні», намагається заперечити право народу України на автокефалію та власне держбуття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus