USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пушкін, Гагарін, Мічурін: Мінкульт назвав 10 ворожих топонімів, які слід дерусифікувати

4 Серпня 2022 06:15
У Міністерстві культури та інформаційної політики назвали 10 найпоширеніших російських урбанонімів в Україні, які рекомендують перейменувати першочергово.

Відповідний список опублікувала експертна рада МКІП з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму, пише Українська правда Життя.

Експерти кажуть, що значна кількість назв вулиць, площ, проспектів тощо пов’язана з росіянами, чиї "життя та діяльність не мають стосунку до України, її історії, науки, культури".

Також у більшості випадків ці люди не народилися в Україні.

Читати ще: «Без Пушкіна не було б Путіна». Віра Агеєва – про імперськість російської літератури та чи потрібна вона українцям

Загалом до ТОП-10 увійшли топоніми, названі на честь таких діячів країни-агресора: Юрій Гагарін, Олександр Пушкін, Іван Мічурін, Валерій Чкалов, Максим Горький, Михайло Лермонтов, Олександр Суворов, Володимир Маяковський, Олександр Матросов, Володимир Комаров.

Читати ще: Оббріхував Україну, висміював християнство, підтримував Російську імперію. 10 причин позбутися культу Пушкіна

У Мінкульті рекомендують змінювати ці назви, щоб зменшити вплив радянсько-російських наративів на світогляд українців.

"Експертна рада підтримує рішення органів місцевого самоврядування з перейменування топонімів, які пов’язані з державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими та радянськими ідеологемами", – кажуть у Мінкульті.

Читати ще: «Провали в мовній політиці – одна з причин війни в Україні». Юрій Громик – про конфлікти з російськомовними переселенцями, «адін народ», матюки та московську церкву

Також дерусифікація міських назв має встановити історичну справедливість та відновити українську історично-національну топоніміку.

"Ворог навіть топоніміку використовує як маніпулятивний механізм для ретрансляції пропагандистських меседжів, цінностей, своєї світоглядної моделі та концепту так званого "руского міра".

Повномасштабна війна стала каталізатором для прискорення процесу усунення з культурного простору України й суспільно-політичного дискурсу того російського, що десятиліттями впроваджувалося як "велика російська культура", – каже міністр культури Олександр Ткаченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мінкульт Показати IP 4 Серпня 2022 16:53
Ідіоти. Гагарін залишиться назавжди першим космонавтом, Мічурін - вченим, Чкалов - льотчиком. Це вже з історії 5е викреслиш. *Діячі* мінкульту були ніким - ними й залишаться. Нехай краще пояснять, яке відношення мала до України співробітниця нацистського абверу Коко Шанель, іменем якої назвали вулицю в Струмівці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus